TEST IN PREMIERA: de ce este deja NOUL FORD FOCUS Campion Mondial al clasei sale!

2018_FORD_FOCUS_DRIVE_TITANIUM_80

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Tocmai am sosit din Țara Campioanei Mondiale la Fotbal. Franța. Și cred că tocmai am condus mașina care poate câștiga lejer Titlul de Mașina Anului. Da, știu că am spus că eu consider că VW Touareg ar trebui să fie Mașina Anului dar Focus îndeplinește mai bine criteriile care după părerea mea ar trebui să dea acest premiu: este cu adevărat o mașină accesibilă care aduce maselor o calitate pe CARE MERITĂ SĂ DAI BANII.

De 20 de ani, Ford Focus este un adevărat Campion care s-a reinventat după fiecare lansare de nouă generație. Și de fiecare dată, a câștigat campionatul pentru cel mai important lucru pe care ți-l poate oferi o mașină: cum se conduce. O să încep direct și vă spun că această a patra generație va fi din nou Campion Mondial, la fel ca Franța. Coincidența face ca primul Titlu Mondial la Fotbal al Franței să fie câștigat în 1998 când s-a lansat și primul Focus! Acum, în 2018 Franța câștigă din nou iar Ford aduce pe piață o compactă atât de bună pentru șofer încât merită încă o dată Titlul de cea mai bună mașină a segmentului… dar și pe cel de cea mai bună mașină a Lumii.

Platforma pe care ste construit noul Focus este complet nouă și va fi folosită la toate viitoarele modele ale mărcii, în special cele compacte. Viitoarele SUV-uri de dimensiuni compacte vor fi construite pe platforma asta. Dar și viitoarele mașini electrice Ford… și de aceea, în premieră, Ford Focus are o platformă cu suspensii spate semi-independente, pe motorizările cu cele mai mici puteri ale acestei generații. Citiți despre toate motoarele disponibile pe mașina asta în articolul nostru de prezentare. Doar că la evenimentul de lansare internațională eu nu am testat o astfel de versiune. Ci un 1.5 turbo, EcoBoost, în trei cilindri cu 150 CP și 240 Nm cuplu motor maxim, cu dezactivare de cilindri și cuplat unei cutii automate noi cu opt rapoarte. Iar la acest pachet se adaugă un sistem de suspensie independentă față-spate, ajutat de o direcție asistată electric ȘI amortizoare controlate electronic și oferite în premieră pe Focus, opțional.

Eh, suspensiile sunt încă o dată demne de un Campion Mondial și fără exagerare, această rețetă de amortizoare controlate electronic folosite pe Focus-ul de această generație merită doar ea să puncteze decisiv ca golul lui Mbappe pentru ca Focus să câștige Mașina Anului… să sperăm doar că oamenii din juriul acestei competiții vor fi un arbitru care vor apela la VAR și nu se vor lăsa conduși de cine-știe-ce-prejudecăți sau ideologii, atunci când vor lua decizii importante. Felul în care noul Focus absoarbe denivelările din drum, felul în care mașina stă pe drum și felul în care este manevrabilă datorită suspensiilor este superb. Nu există zgomot pe amortizare chiar și cu jante mari. Trenul de rulare este foarte rafinat iar ruliul pare să fie calculat perfect la fel ca și modul de lucru al amortizoarelor: ai impresia că indiferent cum conduci, mașina rămâne pe traiectoria pe care TU o dictezi. Confortul este pur și simplu excelent iar stabilitatea este exemplară. Nu pot compara cu nimic din ce știți în segment pentru că la sisteme de amortizoarea comparabile, Focus este mai rafinat decât un Golf, mai silențios ca unul iar ca sportivitate este la fel de dinamic precum un BMW Seria 1 actual. Poate chiar se simte mai ușor și mai ușor de condus decât unul în unele momente…

Iar asta se datorează și direcției. Este fără îndoială cea mai bună direcție electrică din istoria segmentului. Volanul se mișcă ușor, este cumva moale și foarte facil de manevrat la parcări sau prin aglomerație. Dar chiar și pe modul Comfort de condus, direcția este excelent setată ca răspuns pe care îl oferă. Cea mai mică mișcare de volan se traduce printr-o comandă trimisă impecabil spre roți. Un centimetri miști volanul și mașina răspunde. Este o direcție setată impecabil care nu dezamăgește nici la schimbări bruște ale traiectoriei de mers sau pe viraje… știi mereu unde sunt roțile și nu ai nevoie să faci corecții din volan în virajele mai lungi pentru a afla „unde sunt roțile”.

Un alt punct excelent al felului în care se conduce mașina sunt frânele. Sistemul de frânare este excelent pentru o mașină de 1.4 tone cât spune Ford că are o versiune precum cea testată de noi. Nu doar prin cum oprește mașina ci mai ales prin felul în care se simte întreg procesul pentru șofer. Opțional poți comanda Brake Booster iar asta înseamnă o oprire de la 100 km/h mai rapidă cu un metru față de o versiune comparabilă de la fosta generație… și echipat cu așa ceva, Focus are o pedală de frână care răspunde instant la apăsare. Dar chiar instant. Un centimetru dacă apeși frâna și mașina răspunde instant. Excelent sistem de frânare.

Motorul? Eh, personal aș merge pe un diesel de 1.5 litri, automat. Pentru că e singurul motor în patru cilindri pe care îl poți avea pe noul Focus acum și chiar dacă la o rulare normală NU simți că ai doar trei cilindri sub capota lui 1.5 turbo, știi asta și zgomotul îți amintește asta. Desigur, la viteze de autostradă se simte clar că ai motor mic sub capotă cu toată supraalimentarea și know-how-ul lui Ford în zona asta de motoare pe benzină în trei cilindri.

Mai mult, consumul pe care l-am experimentat noi în Franța este complet descurajator… regim de condus normal, drumuri publice… computerul de bord ne-a arătat 10.5. Ceea ce este mult prea mult. Mult. Prea. Mult.

Transmisiei nu am ce să îi reproșez mai ales pentru un stil de condus liniștit. Este o cutie cu opt trepte care schimbă lin și rafinat dar din păcate îi lipsește rapiditatea în schimbări pe care o aveau transmisiile mai vechi cu dublu-ambreiaj. Și simți asta când conduci mașina mai rapid. Padelele pentru schimbare manuală sunt meschine ca dimensiune și sunt amplasate pe un volan destul de mare. Cred că le-au pus doar ca să le pună, doar ca să fie acolo. Sper ca modelele mai sportive să fie echipate cu niște padele mai serioase. Nu pot să merg mai departe fără a spune că nu înțeleg de ce s-a optat pentru un selector rotativ pentru cutia de viteze, amplasat pe tunelul median pentru, spune Ford, creșterea spațiului în zonă. Păi cea mai mare salvare de spațiu pe tunelul median se face prin adoptarea unui selector amplasat pe coloana de direcție la ca Mercedes-Benz… „capacul de borcan” de  acum seamănă prea mult cu cel de la Jaguar/ Land Rover și și fără ele sunt oameni care încă mai spun că Ford este legat de aceste mărci… NU ESTE, dar această soluție pentru cutia automată nu va ajuta în acest sens.

Ce nu imi place la mașină? Las design exterior pentru părerea fiecăruia în parte și trebuie să mergeți să vedeți mașina în realitate. Dar altfel, interiorul mi se pare prea aproape de design cu cel al Fiestei și plasticele din partea inferioară a bordului precum și finisajele tunelului median care pare foarte fragil nu te ajută dacă te urci într-un Vignale care probabil va costa aproape de 30.000 euro cu TVA… pentru o mașină de 20.000 euro cu TVA însă – cât sper să coste o versiune accesibilă, aș putea trece peste aceste plastice demne de o Fiesta nu de un Focus.

Ce este ciudat la Focus în România: poți comanda mașina în sistem precomandă la orice dealer chiar și azi dar Ford România nu vrea să facă publice prețurile până la mijlocul lui septembrie. Mașinile comandate în perioada asta pe prețuri pe care ți le spune doar un dealer când stai față în față cu el ajung aici cu mașinile de showroom – la mijloc de august… deci dacă te interesează una, dă o fugă la un dealer și dacă ai prețurile dă-ni-le și nouă. Serios.

La ce cred eu că mai trebuie punctat foarte bine sau excelent noul Focus. Sau ce mai trebuie să rețineți despre mașină pentru a ști dacă vreți una.

– are cinci versiuni distincte care au grile, elemente de caroserie, echipări diferite… standard, Titanium, Active, Vignale și ST Line…

– are faruri adaptive care se adaptează drumului în funcție de informații de la o cameră video care citește drumul nu de la navigație sau volan cum fac alte mașini…

– ampatamentul a crescut cu 5.3 centimetri pentru a avea mai mult spațiu la interior… și da, în spate, pe banchetă e cel mai mare spațiu pe care l-am întâlnit la o mașină compactă comparabilă ca dimensiuni cu Focus. Iar la cap este de-asemenea un spațiu foarte bun pentru o compactă. DIN PĂCATE, portbagajul are doar 375 de litri… mai puțin cu 100 față de o Honda Civic, de exemplu. Și cu 5 litri sub ce oferă Golf…

– Ford susține că este cea mai aerodinamică mașină hatch din segment la 0.27 coeficient.
– are un sistem de parcare automată care controlează complet mașina dacă este echipată cu o transmisie automată. O pui în Neutru, ții apăsat un buton și mașina se parchează singură complet fără intervenția ta asupra direcției sau a pedalelor.
– are head-up display pe „geamlâc” care iese din bord. Este o premieră ventru Focus și Ford susține că geamul este tratat special pentru ca tu să vezi informațiile și prin ochelari polarizați.
Concluzia concluziilor? Ford Focus este o mașină prea bună pentru șofer pentru ca tu să nu mergi măcar să o încerci, indiferent de ce mașină de 20-30 mii euro vroiai să îți cumperi. La cum se conduce, ea este deja Campionul Mondial al segmentului și al mașinilor accesibile.

Până la testul din septembrie din #superspeedlaprotv, vedeți aici un walkaround din Franța: