TEST EXCLUSIV: cum se conduce SUV-ul Ford produs la Craiova!

FORD_2017_EcoSport_003

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Recunosc, am avut emoții cu mașina asta. Mă rog… „emoții”. Am avut așa, un sentiment pe avion spre test că mi-ar fi părut rău pentru toată desfășurarea de forțe de la Craiova să nu fie o mașină bună. Dar este. Să vă explic de ce, în câteva paragrafe de primă impresie în direct de la Lisabona. Mai întâi, ca întotdeauna, un pic de…

…Context

Vânzările de SUV-uri și crossovere este în creștere. Dacă în 2007 doar 8% dintre mașinile vândute intrau în aceste două categorii, în 2016 cifra a crescut la 16%. Trendul este ascendent, iar estimările JATO ridică cifra pentru 2020 la 34%. 60% dintre cei care se gândesc să cumpere o mașină nouă în 2018 iau serios în considerare un SUV. Practic, în 2017, SUV-urile mici au avut 10% din piață în Europa, în creștere cu 13% față de anul trecut.

În 2015, Ford a anunțat că va avea în gamă 5 modele SUV / Crossover până în 2018. Edge, Kuga sunt deja cunoscute. EcoSport este lansat acum în acest segment „small SUV” de clasă B, iar mai târziu în 2018 va fi lansată o Fiesta mai înălțată, astfel încât Ford va avea pe această platformă nu doar o mașină pentru acești millenials, ci două: un small SUV și un crossover. A cincea mașină va fi și ea lansată tot spre final de 2018, fără să avem nici un detaliu despre ea acum.
Ok, am înțeles, hai treci la EcoSport

L-am văzut îndeaproape la Craiova, pe linia de producție, când am filmat prezentarea pentru episodul nostru de pe 2 decembrie. L-am pipăit îndelung și l-am examinat din toate unghiurile. Aveți dreptate, pare dezvoltat pe înălțime. De fapt, m-a trimis cu gândul la Toyota Land Cruiser 90, aia Prado, care părea și ea din punct de vedere design o chestie desenată pe înălțime, cocoțată un pic nenatural. Ecosport are acum față redesenată, aripi ușor mai pronunțate, jante mai mari (dimensiunea maximă este pe 18), spate redesenat și mâner pentru ușa numărul 5 ascuns în blocul optic dreapta spate. Dacă vă întrebați de ce avem în continuare ușă care se deschide în lateral la EcoSport, ei bine răspunsul este că acolo vine roata de rezervă, în cazul în care vrei asta.

Cum e la interior?

La interior avem plastice cam tari pe uși, pe partea inferioară a bordului și pe cotieră, dar foarte bune pe volan, schimbător și bord. Butonul de volum al sistemului audio Bang & Olufsen (!!) este foarte plăcut la atingere, iar sistemul Sync 3 are un display uriaș poziționat foarte bine pe consolă, în centru. Și la interior trăiești cu senzația că mașina a fost dezvoltată pe înălțime: poziția de condus e destul de sus, cotiera centrală e poziționată bine, dar cea de pe ușă mi-ar fi plăcut să fie mai aproape de mine, iar spațiile de depozitare sunt bine amplasate, chiar dacă sunt mici, că doar mașina e de clasă mică. Din fericire, sentimentul că ești la înălțime este mai degrabă estompat, pentru că la drum, EcoSport este stabil.

Așa, zi cum merge!

Nu te aștepta să faci slalom cu aceeași plăcere cum faci cu o Fiesta, dar ține minte ce îți zic: merge mai tare în viraje decât pare. I-am rupt fâșul cu dedicație pe drumuri virajate și UDE pe lângă Lisabona și, în afară de un comportament subvirator normal pentru categorie și tracțiune, ruliul nu-ți dă emoții aproape deloc. Direcția e tare, cum m-am obișnuit cu ea la Ford și cum îmi place mie, pedalele nu sunt nici ele moi, timoneria cutiei e scurtă și precisă, practic toate comenzile sunt sănătoase, solide, și te fac să crezi că mergi cu o mașină de dimensiuni mai mari decât o clasă mică, fie ea și cocoțată. De obicei, mașinile mici au tendința să îți ofere o direcție SUPER confortabilă și comenzi din astea pe care le poți opera cu minim efort. La EcoSport ele îți dau încredere că mașina e solidă, până și modul în care se operează semnalizatorul îți dă încredere. Îmi place că micile detalii au fost atent studiate. Suspensia lucrează bine, nu e zgomotoasă.
În plus, EcoSport poate fi echipat și cu chestii care să-ți facă viața mai ușoară: parbriz încălzit, volan încălzit, scaune încălzite, oglinzi încălzite, keyless entry.

Ce motoare / versiuni sunt disponibile?

Fiți atenți, e simplu: 1.0 EcoBoost, cu 140 sau 125 de cai (cel de 125 poate veni și cu automată), 1.5 TDCI cu 100 de cai și noul 1.5 EcoBlue diesel ce pune la bătaie 125 cai putere și poate veni FWD sau AWD, doar cu transmisie manuală. Acesta din urmă va fi disponibil începând cu al doilea trimestru al anului 2018. Eu am mers cu dieselul AWD și e drept, nu e sportiv în accelerații la plecare, dar reprizele sunt bune dacă schimbi treptele corect. Atenție, există diferențe între benzină și diesel în ce privește garda la sol: la benzină e 190 mm, la diesel e 160.

Gata, mă duc să și filmez, că de scris am scris ce era important. Ah, să nu uit de prețuri: vor fi disponibile în ianuarie, dar știm deja că cel mai accesibil EcoSport va pleca de la puțin peste 13.000 euro, iar cel mai scump probabil nu va depăși cu mult 23.000 euro.