Petrecerea continuă: Fiesta, remix 2017

Titanium_Ruby_Red_009

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Noua” Fiesta. În mod normal, când am auzit asta prima oară și apoi am citit că mașina este practic un remix al generației precedente, fără a veni cu o platformă nouă, m-am enervat. „Iarăși ne vinde industria auto un produs vechi ambalat mai frumos”, iarăși „noul, noua” și de fapt nu avem mare lucru schimbat. Acum, tocmai am coborât din mașină și îmi dau seama că am avut o atitudine greșită. Oarecum mă pot justifica pentru că am condus multe „noul”, multe „noua” care chiar nu se simt mașini noi. Nici Fiesta nu se simte ca o mașină nouă dar cred că în ceea ce o privește, cel mai important este că se simte că este MULT mai bună ca modelul pe care îl înlocuiește și mai ales se simte că este la o generație avans față de mașinile pe care poți să le testezi și să le cumperi AZI în segment. Indiferent de unde vin ele: Germania, Franța, Asia…

Practic, noua Fiesta chiar este un remix

Adică, avem platforma generației precedente, doar îmbunătățită în elemente cheie care fac mașina să se simtă cu totul altfel față de cea pe care o înlocuiește. Ca dimensiuni, avem o Fiesta cu doar șapte centimetri mai lungă decât fosta generație dar această creștere vine în principal din designul nou al spoilerelor. Ecartamentele au crescut puțin, la fel și ampatamentul dar nu se vede. Și nici nu se simte pentru că spațiul la interior este aproape identic în toate locurile din mașină și doar ai impresia de spațiu mai mare în față pentru că bordul a fost redesenat complet și nu mai este așa intruziv în habitaclu, spre pasagerii din față. Portbagajul are 303 litri ceea ce înseamnă că și el este aproape identic cu cel al modelului precedent.

Suspensiile sunt aceleași dar mai multe elemente de prindere ale componentelor, tampoanele de cauciuc care sunt amplasate în locurile cheie care fac conexiunea cu caroserie, precum și barele stabilizatoare au fost reproiectate. La fel și direcția. Ce înseamnă asta? Este foarte simplu și o să fiu scurt și la obiect…

Noua Fiesta este acest Mercedes-Benz al clasei mici

Vă invit la test. Mergeți cu ce mașini vreți voi din segment dar apoi conduceți o Fiesta. Nu contează motorul, nu contează cutia, echiparea sau culoarea. Suspensiile noii Fiesta se comportă excepționale. Sunt suple. IREAL de silențioase la trecerea peste denivelări fie că sunt mici și dese fie că sunt mai mari. Amortizare mai silențioasă nu există în segment și este mai bună chiar ca la multe mașini compacte. Fiesta este acum o mașină cu suspesnii premium la prețuri de Dacia. Peste asta, insonorizarea este remarcabilă.

Inițial am crezut că aveam urechile încă înfundate de la aterizarea dubioasă a pilotului Adria Airlines. Dar nu este așa. Și nici nu există sistem de „noise cancelling” prin boxe, pur și simplu noua Fiesta este anitfonată la un nivel demn de o clasă superioară. Așa cum de exemplu un GLC de la Mercedes-Benz cu geamurile duble pentru partea din față este superb la acest capitol în segmentul său, la fel este Fiesta de bună în clasa ei. Fără geamuri duble și cu niște portiere mari dar care nu par atât de solide precum arată. Serios, după ce mergi cu mașină și vezi cât de silențioasă este la 50, 70, 90, 130 km/h, chiar și ca diesel, cauți tot felul de explicații pentru insonorizarea și amortizarea ireproșabilă. Mercedes-Benz în clasa sa, remember the name.

Desigur, confortul este pe primul plan. Mașina este superbă de condus și datorită unui ruliu ce pare calculat în cel mai mic detaliu ai confort excelent pe orice tip de drum și când începi să mergi mai tare, nu vei ajunge la limită pentru că aceasta este anunțată de ruliu. Cumva, direcția asistată electric are un punct în care începi să virezi și acolo se simte prea artificială. Dar după aceea, ea devine precisă și comunică exact unde sunt roțile. De-asemenea, dacă execuți manevre bruște va răspunde fără întârziere ceea ce este excelent.

ST Line, Vignale, Titanium, Trend, toți băieții

Dar și toate fetele au de acum de unde alege pentru că aceste echipări sunt pe toate gusturile și pentru toate buzunarele. Mai multe, o versiune Active, ceva mai înaltă și cu aspect de off-roader va fi destinată celor care sunt speriați de borduri. Nu aș recomanda-o, nu îi văd rostul dar o suspensie mai tare o dedic celor ca Giurgea care sunt mai agitați și deci există pentru ei versiunile ST. Vignale este prea scumpă după părerea mea și nu are rost să cheltuiești atât de mulți bani pentru o mașină care este foarte bună prin tehnica sa nu prin echipări. Titanium pare soluția ideală pentru că îți aduce multe dotări la prețuri corecte și cred că Trend poate fi prea slab echipat pentru unele gusturi. Doar nu ești client de flotă…

Designerul șef al interiorului promite că materialele din Titanium se regăsesc și pe versinile mai ieftine iar cele din Vignale deja sunt opulente pentru segment. Asta înseamnă că cei din categoria Trend vor primi și ei plasticul moale pe partea superioară a bordului și toate plasticele din rest. Atenție, arată mai bine decât se simt la atingere dar… nu uitați, mașina asta e 13 – 15 mii de euro. E totuși o Fiesta fie ea și excelentă din punct de vedere tren de rulare.

