Ultimele 12 luni au fost foarte intense pentru un cosntructor altfel foarte liniștit. Cu o gamă relativ restrânsă, cu puține modele aflate la vânzare mai ales în Europa, Honda a lansat în ultimul an noul Civic cu un motor pe benzină complet nou de 1.5 litri turbo și mai apoi noul Type-R despre care ne spune că vom afla în perioada următoare CÂTE recorduri pentru mașini cu tracțiune față a doborât. Personal asta nu mi se pare o știre atât de importantă pentru umanitate dar cu siguranță se transpiră din greu la Renault Sport sau la SEAT Sport acum că Honda are un nou Type-R…
Eh, tot ca noutate a ultimului an avem și noul CR-V. A cincea generație a unui SUV compact devenit ușor-ușor de clasă medie, a cincea generație a CR-V-ului care din 1995 până astăzi s-a vândut în peste… 9.7 milioane de exemplare. Jato Dynamics susține că pe baza vânzărilor cumulate de pe 53 de piețe globale înr 2013 și 2017, CR-V este cel mai bine vândut SUV din Lume. Măi să fie! Nu primim cifre exacte, doar că în 2017 mașina s-a vândut în fix 35.464 unități în Europa.
Adio diesel, bine ai venit benzină și hibrid!
O singură motorizare va fi disponibilă în toamnă când mașina va fi lansată la un eveniment tip salon auto din București. Tot atunci sosește și la dealeri dar am o veste bună – vedem prețuri în două săptămâni de acum. O altă veste bună este că am aflat că 1.5 FWD manual va avea preț de pornire „sub 30.000 euro” cu TVA. Fără a discuta acum mult despre prețuri, trec la detalii tehnice. Motorul de 1.5 litri turbo derivat direct din cel de pe Civicul nou are 173 CP și 220 Nm cuplu motor maxim în versiunea de CR-V cu tracțiune față. Pe modelele FWD nu poți comanda cutia automată tip CVT pe care o ai standard pe versiunea AWD. Aceasta oferă în plus și mai multă putere: CR-V AWD CVT are 193 CP și 243 Nm. Dar nu te bucura prea tare ea face 0-100 în 10 secunde și atinge maxim 200 km/h. Consumul său mediu este anunțat la 7.1 litri pentru 100 km parcurși ceea ce sună excelent pentru o mașină de 1.6 tone.
Dacă îți cumperi AWD mai ai parte de niște „beneficii”. Doar pe el poți avea interiorul cu șapte locuri și ai o gardă la sol mai mare: 20.1 centimetri față de 19.1 centimetri la modelul cu tracțiune față. Atenție, dacă ești fan mestecat în ceaun în schimbătorul de pe consola centrală – element clasic de design pentru interior de CR-V, poți să îți iei 4×4 cu manuală. Minunat.
Pe lângă motorul pe benzină, din primăvara anului viitor va fi disponibil un CR-V hibrid cu motor pe benzină de doi litri plus un motor electric. NU va fi oferit un model plug-in sau unul complet electric, cel puțin în următorii ani. Honda se laudă că în 2025 2/3 din mașinile comercializate de ea vor fi eco, hibride sau electrice.
Cum se conduce de fapt
Anticipez că o versiune precum cea testată de mine, echipare de top AWD CVT cu cinci locuri, va costa aproape de 40.000 de euro cu TVA. Și indiferent de ce părere aveți despre mașina asta, sau despre cum vă voi spune eu că se simte la condus, vă rog respectuos să nu uitați că ea costă 40.000 de euro cu TVA inclus.
Conducând lent ca un Bratu adevărat, cu 50, 60 km/h prin orașele aglomerate din Tyrol, cu 80-90 km/h prin afara lor, am reușit un consum de 7 litri pentru 100 km parcurși. Imediat ce începi să mergi puțin mai dinamic, consumul afișat sare la 9. Cred că pe autostradă o să îți consume 12 și s-ar putea să îți ia la fel și în mega-trafic. Dacă nu mai mult. Eficiența de consum se calculează separat în funcție de stilul de condus și de viață al fiecărui client deci vă rog să faceți un test cu mașina asta în orașul în care trăiți, la oră de vârf, prin trafic. Nu vă lăsați păcăliți la nicio mașină de cifrele de consum oficiale, fie ele și WLTP… ce-i în mână, nu-i minciună.
Dinamică? Nu există acest cuvânt pentru o versiune CVT. Cutia simulează cumva o schimbare de treaptă superioară aproape de limita roșie a turometrului dar este o simulare grosolană, o întrerupere bruscă, cam agresivă a fluxului de putere într-o mașină care altfel este destul de confortabilă. La naiba, e foarte confortabilă și vă spun asta amintindu-mi că cei de la Honda ne-au subliniat faptul că mașina este mai manevrabilă și mai sportivă decât generația a patra. Nu este așa. CR-V rămâne un SUV de dimensiuni medii care are suspensii independente față/ spate, fără artificii gen amortizoare controlate electronic, bare stabilizatoare active sau pneumatică… dotări pe care le poți avea la mașini care costă cam cu 10.000 de euro mai mult peste acești 40.000 euro… nu, CR-V are acum o rigiditate torsională a caroseriei mai mare ceea ce înseamnă pentru doamnele care citesc acest articol că o vei simți „mai închegată” în jurul tău, al șoferului. Altfel, ruliul rămâne serios, mașina se înclină mult la orice viraj și amortizarea este fină. Nu simți nimic mai rigid decât la fosta generație ceea ce, repet, este bine.
Din păcate, antifonarea lasă de dorit. Tot ce se amortizează, tot ce se întâmplă la roți, sub ele, se aude în habitaclu. Nu pot spune că trenul de rulare este zgomtos, că acest zgomot vine din amortizarea propriu-zisă ci pur și simplu din anvelope. Mașina pe care am condus-o le avea pe cele mai mari, cu jante de 19 inch incluse dar privind talonul uriaș nu pricep de ce fac roțile atât de mult zgomot.
Este păcat pentru că interiorul este finisat foarte bine. Chiar dacă este plin de materiale plastice – inclusiv un plastic „cu aspect de lemn” (groaznică idee, de-altfel) sau un plastic cusut pe uși, găsești multe zone moi iar scaunele sunt pur și simplu geniale. Întotdeauna ai avut parte de fotolii pentru șofer și pasager în CR-V și noua generație este la fel de bună la acest capitol. La naiba, au făcut cred că și cea mai moale cotieră centrală între scaunele față, te arunci în scaunul șoferului, te tolănești și conduci. Ca un TATAIA adevărat.
Cred că tot la un om mai în vârstă s-au gândit și când au umplut interiorul de butoane de mari dimensiuni, împrăștiate cu grijă pe bord. Nu ai cum să te plângi de ergonomie, chiar și scaunul șoferului se mută acum mult pe direcție longitudinală astfel că cei mai înalți nu se vor plânge de o poziție la volan asiatică cu genunchii la gură. Pe bancheta moale și plăcută din spate pot lua loc fără probleme trei adulți care nu vor atinge plafonul cu capul nici la 1.85 metri înălțime iar spațiul la picioare este suficient. Și podeaua este aproape plană chiar și la modelul 4×4. Portbagajul este o mică grotă de 561 de litri, atenție dacă mergi pe versiunea cu șapte locuri mai scade 90 de litri din aceștia pentru că se ocupă spațiu cu depozitarea scaunelor în podeaua portbagajului. Pentru cei care se dau bicicliști, atenție, dacă pliezi bancheta ai cea mai lungă zonă de încărcare din segment 1.830 mm. Intră lejer un MB acolo. Sau două. Sau trei. Mă rog, ați înțeles, la lungimea sa CR-V e super spațios.
Sistemul de tracțiune integrală pornește de la toată puterea trimisă față și poate transmite până la 60% din cuplu către roțile din spate. Nu am avut ocazia să îl testăm cum se cuvine în Austria și vom ieși în off-road în România. La fel, nu am atins limitele mainii și ar fi fost interesant la cât de mult se înclină. Direcția este foarte corectă chiar și la cât ruliu are mașina ea o înscrie corect și eficient în viraje și de fapt tot sentimentul pe care îl ai la volan este unul că te deplasezi în siguranță. Este însă venit și din faptul că simți că nu ai cum să fii foarte rapid din cauza cuplului motor/ cutie și din faptul că pur și simplu nu îți vine să mergi tare cu mașina asta. Vezi că dacă ești mai dinamic la volan și ți-o iei o să te transformi și tu într-un TATAIA.
Din păcate, acest sentiment de siguranță la volan și faptul că nu te inspiră nimic pentru mine înseamnă că noul CR-V este o mașină plictisitoare chiar și pentru un șofer orientat spre confort precum mine. Nimic nu te mișcă în mod deosebit, începând cu designul și terminând cu felul în care se conduce. Încurajat de vânzările fabuloase ale generațiilor precedent, constructorul a jucat-o la sigur și de data asta. Fără multe modificări tehnice, fără artificii, fără a schimba decisiv ce înseamnă mașina asta. Mă uit la generațiile de Civic și nu înțeleg de ce CR-V trebuie să fie plictisitor. Și de ce trebuie să fie plictisitor la 40.000 de euro. Unde, un client care testează piața de SUV-uri ca mașină de familie nu o să plece foarte fericit de la testul cu CR-V. Pentru că pur și simplu mașina asta nu îți transmite nimic care să te facă să te apropii mai mult de ea. La 35.000 euro găsești un mult mai mare Rexton, la fel de bine echipat. La 40.000 euro vei găsi viitorul GLA cu interiorul fabulos al noii Clasa A. Găsești dinamica excelentă a lui Jaguar E-Pace sau calitatea dintr-un X1 ori… excentricitatea din MINI Countryman sau Audi Q2 – toate acestea dacă ești un om care nu are nevoie de tot spațiul ăla din CR-V. Sunt și astfel de clienți. Care vor să dea banii ăștia pe ceva cu adevărat premium atât ca materiale cât și ca model și mai ales marcă.
Noua generație de Honda CR-V este prea mult gândită pentru a nu strica ordinea interioară a lucrurilor. Este produsă prea nemțește în ideea de a rămâne fidelă rețetei de succes în interiorul unei mărci unde oamenii depun toate eforturile ca un Civic Type-R să fie cea mai tare mașină cu tracțiune față din Lume. Aceeași companie care produce NSX. Aceeași companie care a produs Asimo. Aceeași companie care a prezentat în ultimii ani niște concepte cu design retro ale unor mașini electrice ale viitorului. Cumva îi înțeleg pe japonezi dar asta doar pentru că jobul meu m-a învățat să fiu obiectiv. Și obiectiv vorbind vă spun că privind noul CR-V ca pachet, el este un nou SUV care e la fel ca celelalte SUV-uri din segmentul său. Este „another one” când ar fi putut să devină „the chosen one”. Sunt 100% sigur de asta.
Vezi aici un walkaround de interior/ exterior: