PREMIERA NATIONALA: am testat Mercedes-AMG GLC 63 S de 510 CP!

PFV Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ Metzingen November 2017//PTD Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ Metzingen November 2017

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

În ultima perioadă, atât eu cât și Giurgea vă (re)amintim cât de grea este viața când toată lumea lansează SUV-uri peste SUV-uri. Pentru a le împărți pe clase trebuie să fim atenți la dimensiuni, platforme și prețuri. Dar chiar și așa, este foarte dificil pentru că de exemplu Velar este clar mai mare ca un Evoque fiind mai lung cu 43 de centimetri decât unul; în același timp este cu doar patru centimetri mai scurt decât un Range Rover Sport și este aproape la fel e scump ca el și se compară la bani cu Porsche-le mic cât Evoque – Macan. Vedeți? Se compară cu X dar nu prea. Haos. General.

Ei bine, dacă e să luăm în discuție SUV-urile de super-performanță, ar trebui să fie mai simplu și să le băgăm pe toate în aceeași oală. Dacă am face asta, dintre X-urile M de la BMW, Bentayga, AMG-uri și Porsche-uri, cel mai rapid, momentan ar fi în țara noastră GLC 63 S care cu ai săi 510 CP și 700 Nm face 0-100 în 3.8 secunde. Noul Cayenne Turbo face 3.9 pe același segment și doar Jeep Grand Cherokee Trackhawk (ce momentan nu este disponibil oficial la noi) cu ai săi 707 CP ar fi mai rapid la 3.6 de la zero la o sută.

Dacă totuși am vrea să fim profesioniști auto adevărați ar trebui să creăm și aici clase pentru că dimensiunile ne permit asta. Astfel, GLC-ul 63 pe care tocmai l-am condus ar o mașină unicat. Pentru că nici Macan-ul, nici Alfa Stelvio nu au chiar atât de multă putere, nu au V8 și nici nu sunt atât de rapide. Practic, GLE-ul AMG cu V8-ul biturbo de patru litri este atât de special pentru că este: unic în segment și atât de rapid încât este de speriat pentru orice mașină cu apelativ „SUV de înaltă performanță”. Și asta e valabil pentru toată industria.

Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ pe numele său complet este disponibil deja în România iar cei care comandă o mașină o vor primi la începutul anului viitor. 91.832 euro cu TVA este prețul standard pentru el și este disponibil și cu forma Coupe la 96.450 euro pornire. Cu aproximativ 9.000 euro mai jos, pentru fiecare caroserie poți lua AMG-ul mai slab la 476 CP dar acum nu vom vorbi despre el. Și nici despre Coupe-l de top GLC. Ci despre „standardul” GLC în versiunea sa animalică-animalică.

La prețul amintit mai sus mai poți adăuga câteva mii de euro pe care să le cheltuiești pe evacuarea sport (neapărat), o culoare, un model de jante, ceva dotări extra la interior și te duci la 100.000 euro cu TVA. Ok, poate să pară mult pentru un SUV de clasă medie dar acest model de GLC nu mai este deloc doar atât. Este o mașină super-sport de 510 CP ascunsă sub o caroserie de SUV. Este o mașină de o sută de mii de euro pe care o poți lua și în Edition 1 dacă mai dai extra echivalentul a unei Dacia Logan – 13.000 euro dar nu cred că e nevoie să faci asta… pentru că asta este o mașină de o sută de mii de euro care în standardul-standard al său este capabilă de performanțe remarcabile.

Echipată cu suspensie pneumatică modificată, cu gardă la sol coborâtă, amortizoare speciale, transmisie automată cu nouă trepte preluată de la fabulosul E 63 S de 612 CP (nu cu cea în șapte trepte de pe AMG-ul Clasa C) și un sistem 4MATIC+ preluat tot de la E (care transmite mai mut cuplu spre spate decât spre față), mașina face 0-100 în 3.8 secunde. Și chiar o face pentru că sistemul 4×4 e foarte rapid și eficient și împreună cu un launch control deștept și simplu de activat – chiar și o maimuță ar putea să explodeze de la 0 la 100 km/h în deplină siguranță în acest monstru unic în segmentul lui unde se luptă în general cu Q5 și X3. Pentru versiunea S, viteza maximă este de 280 km/h pe care nu am putut să o testez pentru că mașina era limitată la 240 datorită anvelopelor de iarnă de pe ea. Dar cum puteți vedea pe video-ul de pe pagina noastră de facebook, 120 – 240 km/h este o demonstrație clară a ceea ce înseamnă acest motor montat pe caroseria lui GLC și a ceea ce înseamnă ACEST GLC pentru industria auto actuală.

Da, mașina este rigidă. Foarte, foarte rigidă pe modurile Sport, Sport+ sau Race. Este mai rigidă ca orice alt Mercedes chiar și în modul „Comfort” dar două tone mișcate de 500 CP trebuie să stea pe șosea. Frânele mi s-au părut corecte dar pe 10-12 grade și cu anvelope de iarnă e greu să îți dai seama de cât de bune sunt de fapt. Cred că dacă mașina avea anvelope de vară sport oprea și mai bine, mai rapid, mai puternic mai agresiv.

Pierderi de tracțiune? Încă mai există dacă te urci pe accelerație așa cum merită un AMG să i-o faci. Dar dacă execuți un kickdown în mers, mașina pleacă precum o rachetă, nu mai ai pierderi de aderență ca la C-ul echipat cu același motor și cu propulsie. Logic, minunat, satisfăcător. Sunet? Ireal. Fabulos. Ca orice AMG de generație nouă unde plătești extra o mie și ceva de euro pe o evacuare de curse care nu știu cum a ajuns să fie acceptată pe drumurile publice. Dă rateuri, urlă, grohăie, împușcă, rage, tot ce vrei. Doar 1.190 euro foarte exact vorbind pe GLC 63 S. Direcția? Este întărită față de ce cunoaștem la modelul acesta de la Mercedes dar nu are precizia chirurgicală a celei de pe un Macan Turbo. La nivel de finețe, acolo, undeva, într-un viraj îndepărtat, la o viteză foarte mare și la schimbări repetate de benzi, direcția de pe Macan ți-ar plăcea mai mult. Dar altfel, pentru clipele tale de blană dumnezeiască la bordul bestiei ăsteia de GLC nu ai probleme, te simți în siguranță și chiar nu te mai interesează nimic în afară de și mai multă… BLANĂ.

Da, sună copilărește dar mașina asta pare că a fost gândită pentru satisfacția bolnavă a celor care conduc accelerând și frânând în mod repetat doar pentru a lăsa în urmă alte mașini, obiecte, persoane sau gânduri. Pentru că GLC-ul 63 S este atât de spectaculos, rapid și amenințător în accelerațiile sale încât uiți de tot și vrei doar să conduci din ce în ce mai mult, să depășești din ce în ce mai mult, să o faci să urle din ce în ce mai mult.

Ai grijă însă, în regim sportiv o să consume 30% în medie și pentru că ruliul îi lipsește aproape cu desăvârșire și pentru că inerția este totuși a unei mașini de două tine s-ar putea să ți se facă rău chiar și ție, șoferului responsabil cu rupt fâșul. Ok, și atunci când într-un final te oprești și cobori poți să apreciezi câteva dintre eforturile celor de la AMG de a face mașina asta strigător-la-Cer-de-impunătoare… aripile au fost evazate; ai roți superbe cu până la 21 inch diametru… garda la sol e mai joasă… spoilerul față e decupat ca în visurile tale, capota motorului e umflată și… grila… ohhh, grila este celebra Panamericana! Acesta este primul SUV cu grilă Panamericana de la Mercedes-Benz. Și arată fantastic pe GLC!

Dar. Eh, știți cum imi spunea tata când făceam o boacănă când eram copil? „Ai dat cu mucii în fasole”. Și AMG a făcut-o la final. Adică în spatele mașinii unde spoilerul ascunde două inepții: „difuzorul de aer” din spoiler este mai fals ca un chelios care își face freză peste chelie din părul rămas. Iar cele patru evacuări finale inscripționate AMG sunt minciuna supremă pentru că pe fiecare parte, în spatele fiecărei perechi stă doar câte o țeavă. Iar asta se vede când te uiți cu atenție. Ok, mașina sună de parcă te trăsnește însuși Zeus dar eu am un gust amar de când am văzut imaginea evacuărilor finale acum pe bune numite „false”.

Din fericire pentru mine, după acest episod care m-a întristat, m-am mai urcat la volan și am mai consumat un sfert de rezervor pe Autobahn. Și am uitat de tot, inclusiv de faptul că dacă aș avea banii de mașina asta mi-aș lua de fapt un E 63 S pentru că nu înțeleg de ce să îți cumperi SUV când ai alternative mai frumoase, mai rapide, mai spectaculoase. Doar că, GLC-ul hyperSUV e atât de bun încât îți poate rescrie foarte rapid atât gândurile cât și dorinețele.