Subaru prezintă noul Forester e-BOXER hibrid

Subaru Forester e-BOXER

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Rețeta: propulsie mild-hybrid cu motor boxer, tracțiune integrală simetrică permanentă, gardă la sol mare, spațiu

Se pare că au trecut 27 de ani de la introducerea modelului Forester în oferta Subaru. Îmi amintesc că la început era un pic greu de clasificat, prins între un SUV clasic și un break înalt, dar între timp a devenit un obișnuit al locului.

Subaru a vândut global peste 5 milioane de Forester în 27 de ani, așa că nu avea rost să schimbe rețeta, ci doar să o ajusteze un pic. Motiv pentru care avem acum un Forester cu grup motopropulsor hibrid de ultimă generație, în formula „mild-hybrid” (MHEV), cu motorul/sistemul electric auxiliar alimentat de la o baterie care se reîncarcă pe perioada de frânare.
Partea electrică e probabil împrumutată de la partenerul Toyota, dar sub capotă găsim clasicul boxer Subaru – un motor cu patru cilindri în poziție orizontal-opusă, cu doi litri capacitate cilindrică. Puterea totală a sistemului nu a fost comunicată încă, dar mă aștept la 180-200 CP. Transmisia este automată, Lineartronic.

Vedem un design exterior nou, menit să lățească vizual mașina și să-i accentueze robustețea, precum și un design interior nou. Însă Subaru accentuează în special ajustările de fond pe care le-a făcut pentru noul Forester.

Ni se spune că mașina are un șasiu semnificativ îmbunătățit, cu o rigiditate torsională mai mare cu 10% decât generația anterioară. Ni se promite un comportament rutier mai bun, dar și un confort superior pentru șofer și pasageri.

Noul Forester este echipat standard cu X-MODE Dual Mode (versiunea superioară a sistemului de asistență pentru condiții dificile de drum), funcțiile sale fiind aplicate acum și la mersul înapoi. Există și sistemul Hill Descent Control care maximizează controlul și tracțiunea pe suprafețe alunecoase în pantă.

Desigur, Subaru continuă să mizeze pe tracțiune pe toate roțile (S-AWD – Permanent Symmetrical All-Wheel Drive), acum cu o gardă la sol de 220 mm, cu un spațiu de încărcare cuprins între 508 și 1.720 litri, dar și cu aceeași capacitate mare de remorcare – 1.870 kg.

Pe lista îmbunătățirilor Subaru menționează și cele cinci funcții ale sistemului EyeSight Driver Assist (acum inclusiv cu Emergency Driving Stop System – premieră pentru marcă), ruliu și balans redus, direcție și frânare reajustate pentru un control sperior, vizibilitate mai bună, zgomot interior redus cu 39%.

Conform comunicatului oficial, scaunele au fost reconcepute pentru reducerea mișcării capului în mers (ar trebui să reducă senzația de „rău de mașină” pentru persoanele sensibile), iar zgomotul motorului, zgomotul de rulare și zgomotul din cabină sunt semnificativ mai mici.
Ecranul de pe consolă are 11,6 inci diagonală, sistemul oferind conectivitate wireless pentru Apple CarPlay și Android Auto. Există și o zonă pentru încărcarea wireless a telefoanelor compatibile cu până la 10 W, dar și conectori USB-A și USB-C în față și în spate.

Mașina poate fi livrată cu jante de 18 su 19 inci, iar gama de culori cuprinde 11 nuanțe, dintre care două sunt noi. Dar nu știm încă prețul și nici când vor începe livrările europene – cel mai probabil în decembrie sau ianuarie.

Imagini: Subaru 
Linkuri: https://subarumotors.ro/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici