VIDEO: VERDICTUL FINAL, TEST cu cel mai LUXOS SUV DIN LUME!!!

IMG_4243

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Acesta este primul SUV Rolls-Royce din istorie. Poartă numele celui mai mare diamant descoperit vreodată, unul care se află acum printre Bijuteriile Coroanei Britanice. Rolls-Royce nu îl numește „SUV” ci… „high-bodied car” și asta am putea traduce prin „automobil cu o caroserie înălțată”…

Este primul SUV „three-box”, primul SUV cu adevărat în trei volume… asta este posibil pentru că avem compartimentul motor iar mai departe compartimentul pasagerilor este delimitat de un geam de portbagaj. Deci avem: Motor, Pasageri, Bagaje. Rolls-Royce susține că delimitarea clară a pasagerilor de portbagaj aduce beneficii importante pentru antifonare. Mai mult decât atât, dacă portbagajul este deschis pentru diverse activități care au nevoie de el să fie deschis, aerul rece sau cald nu va intra peste pasageri. LOGIC, nu?

Pentru că tot am vorbit de portbagaj, acesta are un volum standard de depozitare de 560 de litri iar dacă se elimină ruloul, volumul său crește la 600 de litri. Eh, acum aflați că noul Cullinan este primul Rolls-Royce în care poți rabata bancheta. Când se întâmplă asta, podeaua portbagajului nu se află în prelungirea spătarului banchetei rabatate pentru ca „obiectele din portabgaj să nu alunele în compartimentul pasagerilor”… Dacă totuși ai nevoie de un spațiu de încărcare de 2.245 mm lungime, podeaua portbagajului se ridică electric pentru a se crea o suprafață de încărcare perfect plană cu volum maxim de 1.930 litri. Hayonul? Este complet acționat electric, se numește „The Clasp” și este construit din două segmente – ca la un Range Rover, dacă vreți.

Și pentru că am vorbit de banchetă, aceasta poate fi comandată în două configurații: Lounge – cu trei locuri sau Individual – două locuri individuale cu reglaje electrice și o consolă pentru băuturi fine între ele.

Portbagaj practic, banchetă rabatabilă, cu trei locuri… da, după cum spun și cei de la Rolls-Royce, Cullinan este cel mai versatil și practic Rolls-Royce, unul destinat CU ADEVĂRAT familiilor. Lung de 5.3 metri, lat de 2.1, înalt de 1.8, Cullinan are un ampatament uriaș de aproape 3.3 metri lungime. Și pentru că este înalt, atunci când deschizi mașina din cheie sau prin atingerea clanței, Cullinan se coboară prin intermediul suspensiei pneumatice cu patru centimetri pentru ca șoferul și pasagerii să urce „fără efort” la bord.

Din punct de vedere tehnic, Cullinan folosește noua platformă „Architecture Of Luxury” pe care este construit și noul Phantom pe care tocmai l-am condus pentru emisiunea noastră. Are suspensie față cu două brațe și spate multi-link cu câte cinci brațe pe roată plus direcție integrală. Raza de bracaj este de doar 13.23 metri.

Cullinan este echipat cu aceleași dotări de lux, siguranță activă și pasivă disponibile și pe acesta. Mai mult, suspensia pneumatică este reglabilă de la bord și există și un mod „off-road” cu acționare de pe un buton de pe tunelul median – dar Rolls-Royce nu explică în mod clar momentan ce face acesta pentru primul RR 4×4 din istorie. Știm doar că butonului i se spune intern „Everywhere”… Oficialii ne spun însă că indiferent de suprafața de rulare, confortul demn de un „Covor Fermecat” va fi caracteristic pentru Cullinan și că cuplul este transmis neîncetat către toate roțile. Cullinan se pare că poate trece prin vaduri de apă adânci de 54 centimetri.

Sub capota motorului stă același V12 de 6.75 litri dar aici oferă 571 CP și 850 Nm. Cuplul este disponibil ÎN TOTALITATE de la 1.600 rpm! Viteza maximă este anunțată la 250 km/h iar 0-100 nu a fost declarat oficial.

La final mai veau să vă spun că se va putea comanda la Rolls-Royce un mod special pentru portbagaj iar acesta va fi creat și construit în funcție de destinația sa. De exemplu, acest Recreation Module poate avea un sertar motorizat și poate depozita fie accesorii de pescuit, fie de vânătoare fie… drone… orice vrei poate fi gândit pentru a fi depozitat corespunzător într-un Recreation Module. Mai mult, poți comanda mai multe astfel de soluții de depozitare și le poți schimba între ele în funcție de aventura în care pleci cu Cullinan.

Acum a venit momentul să îl testăm. VIDEO: Verdictul final, SUV-ul Rolls-Royce Cullinan: