PREMIERA NATIONALA: primul test cu noua SKODA KAROQ

SKODA_Karoq_48

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Stau și mă gândesc aproape în fiecare zi în ce haos trăim de fapt în Lumea Auto zilele astea. Se lansează SUV-uri peste SUV-uri iar în marile grupuri auto, ca de exemplu VW Grup, haosul este și mai mare. Anul acesta am primit pe rând, de la mărcile non-premium… Tiguan, Tiguan Allspace, Ateca, Kodiaq… și până la finele anului vin T-Roc și Arona dar și Karoq… demență, sincer. Nu pot însă judeca pe nimeni, SUV-urile sunt deja mai mult decât un trend, toată lumea vrea SUV, asta se poartă, asta este necesar, nu mai poți să le explici oamenilor că pot să își cumpere altceva liniștiți. Mă rog, eu tot încerc să o fac și de fiecare dată când am ocazia chiar îmi expun punctul de vedere dar… tot mi se pare că este în zadar pentru că SUV-ul este SUV…

Bun. În principiu, este simplu. Ai SUV-uri mici, medii și mari. SUV-urile mici sunt T-Roc și Arona, construite pe MQB ZERO, platforma noului Polo. Mai sus puțin avem Tiguan, Ateca și Karoq-ul pe care l-am condus astăzi. Și mai sus avem Tiguan Allspace și Kodiaq iar peste ele va veni Touareg. Desigur, putem spune că urmează logic o Skoda mai mică precum T-Roc, știm deja că sosește și Kodiaq-ul de la SEAT și există șanse ca Touareg-ul, să rămână totuși un „premium non-premium” ceva ce frații de concern nu primesc la un nivel atât de luxos și complex. Pe lângă tot ce am enumerat aici vom avea SUV-uri electrice, SUV Coupe Skoda și alte surprize de mici dimensiuni. Iar asta este o poveste SUV nesfârșită la care răspund similar toate celelalte mărci concurente…

Revenind la Karoq, el este înlocuitorul lui Yeti doar că nu mai este atât de șocant estetic precum acesta. Ne uităm practic la un Kodiaq intrat la apă dar nu atât de mult precum pare. Karoq este mai mare la toate capitolele decât Yeti, este aproape identic cu Ateca inclusiv la ampatament dar este puțin mai mic decât Tiguan care are un ampatament ușor mai lung. Deci, practic, Kodiaq > Tiguan > Karoq din punct de vedere dimensiuni. Personal, cred că această clasă de SUV-uri, din sfera Qashqai – cel mai bine vândut SUV în Europa anul trecut, în toate segmentele… e cea mai bună pentru o familie care nu vrea altceva decât un SUV. Nu pot să judec această familie pentru că deși o Octavia oferă spațiu similar, oamenii se simt mai bine la volanul unei mașini cu gardă la sol mai serioasă. Iar Karoq are, indiferent de versiune, o gardă la sol de 18.3 centimetri.

Sunt disponibile atât versiuni cu tracțiune față cât și modele 4×4. Transmisiile sunt o manuală cu șase trepte sau automata DSG cu șapte trepte dar ambreiaj uscat pe modelele 4×2 și umed pe 4×4. Modelele 4×2 au suspensie spate semi-independentă iar cele 4×4 sunt cu punte spate independentă multilink. Noi am condus astăzi un diesel, doi litri 4×4 și transmisie manuală. Revin imediat strict pe subiect pentru că înainte vreau să vă spun…

Că Skoda Karoq este o mașină foarte mare la interior. Eu personal nu înțeleg de ce ai vrea mai mult spațiu și ai merge mai sus către Kodiaq. Se pare chiar că diferența, la motoare comparabile va fi de 3.000 de euro avantaj în favoarea lui Karoq. Și dacă îți vei configura o mașină așa cum trebuie, corect, probabil că vei putea lua un 4×4 automat, diesel la 25.000 euro. Ceea ce ar fi excelent pentru cât de bună este mașina. Aș critica totuși scaunele față prezente pe mașina noastră de test, deloc la fel de confortabile și plăcute precum cele din Octavia, de exemplu. Poziția de condus, de-asemenea va fi iubită de cei care vor „să stea deasupra traficului” – Karoq chiar are o poziție înaltă de ședere pentru șofer. Din punct de vedere spațiu, în față, se simte clar că mașina este mai lată și mai „aerisită” decât Yeti. Pe banchetă este spațiu suficient la picioare, genunchi și mai ales cap iar portbagajul are 521 de litri… un sistem cu banchetă culisabilă pe trei segmente (idee păstrată de la Yeti) va fi opțional – Vario Flex și astfel vei putea micșora spațiul la genunchi pentru pasagerii de pe banchetă dar vei crește astfel spațiul pentru bagaje. Cel mai interesant este că vei putea scoate complet scaunele din spate și vei avea peste 1.800 litri disponibili pentru a-ți transporta toată viața cu un singur drum…

Iar acum, să revin. Pe lângă tehnica de care v-am spus mai sus, mașina noastră de test a fost echipată și cu jantele uriașe de 18 inch și anvelope cu talon foarte îngust. Și chiar dacă mașina arăta bine (pentru cine este fanul unui Kodiaq comprimat), jantele au făcut ca suspensiile să fie ceva mai zgomotoase decât mă așteptam, pe drumuri din Sicilia asflatate prost, cu denivelări și gropi destul de des regăsite în carosabil. Este totuși un zgomot la amortizare pe care îl ai în orice Skoda cu jante mari și nu este un zgomot care să te facă să te gândești că mașina se va dezmembra curând sub tine. De-asemenea, caroseria nu vibrează neplăcut pe aceste denivelări și cred că la jante de 16 sau 17 inch diametru mașina este divină dpdv suspensii pe șosele ne-asfaltate nemțește.

Direcția este corectă, ruliu există dar mașina este mult mai manevrabilă și mai conectată la șofer decât un Kodiaq la care se simte într-adevăr dimensiunea uriașă. Pentru un șofer recomand Karoq în loc de Kodiaq, la orice oră din zi și noapte. Cutia de viteze manuală are o timonerie exemplară, este etajată cam scurt și deși poți trăi liniștit și bine cu ea, recomand totuși ca orice Karoq ți-ai lua să fie automat. Suntem în 2017. Și pentru că suntem în 2017 recomand în continuare un diesel pentru că 2.0 TDI este mai bun ca niciodată și trei persoane, bagaje, scule, condus în regim extraurban pe drumuri gen europene în România, am scos între cinci și 5.5 litri de motorină consumați la 100 km parcurși. Motorul e zgomotos doar dacă te urci pe el, are rezerve de putere și orice mi-ar zice oricine, nu vrea nimeni din țara noastră să tragă de un trei cilindri într-un Karoq, nu vrea nimeni consum 9 în loc de 5 sau diferență mai mare în oraș și așa mai departe.

Pe lângă toate aceste lucruri, Karoq este o nouă Skoda „simply clever” cu zeci de spații de depozitare și soluții inteligente prin interior; este și prima Skoda pe care poți comanda display/ instrumentar de bord digital și deși unii spun că este păcat că mașina nu mai are ciudățenia lui Yeti, eu nu m-aș întrista atât de mult… pentru că, să fim foarte serioși, Yeti era urât iar Karoq are o identitate clară… iar înăuntru, indiferent cât de gri și plictisitor ar fi designul, materialele sunt îmbinate perfect, plastice tari ai doar în partea de jos a bordului și totul pare indestructibil. Chiar dacă nu e așa în timp lung, câți ani vei ține mașina asta în România, după primul test nu sunt deloc semne că ar avea cu ce să te dezamăgească.

Karoq devine disponibil în România de la 1 noiembrie și tot atunci o să avem și prețurile și toate detaliile clare legate de opțiuni. Până atunci, urmează filmarea noastră pentru #superspeedlaprotv în care veți vedea toate chestiile tari pe care le-am descoperit pe mașina noastră testată azi în Italia.