Eu am condus un diesel nou nouț echipat cu o cutie de viteze nou nouță. Motorul este un 1.5 TDCi de 120 CP, practic cel mai puternic diesel montat vreodată pe o Fiesta. Nu sunt convins că el în sine este foarte silențios dar în habitaclu, într-un Titanium, abia dacă se aude până la 3.000 rpm până unde oricum își face foarte bine treaba. Asta înseamnă că am descoperit în această variantă o mașină diesel care mi-a consumat 4.7 litri la 100 km parcurși 90% în afara orașului, două persoane și portbagajul plin, aer condiționat, etc. Probabil că urci la maxim 6 și dacă mă enervez scot patru. Asta în condițiile în care dacă o exploatezi ca Giurgea, mașina asta poate fi foarte rapidă.

Slavă Cerului, cutia de viteze cu șase trepte de la Getrag este impresionantă. Ca timonerie – cursă foarte precisă și scurtă între trepte cât și ca etajare. Rapoartele sunt scurte și ai reprize foarte spectaculoase pentru un diesel. Sunt momente în care totuși e un delay între apăsarea ta pe accelerație și răspunsul motorului dar altfel, când „pilotezi” mașina asta nu poți să nu îți amintești că sunt mașini care costă fix la fel și care au o timonerie a cutiei manuale de tot râsul. Da, mă refer în primul rând la Peugeot 208. Și la fratele lui!

Comparativ cu aceste două modele (pentru că în testul cu ele am zis că C3 este bun pentru că nu condusesem încă o Fiesta), Fordul se simte pentru șofer foarte bine închegat, precis, solid prin multe zone ale interiorului, bine fixat în mâinile tale, cu un pedalier ferm care răspunde bine și scaune care sunt perfecte: cu susținere laterală EXCELENTĂ dar totuși moi și confortabile pe partea de mijloc. Ah, și poziția de conducere este acum joasă, nu mai stai PE Fiesta ci ÎN ea. Da, în momentul de față, un Peugeot 208 este ca o plastilină pe lângă Fiesta.

Cât costă de fapt „șmecheria”

Diesel-ul de 120 CP, disponibil doar ca Titanium costă 17.000 euro cu TVA. Cu trei uși, mai scazi 500 euro dar nu știu cine o să își ia trei uși în România. La acești bani primești extrem de multe lucruri și atenție, este un preț de listă fără niciun fel de discount sau ofertă specială. Desigur, poate să curgă cu opționale gen pachet Titanium de 1.770 euro, scaune și volan încălzit și în piele, 250 euro, pachete de design la vreo 300 euro fiecare, sau poți să dai doar 550 euro pe SYNC III cu sistem de sunet de la Bang&Olufsen de 675 wați, 10 difuzoare – porno pentru urechi într-o mașină de clasă mică.

Rămân la ideea de a lua totuși un motor mai mic, gen diesel de 85 CP dacă tot am vorbit de el, la 14.500 euro, să te duci cu 3.000 opționale apoi să accesezi o „Rabla” și să vezi ce ofertă specială prinzi pentru a te duce înapoi la prețul standard unde sincer… O Dacia Sandero full pare de acum 20 de ani față de cum se comportă această nouă Fiesta. Serios, niciodată nu a existat în segment un moment mai bun pentru a-ți testa calitățile de negociator pentru a-ți cumpăra o mașină excelentă la un preț cât mai bun.

Ce să mai zici. N-ai ce să mai zici

Ba am. Sistemul SYNC III este mai bun decât II dar tot are un design parcă prea simplu, fără nicun artificiu de design sau o identitate proprie pregnantă cum e la noul Polo, de exemplu. Volanul îmbrăcat în piele este genial, este moale, plăcut, se simte și el foarte premium în mâinile tale. Instrumentarul de bord are un design black panel – când mașina este oprită, instrumentarul este complet negru, doar acele sunt vizibile, pornești mașina apar cifrele și se animează display-ul central dintre ceasuri. Care acum e mai ușor de utilizat datorită noilor butoane de pe volan.

Ar merita să dai 1000 de euro mai mult la prețul de listă pe o Fiesta decât pe o mașină franțuzească ca 208? Nu. Ar merita să dai chiar și 3000, atât de bun este acum Fordul. Lupta adevărată se va da însă cu Polo, Clio, Fabia… cu toate că dacă oamenii vor merge să conducă Fiesta sunt șanse mari ca mașina asta să devină cel mai bine vândut model de import din țara noastră. Atât de bună este mașina de fapt la cât costă.

Până la testul filmat azi pentru #superspeedlaprotv ce revine în septembrie aveți aici un scurt, dar la obiect walkaround: