PREMIERA: TEST NOUL DUSTER, cum se conduce si de ce a trecut Dacia la ALT NIVEL!
În industria auto, ca regulă generală, o mașină se vinde foarte bine imediat după lansare, după care vânzările scad și apoi se plafonează cumva spre finalul ciclului de viață. Eh, la Duster a fost cam pe invers. Cea mai bună lună de vânzări a fost cea de dinainte să fie schimbat. Mai mult decât atât, aparent prin România au fost chiar dealeri care au cerut ca generația veche să fie vândută în paralel cu cea nouă, pentru că „există cerere”. Mă rog, dincolo de ideile crețe ale unora, important e că Duster s-a vândut până acum în 1.1 milioane de exemplare sub brandul Dacia, plus încâ vreo 900.000 sub brandul Renault. Deci, pe scurt, planeta asta are 2 milioane de oameni care și-au cumpărat un Duster. Not bad, pentru un SUV răsărit dintr-o țară practic balcanieră.
Ok, dar ce vrei să spui cu „NOUL DUSTER”. Chiar e nou?
E nou, da. Are platforma și motoarele cunoscute, DAR în rest schimbările sunt făcute în bine în locurile esențiale. Să vă explic:
- TOATE elementele caroseriei au fost redesenate. Cred că doar pasajele aripilor sunt acum puțin mai puțin proeminente ca la vechea generație, în rest bara față și cea spate sunt ambele mai generoase vizual, pe lateral pragurile de plastic te protejează… de crengi, spre exemplu, iar blocurile optice față / spate au primit acum semnături luminoase proprii și ușor de identificat. Da, știu, stopurile spate seamănă cu alea de pe Renegade, dar doar când sunt stinse. Dacă le aprinzi sau dacă frânezi nu mai seamănă.
- Interiorul este nou. Materiale (mai) bune, volanul este nou, ajustabil și pe înălțime și pe adâncime, display-ul central este acum poziționat mai sus, mai în raza vizuală, comenzile pentru climatizare sunt excelente (atât la nivel de materiale cât și ca funcționalitate), iar butoanele de deasupra lor mie îmi amintesc de cele de la Audi. Ok, nu neapărat la consistența plasticului, dar la poziție / design. În plus, cineva de la Dacia a tras cu ochiul la Skoda și s-a prins că, în ce privește spațiile de depozitare, cu cât ai mai multe, cu atât e mai bine. Există locuri de pus chestii în toate ușile, în consola centrală, în torpedou, desigur, și chiar și un sertar sub scaunul din dreapta față. Not bad.
- SCAUNELE, probabil cel mai mare minus al generației trecute, arătat cu degetul de toată lumea, au fost modificate complet. Eu încă aș mai lucra la sprijinul lateral pentru partea de sus a spatelui, dar e drept că sunt și destul de slăbuț și, oricum, față de ce aveam până acum, astea sunt cu totul #altnivel. Șoferul are acum și reglaj pe înălțime și reglaj lombar. Practic, sunt atât de fericit că s-au schimbat scaunele la Duster de zici că mi-aș fi făcut cadou un capac de WC cu bideu electric. #Oneday…
- Zgomotele de la rulare au fost reduse drastic. Dosarul de presă zice că suprafețele de la interior și compartimentul motor acoperite cu materiale insonorizante au crescut de la 20% la 50%, că anumite zone de emisii acustice au fost obturate sau acoperite cu mastic și, nu în ultimul rând, că blocul față („leagăn, lonjeroane, tablier”) a fost rigidizat astfel încât să nu mai transmită vibrații de caroserie în interiorul habitaclului. Pe scurt, ideea e că înăuntru auzi mai degrabă ronțăit de diesel (am mers azi cu 1.5 dCi 110 CP EDC), decât zgomote de la suspensie sau rulare sau vânt. Practic, e o mașină complet diferită, asta.
- Acum există niște sisteme de asistență coerente: multiview camera (4 camere, una în față, una în spate, două în retrovizoarele exterioare), sistem de asistență la coborârea pantei și sistem de asistență a demarajului în rampă.
Am înțeles. Acum e momentul adevărului, să zici cum merge. Fără vrăjeli.
Perfect. Păi fiți atenți. Odată cu scaunele noi și reglajul suplimentar al volanului pe adâncime, poziția de condus poate fi foarte bună pentru orice șofer. Cu cât poziția de condus e mai bună, știm asta de la ATA, și controlul asupra mașinii e mai bun. Primul lucru evident este că s-a lucrat la direcție: acum, aparent, efortul la volan în timpul manevrelor a fost redus cu 35%. Practic, în oraș direcția e cam cum e pe Fiat 500 când apeși butonul City. Doar că mai fină. La viteze mai mari există un sistem care se adaptează nivelul de asistență, ceea ce înseamnă că la viteze mari pe autostradă lucrurile nu devin nesigure. Asta funcționează bine, deși trebuie să recunosc, prin oraș parcă volanul e prea moale pentru gusturile mele. Bratu, însă, pariez că ar fi fericit.
După cum ar fi fericit și cu suspensia, care nici nu face zgomote și filtrează și foarte bine denivelările. Practic, suspensia de pe Duster este una perfectă pentru noi amândoi. El ar fi fericit pentru că n-ar simți mare lucru, ar aprecia confortul, iar eu sunt fericit pentru că pot să merg cu mașina cu 100 de km la oră prin gropi fără emoții. Duster a rămas în continuare departe de a putea fi caracterizat sportiv: are ruliu în viraje, e subvirator și se și lasă pe față când frânezi brusc. Dar face lucrurile astea mai închegat, mai bine ca generația anterioară, iar agilitatea lui vine tocmai din faptul că poți merge cu ea pe orice fel de drum fără să o faci cu grijă că se strică. Nu prea pare că se strică, orice i-ai face.
Motorul 1.5 dCI 110 CP ronțăie leneșel, dar consumă puțin, în schimb cutia cu dublu ambreiaj EDC îi spală toate păcatele. Funcționează impecabil și crește semnificativ nivelul total de confort perceput la rulare. Pur și simplu eu nu aș fi în stare să-mi iau altă versiune de Duster, cu toate că EDC nu poate fi pus pe tracțiune integrală, iar tracțiunea integrală de la Duster este, se știe, excelentă. Cred că singura variantă ar fi să-mi iau două, un EDC Prestige cu toate opțiunile pe el, adică Blind Spot Warning de 250 de euro, card mâini libere de 200 de euro, camera multi view de 200 de euro și vopsea metalizată de 300 de euro (nu, nu vreau piele, mulțumesc, chiar dacă e doar 500 de euro), total 19.150 euro și un 1.6 SCe (benzină) 115 CP 4WD, Essential, echiparea de bază, 14.100 euro, cu care să-mi fac de cap în off-road.
Așa, ai adus vorba de motoare. Ce avem de ales?
Păi, cum ziceam la început: ce știm deja. dCi 90 CP cu manuală, dCi 110 CP cu manuală sau EDC, benzină aspirat SCe 1.6 litri 115 CP sau benzină 1.2 litri TCe de 125 de cai, ambele cu manuală. Aici nu e vorba de fiabilitate, pentru că aici știm că se descurcă, ci pur și simplu de opțiuni personale. Iar pentru cei care se întreabă de ce nu există încă cutie dublu ambreiaj pe 4X4, răspunsul a fost că în continuare ar fi prea scump să se dezvolte și să se implementeze un sistem care să facă să lucreze corect această cutie cu tracțiunea integrală, și asta ar dăuna prețului, în condițiile în care nimeni nu vrea să scoată Dacia din expresia „shockingly affordable” și în condițiile în care în România, spre exemplu, doar 6% dintre modelele Duster vândute anul trecut au fost cu automată, în timp ce 50% dintre mașinile vândute au avut tracțiune integrală. Iar dacă tot suntem la capitolul statistici, să vă mai dau una, cea mai mișto: 98% dintre modelele Duster vândute au fost Laureate sau versiune specială (Orange sau Explorer, ce-au mai fost), adică versiuni de TOP. Practic, nimeni nu cumpără Duster slab echipat.
Mhm. Altceva? Ai uitat ceva?
Da! SĂPUNUL. Cheia. Telecomanda. Acum dacă iei opțiunea “card mâini libere”, nu mai trebuie să apeși butoane ca să te sui în mașină. Pur și simplu ai cardul în buzunar și când intri în perimetrul mașinii (cam 1 m) se deschide, imediat cum ai ieșit din el se închide. Funcționează fără reproș. Gata, acum pot să mă culc liniștit, mâine o filmez în off-road.
Iată aici și prețurile de început pentru fiecare motorizare:
1.6 SCe 115 CP – de la 12.350 euro (Essential)
1.6 SCe 115 CP 4WD – de la 14.100 euro (Essential)
1.2 TCe 125 CP – de la 14.550 euro (Comfort)
1.2 TCe 125 CP 4WD – de la 16.200 euro (Comfort)
1.5 dCi 90 CP – de la 14.900 euro (Comfort)
1.5 dCi 110 CP – de la 14.550 euro (Essential)
1.5 dCi 110 CP EDC – de la 16.800 euro (Comfort)
1.5 dCi 110 CP 4WD – de la 16.150 euro (Essential)
ATENȚIE – testul nostru pentru #superspeedlaprotv cu noul Duster este sâmbătă, 2 decembrie de la 10:30 pe Pro TV într-o emisiune specială dedicată celor mai moderne și noi produse auto construite în țara noastră dar și celei mai iubite mașini second-hand din România!