TEST in premiera: cum se conduce prima duba a nemtilor de la MAN

MAN20170927LI009

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

MAN intră din toamna acestui an pe piața comercialelor “ușoare”, un segment care strânge cifre de vânzări impresionante în fiecare an. În Vestul Europei, desigur… de exemplu, Franța, Germania sau Marea Britanie sunt regiuni în care se vând 120.000 de “dube”, cum le spunem noi, în fiecare an… MAN intră acum în acest segment pentru că se previzionează că el va crește cu 10 procente anual, în următorii trei ani.

Cum e posibil? Eh, sunt mai mulți factori dar cei mai importanți doi sunt că sectorul de online shopping crește enorm în perioada asta și… mai spune MAN, oamenii vor o dubă pentru că ea… se conduce “ca o mașină normală”… pare o glumă dar dacă ne gândim la cel mai mic camion MAN și la noua lor dubă, aceasta din urmă da, se conduce ca o mașină față de un camion, totuși. Revenind la “online shopping” este logic că aici volumele de livrări, rata și tipul acestora recomandă o dubă de tipul lui TGE pentru muncă. Doar nu cari blugi cu tirul ca pe vremea în care frații Becali făceau bișniță, nu?!
Sprinter, Transit, Crafter, Movano, Master, Ducato, etc., nume pe care le știm deja atât de bine. Domle, ce înseamnă MAN TGE?! De ce nu i-au spus și ei Hulk sau ceva de genul? Glumim, dar TGE este un nume mult mai complex decât pare, el vine de la: Trucknology Generation Express. Adică e ceva complex aici, în prima utilitară MAN cu masă maximă autorizată de la trei la peste cinci virgulă cinci tone.

Ați ghicit, urmează lecția de Trucknologie, luați de notați cele mai importante cifre ale dubei MAN:

– trei lungimi și trei înălțimi sunt disponibile pentru TGE; cea mai înaltă are 2.8 metri iar lungimile disponibile pentru ea sunt: 5.98, 6.83 sau… 7.39 metri;
 
– alte două înălțimi au 2.35 metri sau 2.59. Lățimea este mereu de 2.4 metri, fără oglinzile retrovizoare;
 
– trei moduri de tracțiune: poți avea tracțiune față, spate sau integrală;
 
– există zeci, sute, mii de combinații posibile de șasiu, tracțiune, motoare, cutii, tipul cabinei, al spațiului util, etc. Din fericire pentru noi toți MAN anunță că va avea consilieri de vânzări special pregătiți pentru a-ți prezenta un TGE pentru că una e să vinzi un camion, alta o dubă.
 
– masa maximă autorizată poate varia de la 3.0, 3.5, 3.88, 4.0 sau 5.5 tone; 
 
– o dubă “de livrări” cu ampatamentul scurt, de 3.5 tone va putea transporta 1.5 tone de blugi;
 
– modelele cu tracțiune față sunt cele mai joase ca prag de acces sau încărcare iar cele cu tracțiune spate sunt cele mai capabile atunci când vine vorba de cărat; desigur, cele mai capabile pe zăpadă sunt cele 4×4;
 
– în funcție de versiune au spațiu util între 9.3 și 18.4 metri cubi;
 
Având în vedere cât de versatilă se prezintă duba asta, probabil că sunt clienți care vor trece de la camioanele de 7.5 tone (cele “mici”, da, care îți blochează ție orașul când aduc trei sticle de cola la un magazin de bloc) la soluțiile spațioase ale lui TGE.

Ce motoare sunt disponibile pe TGE?

Cel mai simplu răspuns posibil: TDI-uri. Pentru că da, MAN TGE este practic un VW Crafter așa cum Opel Movano este un Renault Master. Cu o cilindree de doi litri, diesel-urile pot avea: 102 CP și 280 Nm, 122 CP și 300 Nm, 140 CP și 340 Nm, 177 CP și 410 Nm. Excelent: pe lângă cutia manuală standard cu șase trepte poți opta pentru automata cu opt rapoarte.
Din punct de vedere suspensii, TGE are o configurație față cu independentă tip McPherson și punte spate rigidă cu celebrele flanșe; o singură dimensiune de roți este disponibilă standard: 235/ 65 16, mai multe dimensiuni vor fi comunicate ulterior și disponibile opțional. Direcția este asistată electric în standard, raza de bracaj este anunțată la 13.6 metri pentru ampatamentul de 3.6 metri lungime.

Alte lucruri pe care ar trebui să le mai știți (ca să câștigați pariuri la dube quiz):

– coeficientul aerodinamic este de 0.33;
– trei tipuri de scaun sunt disponibile pentru șofer: standard, Comfort și Comfort Top – acesta din urmă cu amortizare pneumatică și încălzit, opțional;
– farurile pot fi comandate cu tehnologie full-LED;

Cum se conduce cea mai mică utilitară MAN?

Simplu și trebuie să repet răspunsul pe care l-am dat de multe ori la întrebarea asta: nu ai cum să faci o diferențiere atât de clară între cum merg două sau mai multe dube din același segment; rețeta e cam aceeași, nu ai ce să inovezi aici pentru că duba trebuie să fie mare, rezistentă în timp și foarte capabilă. Nici consumul nu contează atât de mult când cari trei tone cu o dubă mai practică în oraș decât un camion de 7.5 tone umplut poate nici jumătate…

De aceea, MAN TGE se conduce în principiu ca orice altă dubă pe care ai mai văzut-o, din generație nouă, desigur dar are câteva lucruri care mi-au plăcut și datorită cărora spun că merită să mergi la un test cu ea:

  • interiorul este construit foarte bine; ok, este copy/ paste direct-direct de la VW Crafter dar plasticele par foarte solide, sunt îmbinate foarte bine și nu te enervează la atingere;
  • dotările sunt VW, inclusiv sistemul de infotainment, navigația fie asistentul de parcare ce poate fi executată și complet automat, asistentul pentru atenționare la obiectul din unghiul mort sau cel care păstrează banda de mers; poate spui că astea sunt fițe dar la o dubă înaltă de trei metri, lată de peste doi și lungă de aproape șapte, crede-mă, lucrurile astea contează enrom pentru ca tu să conduci mai confortabil;
  • scaunul cu poziția sa de conducere; ai scaunul standard, cel Confort și Confort Top, după cum am mai spus și eu am testat versunea de mijloc și este cea mai bună poziție de conducere cu cel mai bun confort pe scaunul propriu-zis dintre toate dubele pe care le-am condus eu în ultimii zece ani.
  • direcția servo-asistată electric este excelentă, nu este artificială și are un feedback bun pe viraje; raja de bracaj e și ea foarte bună și pe loc direcția se mișcă extrem de rapid, ușor; și o fată ar putea să întoarcă mașina asta. O fată care abia și-a luat permisul. Sau un băiat, poftim, nu săriți, feminiștilor!
  • cutia de viteze manuală: știu că vine greu de crezut că spun eu asta dar… dacă cumva nu îți iei automata cu opt rapoarte pe duba asta (ceea ce totuși ar fi o scăpare pentru că din punct de vedere confort și eficiență nu există comparație cu manuala), vei avea parte de o cutie manuală cu șase rapoarte etajate destul de lung și cu o timonerie excelentă. Pe lângă cel mai bun scaun din segment, cutia manuală este cea mai bună pe care am condus-o eu vreodată pe o astfel de utilitară;
  • motorul de top – doar pe el l-am testat vreo 200 de kilometri astăzi, ce e drept cu mașina goală; mi-a plăcut pentru că este surprinzător de silențios – nu pentru că așa e el ci pentru că habitaclul are o antifonare excelentă pentru o dubă; la viteze de autostradă, 120 km/h ai doar zgomot la vânt nu ai sunet de motor până aproape de 2.700 – 3.000 rpm. Dacă te păstrezi pe la 2.000 rpm tot timpul ai parte de un diesel silențios, printre cele mai bune la acest capitol din segment.

Nu pot să vorbesc despre prețuri și să vă sfătuiesc cel mai bine dacă să mergeți la VW pentru un Crafter sau la altă marcă pentru altă utilitară pentru că abia în câteva luni vedem cât costă acest prim TGE de la MAN comparativ cu modelele concurente. Se pare că primele mașini vor fi livrate anul viitor la început de-asemenea, dar până atunci chiar vă invit la un test cu el pentru că datorită punctelor enumerate mai sus consider că este o opțiune foarte bună de luat în calcul fie direct de șoferi fie pentru cei care vor să o încredințeze unui angajat pentru afacerea proprie.

Cu sau fără ajutor mare de la VW Crafter, asta nu mai contează atât de mult având în vedere că privind TGE simplu, detașat, singular în segment… lui MAN i-a ieșit „Trucknologia” fix așa cum trebuie pentru o utilitară de tipul său. Și oricât am comenta noi că este VW pe dedesubt și pe deasupra, asta este o utilitară excelentă care totuși se prezintă cu „Leul” pe capotă.