Porsche Macan a schimbat macazul. Noul model e doar electric și urcă până la 639 CP.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Porsche a prezentat noile Macan 4 și Macan Turbo, electrice cu încărcare rapidă și autonomie numai bună de vacanță.

 

Mașinile au fost prezentate presei la Singapore și o să aflăm în curând de la Giurgea cum se mișcă și cum se simt. Dar până atunci hai să vedem ce se poate spune la prima vedere despre Macan-ul electrificat.

Desigur, mașina este complet nouă, și pe dinafară, și pe dinăuntru. Este al doilea Porsche integral electric, dar e primul care face trecerea de la termic la electric pentru un model preexistent în gamă.

Porsche alege – ca de obicei – calea unei evoluții estetice, fără să alieneze pe nimeni cu cine știe ce design radical, dar mașina emană contemporaneitate. Partea de sus aduce cu liniile unui coupe, mașina fiind, mai ascuțită, dar bine proporționată și cu detalii frumoase de jur-împrejur.
Se evidențiază blocurile optice noi, în față cu lumini de zi sus/faruri jos și în spate cu o linie mai subțire și efecte 3D. Sunt mici diferențe estetice între cele două mașini, dar în abele cazuri există încă o „grilă” în zona frontală inferioară. E totuși una cu prize de aer active, care stau închise dacă nu e nevoie de ele. Există un spoiler spate activ și alte artificii aerodinamice, inclusiv o podea închisă, etanșă, care contribuie la un coeficient aerodinamic de 0,25, bun pentru un SUV (pentru comparație, Tesla Y are 0,23 cd).

Mașina pare că se lipește bine de asfalt și caracterul acesta sportiv ar fi chiar bine să se regăsească și în comportament, că doar vorbim de o mașină care urcă până la 639 de CP. 
Sincer să fiu, deloc nu înțeleg de ce ne trebuie atâta putere pe un SUV-uleț familial, dar asta e o discuție pe care va trebui să o am cu mai toți directorii mărcilor :). Totuși, Porsche fiind Porsche, nu pot să zic că mă surprinde.

„Obiectivul nostru pentru noul Macan, complet electric, este de a oferi cel mai sportiv model din segmentul său” – Jörg Kerner, vicepreședinte al liniei de produse Macan

Din perspectiva propulsiei, Porsche utilizează cea mai recentă generație de motoare electrice PSM, cu angrenare permanentă pe punțile față și spate. În combinație cu Launch Control, Macan 4 produce până la 300 kW (408 CP) putere de supraalimentare, în timp ce Macan Turbo se poate lăuda cu până la 470 kW (639 CP), iar cuplul maxim urcă la 650 și, respectiv, 1.130 Nm.
Cumva în consecința cifrelor de mai sus ni se comunică accelerații de la 0 la 100 km/h în 5,1 secunde pentru Macan 4 și în 3,3 secunde pentru Turbo, iar vitezele maxime sunt de 220, respectiv 260 km/h.

Tracțiunea integrală este gestionată de sistemul Porsche Traction Management (ePTM), controlat electronic, care funcționează de aproximativ cinci ori mai rapid decât un sistem convențional de tracțiune integrală și poate răspunde la derapaje în 10 milisecunde. Modelul Turbo beneficiază și de aportul Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), un diferențial de blocare controlat electronic pe puntea spate, care contribuie la tracțiunea, stabilitatea și dinamica laterală.

Suspensia poate fi din oțel sau pneumatică. Bineînțeles, e disponibilă cea mai recentă versiune a sistemului de control electronic al amortizării – Porsche Active Suspension Management (PASM), care dispune acum și de amortizoare cu tehnologie cu două supape, teoretic cu un spectru mai larg între confort și performanță. Sunt menționate jante de 21 și 22 de inch și i-au pus și direcție pe spate – unghi maxim de 5°.

Cum stă Porsche Macan cu practica?

Promite. Platforma Premium Electric e construită pe o arhitectură de 800 de volți, iar motoarele își pun baza într-o baterie de 100 kWh, din care 95 kWh pot fi utilizați în mod activ.

Puterea de încărcare în curent continuu este de până la 270 kW, iar bateria poate fi încărcată de la 10 la 80 % în aproximativ 21 de minute (în condiții optime, la o sursă adecvată). La stațiile de încărcare de 400 de volți, un comutator de înaltă tensiune din baterie permite încărcarea în grup prin împărțirea efectivă a bateriei de 800 de volți în două entități, fiecare cu o tensiune nominală de 400 de volți. Acest lucru permite o încărcare eficientă, fără un amplificator HV suplimentar, la o putere de până la 135 kW. Este posibilă și încărcarea în curent alternativ, de uz casnic, la o putere de până la 11 kW.

Mașina face și o recuperare eficientă pe decelerare, de până la 240 kW. Iar autonomia declarată (WLTP) este de până la 613 km pentru Macan 4 și până la 591 km pentru Macan Turbo. Teoretic, acestea ar putea crește în oraș chiar la 784 km (4) și 765 km (Turbo) – extraordinar, dacă s-ar confirma și în practică, cât de cât.

Aș menționa și capacitatea de remorcare de maximum 2 tone – posibil utilă pentru cei care au de gând să plece cu vreo rulotă sau să tragă după ei o barcă. Totuși nu cred că autonomia o să fie prea fericită în situațiile de mai sus.

Macan-ul electric are 4.784 mm lungime, 1.938 mm lățime și o înălțime de 1.622 mm. A crescut și din perspectiva ampatamentului, cu 86 mm, până la 2.893 mm.

În spatele banchetei, Porsche ne spune că volumul pentru bagaje este de până la 540 de litri, însă există și un „frunk” unde obișnuia să fie propulsorul termic. Dacă adăugăm și acei 84 de litri, ajungem la un total cu 127 de litri mai mult decât maximul vechiului Macan. Pentru momentele „Ikea” din viața posesorului de Macan, bancheta rabatată permite un volum maxim de 1.348 de litri.

În interior?

În interior se remarcă o organizare bună, cu linii simple. Designul drept al bordului amplifică lățimea percepută și ideea de spațiu, iar consola centrală ascendentă ar trebui să întărească senzația pasagerilor că sunt așezați mai jos – ei fiind pe bune așezați mai jos, în față chiar cu 28 mm mai jos decât în vechiul Macan.

Deja omniprezentele benzi cu lumini LED servesc aici ca decor, dar și ca element de comunicare, întărind alertele sau încălzind saluturile. Porsche ne spune că a făcut pași și în direcția materialelor sustenabile, dar rămâne să aflu la ce se referă cu exactitate.

Pe consolă se remarcă câteva comenzi analogice (în principal cele legate de climatizare), restul operării efectuându-se printr-un nou sistem de operare cu afișare pe cele trei ecrane disponibile. Bordul de 12,9 inch e însoțit standard de ecranul central de 10,9 inch și opțional de unul similar dedicat pasagerului. Există și un nou head-up display, acum cu „augmented reality”.

Știm prețuri?

Știm că intră în producție în Germania, la uzina Porsche din Leipzig, unde este fabricat într-un mod net neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Știm că se poate comanda. Știm că se livrează clienților în a doua jumătate a anului.

Și mai știm că joaca configurării începe, în România, de la 86.641 euro pentru Macan 4 și de la 118.438 euro pentru Macan Turbo. Prețurile includ TVA, dar, ca de obicei, nu includ multe jucării pe care le cam vrea utilizatorul normal de Porsche.
Pentru o perioadă de timp, se pare că noul Macan electric va fi comercializat în paralel cu modelul actual, cu propulsoare termice.

Am pus mai jos și unul dintre clipurile oficiale, cel prin care Porsche ne explică ce minunată și plină de exaltare e schimbarea. O simți?

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici