Primul test: Ford Focus facelift

NewFocus_14

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Lansat prima oară în 1998, Focus s-a vândut până acum în peste 12 milioane de exemplare la nivel global. Doar în Europa s-au vândut 6.9 milioane de unități iar fenomenul Focus este atât de mare încât pe continentul nostru se produce un Focus la fiecare minut jumate. Mai mult decât atât, Focus este un hit mondial astfel că este produs în nu mai puțin de opt fabrici, pe patru continente.  Toate aceste fabrici produc peste 1.5 milioane de Focus în fiecare an.

Cele mai importante 20 de piețe europene pentru Ford sunt Austria, Belgia, UK, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Elveția.

Conform unui studiu al companiei Polk asupra înmatriculărilor de mașini la nivel global, Focus este cel mai bine vândut nume al lumii auto. Doar în 2013 au fost comercializate 1.097.618 unități, din care 317.110 în Europa. Cifra totală reprezintă o creștere de 8.1 procente față de 2012 ceea ce înseamnă că faceliftul operat asupra lui Focus este aruncat pe piață într-un moment foarte bun pentru companie dar și pentru model.

Focus facelift va fi disponibil în România din noiembrie iar prețurile le vom afla curând, la sfârșitul acestei luni.

Toate caroseriile (hatchback în cinci uși, break și sedan) au fost modificate în mod similar: avem o aprte frontală cu o capotă, aripi, spoiler, grilă și faruri noi cu lumini de rulare pe timp de zi LED integrate mai frumos. Uitați-vă bine la designul de pe Focus facelift pentru că Ford spune că asta este noua lor „față” ce reprezintă o… „promisiune a experienței pe care o vei trăi la volan”. De asta iubim noi comunicatele de presă oficiale.

În partea din spate au fost modificate toate elementele – hayonul sau capacul portbagajului după caz, aripile, spoilerul și logic stopurile. O singură culoare este nouă pentru exterior – un albastru închis numit Deep Impact Blue.

De fiecare dată când am condus un Ford în ultimii ani ne-am enervat datorită ergonomiei de pe consola centrală, pur și simplu sufocată de butoane, butonașe și rotițe. Și desigur, ne-am lăsat păgubași din a folosi cum trebuie sistemul de infotainment SYNC pentru că avea un meniu și o posibilitate de navigare groaznice.

Ford a făcut studii printre clienții săi și ghici ce: la facelift a schimbat complet zona centrală a bordului pentru că… avea prea multe butoane. S-a căutat acum simplitatea pentru că, nu-i așa, ea este cea mai bună atât pentru ochi cât și pentru deget, în orice mașină. Revin cu explicații despre SYNC 2 la sfârșitul materialului.

Mai mult decât atât, Ford anunță că mașina pe care tocmai am condus-o devine liderul segmentului în ceea ce privește silențiozitatea la itnerior: sunt folosite o mochetă și geamuri laterale mai groase precum și o nouă antifonare a compartimentului motor.

Și în acest compartiment motor mai bine antifonat avem de acum motoare noi.

Cele mai importante propulsoare introduse acum în gamă au câte patru cilindri și 1.5 litri cilindree. Versiunile pe benzină, EcoBoost, sunt produse la Craiova și vor fi disponibile imediat dar cele diesel vor putea fi cumpărate din aprilie 2015.

Motorul 1.5 EcoBoost este disponibil în două trepte de putere: 150 CP cuplat unei cutii manuale cu șase rapoarte și 182 CP ce se folosește de serviciile unei transmisii automate noi cu șase trepte. Această transmisie va fi oferită și pentru motorul de 150 CP începând de anul viitor.

Am avut ocazia să conduc vreo 200 de km noul motor, în versiunea de 182 dar echipată cu o transmisie manuală, nu automată așa cum se anunța în comunicatul de presă oficial. Sincer,  mai bine faceți tot posibilul și cumpărați o cutie automată cu acest motor pentru că altfel trebuie să schimbați treptele de un miliard de ori. Cutia este etajată destul de scurt ca la motorul de un litru pentru ca motorul să se comporte cât de cât rapid și astfel te trezești că nu te bucuri prea mult de direcția și suspensiile foarte bune ci schimbi trepte non stop. Diferențe foarte mari între noul motor de la Craiova și fostul 1.6 (momentan pe Fiesta ST, cu aceeași putere) nu se simt din punct de vedere dinamic. Eu unul mă bucur totuși că acest 1.5 EcoBoost este pur și simplu cel mai bun propulsor construit vreodată pe teritoriul României. Este potent, sună bine și te face să te simți bine la volan. Consumul meu din test a fost de 10 litri pentru 100 km parcurși, puțin cam mare pentru un parcurs extraurban în care nu am condus nici foarte dinamic dar nici economic.

Motoarele diesel de 1.5 litri vor putea fi comandate cu 120 sau 150 CP și vor fi echipate cu transmisia manuală cu șase trepte și opțional cu cea automată PowerShift cu șase rapoarte și dublu-ambreiaj. Pentru ambele cutii automate ce vor putea fi folosite pentru noile motoare se vor putea comanda padele pentru schimbarea treptelor de pe volan.

Pentru că unul din trei Focusuri vândute anul trecut a fost echipat cu un alt motor de la Craiova, multi-premiatul EcoBoost de un litru (de trei ori la rând Motorul Anului), acesta va juca în continuare un rol important pentru mașina asta chiar și după facelift. Va fi oferit cu 100 sau 125 CP și în premieră va putea fi comandat din 2015 cu noua cutie automată cu șase rapoarte.

Acesta este propulsorul pe care l-am testat în prima zi de teste din Spania.

Foarte pe scurt, iată cum stau lucrurile cu Focus facelift echipat cu mocul motor produs în România: consumul extraurban cel mai mic pe care l-am avut indicat pe computerul de bord a fost de 7.6 litri pentru 100 km parcurși, regim de condus normal. Nu cred că poți scoate mult mai puțin decât atât mai ales dacă mașina este încărcată cu familia și bagajele. Din punct de vedere al condusului, iarăși o zic: cutia este etajată prea scurt ceea ce înseamnă că schimbi treptele non stop. Abia aștept cutia automată cu șase rapoarte ce va fi disponibilă anul viitor pentru că am impresia că pe lângă confort la conducere va face mașina și mai eficientă din punct de vedere consum. Până la 90 km/h nu prea îți vine să crezi că mașina asta are doar trei cilindri și un litru, adică se mișcă bine. De la 90 km/h în sus însă, e nevoie de răbdare cu acelerațiile. Multă răbdare, maximă răbdare dacă vrei creștere în viteză de la 120 km/h în sus.

De la începutul anului viitor va fi disponibil și noul vârf de gamă Focus. Mă rog, „noul” adică un ST cu facelift care îmbunătățește exteriorul și interiorul la fel cum s-a întâmplat și cu modelele convenționale pe care le-am condus astăzi. Ford anunță însă că a operat modificări la șasiu – în special la suspensie și direcție și va oferi anvelope speciale pentru ca mașina să fie mai manevrabilă, mai rafinată și desigur mai dinamică. Focus ST va fi disponibil atât cu motorul pe benzină de 250 CP cât și cu un diesel de 185 CP. Până mergem noi cu un ST facelift puteți vedea testul nostru cu modelul pre-facelift pe canalul de YouTube.

Ca modificări tehnice, Ford a crescut rigiditatea structurală a părții frontale revizuind arhitectura suspensiei față și oferind acum amortizoare cu o setare noută. Și direcția asistată electric a fost modificată pentru „a face șoferul să se simtă mai bine conectat la drum”. Ei bine, și înainte de facelift Focus era una din cele trei mașini de cumpărat în segment (alături de noile Leon și Golf), dacă vrei o compactă care să se comporte foarte bine pe drum. Acum însă, ținuta de drum este la fel de bună doar că direcția asistată electric devine excepțională. Este unul dintre cele mai bune reglaje ale unui sistem de direcție asistat electric pe care le-am condus eu vreodată. Nu există torque steer nici măcar la motorul de 182 CP iar subvirarea este rară. În schimb, la limită, Focus va supravira ușor. Fenomenul este controlabil și mașina răspunde foarte prompt la impulsul corector al șoferului. După părerea mea electronica ar trebui să intervină ceva mai devreme atunci când mașina dă semne de pierdere a aderenței.

Vorbim totuși de o mașină de familie.

Focus facelift va fi oferit cu 18 sisteme de asistență pentru șofer, complet noi sau îmbunătățite față de cele disponibile până acum. De exemplu, sistemul de asistență activă la parcare are de acum doi senzori suplimentari și funcție Perpendicular Parking care garează aproape autonom mașina cu spatele. Iar sistemul de evitare a coliziunilor – Active City Stop, funcționează de acum până la 50 km/h și frânează automat mașina în ultima clipă dinainte de impact pentru a micșora daunele.

Mai departe, Active Braking funcționează similar cu Active City Stop dar la viteze de croazieră pe o plajă largă de la opt la 180 km/h – întâi atenționează șoferul dacă se apropie prea tare și la final când nu mai poate fi făcut nimic frânează maxim în mod automat. Pentru sistemul Adaptive Cruise Control Ford lansează pe Focus facelift funcția Europe Distance Indication. Aceasta îi permite șoferului să seteze o distanță anume pe care mașina să o păstreze în spatele mașinii din față. Funcția este importantă pentru că funcționează fără ca Adaptive Cruise Control să fie activ și atenționează șoferul dacă trece de distanța presetată printr-un indicator care trece de la culoarea gri la galben și roșu.

O dotare oferită în premieră pe Focus la acest facelift va fi foarte apreciată de cei care își lasă mașina pe mâna copilului. Sau a soției, sau, cine știe… a soțului… MyKey îți permite să programezi o cheie a mașinii cu diverse setări. Când mașina o recunoaște va fi activată o restricție de viteză maximă să spunem sau volumul maxim pe care îl poți alege pentru sistemul audio. Sau mai mult, dacă toți ocupanții mașinii nu-și pun centurile, sistemul audio nici măcar nu va mai porni! Bomboana de pe colivă este că sistemul poate bloca și posibilitatea de deblocare a sistemelor de siguranță activă. Deci s-a terminat cu frânele de mână trase pe zăpada la orice colț de stradă când te duci să îți iei mama de la piață!

După cum am promis mai sus, înainte să închei aș vrea să vă povestesc câte ceva despre noul sistem SYNC 2.

Acesta este cel mai nou sistem de infotainment Ford și în același timp cel mai avansat disponibil pe modelele mărcii. El folosește o interfață de comandă sub forma unui display color touchscreen, cu diagonala de opt inch – o soluție care a permis designerilor interiori să renunțe la zecile de butoane de pe consola centrală.

Touchscreenuri color mari am mai văzut dar farmecul lui SYNC 2 vine din faptul că îți pune la dispoziție un sistem de comenzi vocale avansate pentru comanda sistemelor audio, de navigație, de climatizare sau a telefonului mobil.

Sistemul de navigație este complet nou și este foarte bine pus la punct din toate punctele de vedere. Oferă în mod automat vizionare 3D pentru punctele de interes și intersecții și chiar are integrat un ghid Michelin. Mai mult decât atât, datorită comenzilor vocale avansate este nevoie doar să apeși butonul pentru activarea funcției și să spui „Mi-e foame” și navigația îți va arăta cele mai apropiate locuri în care poți să mănânci. Desigur, momentan ai face bine să-i vorbești în engleză pentru că altfel o să mori de foame până se integrează recunoașterea limbii române.

În edițiile următoare ale emisiunii noastre (25 și 27 septembrie doar pe TVR!) vă voi demonstra în mod auto-profesionist cum funcționează exact noul SYNC.

Verdictul #giurgeasibratu nu poate fi decât unul: Focus facelift este cel mai bun model cu acest nume din istoria Ford, cea mai bună compactă a lor. În continuare, dacă vrei o mașină – hatch compact, tot ce trebuie să faci este să mergi la un test cu Focus, unul cu Leon și unul cu Golf. Și apoi, orice ai alege de aici va fi o decizie înțeleaptă. Doar că acum după facelift, Focus arată foarte bine mai ales din față iar asta s-ar putea să-i aducă ceva clienți în plus.