Primăria Municipiului București vrea aer curat, dar tot pe banii noștri

download

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Primăria Municipiului București are în dezbatere un proiect de hotărâre privind măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului în municipiul București.

Cum? Prin restricționarea circulației anumitor autoturisme în centrul Bucureștiului sau chiar în tot Bucureștiul.

„Prima categorie: pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau state care tranziteaza capitala, se va achizitiona vinieta electronica Oxigen-B (Bucuresti) , care va costa 10 lei pe zi, sau 1.900 de lei pe an. Exceptie fac doar masinile din judetul Ilfov unde in cea mai mare parte locuiesc tot bucuresteni si reprezinta zona metropolitana a capitalei. Daca autoturismele inmatriculate in alte orase sau tari sunt si cu grad ridicat de poluare, adica Non euro, Euro 1, Euro 2 vor fi complet interzise in Centrul Capitalei.

A doua categorie: pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul București și județul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul în zona centrală este permis numai în urma achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-C(Centru), în valoare de 75 de lei/luna, respectiv 900 lei pe an.”

De asemenea, autoturismele inmatriculate in Bucuresti si Ilfov, cu grad mare de poluare: Non Euro, Euro 1, Euro 2, vor fi interzise și ele in zona centrala a Capitalei care, de altfel, sufera cel mai mult din cauza poluarii intense. Cele cu norma de poluare Euro 4, 5 si 6, hibride sau electrice au acces fără plata unei viniete pe toate drumurile din Bucuresti.”

Restricțiile se aplică începând cu 1 ianuarie 2020 zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00-22:00, cu excepția sărbătorilor legale.

Zona de utilizare a vinietei Oxigen-B,denumită Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), se află în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – șos. Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Hașdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzești – P-ța Victoriei, inclusiv limitele acestuia.

Mihai Teodorescu, director în Primăria Capitalei (Direcția Transporturi), a explicat cum se vor face verificările: “Pentru monitorizarea circulației pe drumurile din București va fi utilizat sistemul ANPR (Automatic Number Plate Recognition) – un sistem inteligent, special creat pentru identificarea vehiculelor prin recunoașterea numerelor de înmatriculare. Este nevoie de instalarea a 194 de camere video, imaginile urmând a fi transmise poliției locale, iar amenzile se vor trimite acasă, pe modelul utilizat în restul țării.”

Excepții:

Sunt exceptate de la plata vinietelor cateva categorii de autovehicule care apartin serviciilor publice comunitare, pentru situatii de urgenta, ambulanta, SMURD, pompieri, autoturismele special adaptate persoanelor cu dizabilitati, plus altele prevazute de legislatia de specialitate.

Contravenții:

Circulația autovehiculelor în zonele restricționate, fără achiziționarea vinietei, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei.

Dacă acest proiect va deveni realitate, atunci multe persoane din provincie ce lucrează în București vor fi afectate, inclusiv eu. Da, este posibil ca traficul să se îmbunătățească și calitatea aerului să crească, însă am vaga impresie că vom vedea o coadă la buletine de București și apoi la înmatriculări până în Pitești de lungă.

Iar în ceea ce privește situația mașinilor vechi înmatriculate în București sau Ilfov, acestea își vor pierdea mica valoare pe care o mai au și duse la casat, fiind înlocuite cu mașini Euro 4 cumpărate la mâna a doua pentru care nu va fi nevoie de vinietă.

Știți care e singura mea frustrare? Cumperi o mașină, plătești impozit, rovinietă, plătești parcare aproape peste tot, plătești accize în combustibil, printre cele mai mari din Europa de Est, taxe și impozite locale, dar tot nu este suficient. De ce? Trageți voi concluziile.