V de la Mercedes-Benz

13C1360_106

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Pentru început, să lămurim un lucru. Noul V-Class nu înlocuiește gama Vito / Viano, ci este succesorul lui Viano. În timp ce Vito va primi și el un succesor cât de curând, V-Class iese ușor din gama autovehiculelor comerciale și intră cu tupeu la încadrarea Mercedes-Bens Passenger Cars. Cum adică? Simplu. Mașina a fost lucrată astfel încât să livreze nivelul de comfort al unui automobil Mercedes-Benz, nu al unei utilitare Mercedes-Benz. Iată mai jos, pe scurt, ce-am înțeles eu după testul cu mașina pe traseul Hamburg – insula Sylt și retur și, mai ales, după discuția cu Bernt Stegmann, director de marketing Mercedes-Benz Vans.

I. E cea mai confortabilă mașină de dimensiunile și forma asta pe care am condus-o vreodată. Suspensia a fost modificată astfel încât nivelul de comfort chiar și pe ultimul rând de scaune este absolut coerent cu emblema de pe capotă. De obicei, în van-uri sentimentul că zbori la fiecare denivelare este omniprezent, mai ales în partea din spate, dar V-Class filtează gropile și amortizează superb. Nu e S-Class, dar e un salt mare în segment.

II. E cea mai silențioasă mașină de dimensiunile și forma asta pe care am condus-o vreodată. Deși are câteva elemente comune cu generația anterioară (geamuri laterale, spre exemplu), V-Class a fost desenat astfel încât să aibă cel mai bun coeficient de aerodinamicitate din segment: 0.31. Prin urmare, zgomotele la vânt și la rulare sunt reduse la minimum, iar Mercedes susține că și la viteze mari V-Class e mai silențios decât Viano cu 2 db. Acum trebuie doar să mai lucreze și la motor astfel încât să-l facă mai rafinat din punct de vedere sonor.

III. Are cel mai spectaculos interior din segment. Deși în continuare am o problemă reală cu micul touchpad pentru sistemul Command care acoperă rotița clasică, pentru că mi se pare inutil și câteodată mă simt și încurcat de el în utilizare, n-ai cum să rămâi insensibil la modul în care este desenat bordul. Pare chiar mai S-Class decât C-Class. Arta cere sacrificii însă, iar pasagerii din față ai unui V-Class suferă de lipsa unor spații de depozitare. „Dacă am fi mers strict pe partea funcțională a unui van, am fi pus, desigur, spații de depozitare peste tot. Dar V-Class trebuia să fie un automobil premium, și atunci am decis că, decât să stricăm interiorul cu tot felul de cutiuțe, pentru noi e mai important să facem un interior spectaculos.”

IV. V-Class vine cu un singur motor, 2143 cmc, în patru cilindri, dar în 3 variante de putere. 200 CDI, 136 CP, 220 CDI, 163 de cai și vârful de gamă, V250 BlueTEC, de 190 CP (sau 204, pentru scurt timp, cu Overboost). Motorul cel mare trage bine în toată plaja de turație, pentru că are două turbine – una care lucrează până în 2.000 rpm și una mai mare, care livrează boost suficient după 2.000 rpm. Reprizele sunt pe măsura zgomotului pe care-l face motorul, adică rapide. Cutia 7G-Tronic e… la fel de confortabilă cum o cunoaștem. Deși Mercedes a lansat cutia cu 9 trepte mult așteptată, V-Class n-o va primi, din două considerente: în primul rând, nu a fost suficient testată pentru sarcinile la care va fi supus un V-Class (greutate, etc) și, în al doilea rând, ar face mașina prea scumpă, iar tehnologiile disponibile pe V-Class au însemnat deja un efort uriaș pentru Mercedes. Printre altele, noul V beneficiază de Attention Assist și Crosswind assist standard și poate fi echipat cu Parking Assist, Collision Prevention Assist, Traffic Sign Assist, Adaptive Highbeam Assist sau all-LED Intelligent Light System.

V. În fine, bomba. Deși nu au fost anunțate deocamdată prețurile, Bernd Stegmann mi-a spus că departamentul de marketing a câștigat lupta cu departamentul „controlling”, astfel încât un V-Class va costa în Germania mai puțin decât un VW Multivan, la motorizări și dotări echivalente. Oamenii de la Daimler vor, în acest fel simplu, ca toți oamenii care se gândesc la o mașină din acest segment să nu mai aibă nici un motiv să cumpere Multivan în loc de Mercedes.