Zotye Auto SR9: ruda săracă a lui Porsche Macan

5772_img2

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Producătorii chinezi nu încetează să ne uimească cu talentul lor de a copia. E drept, îi ajută și legislația care le permite să facă o copie și să nu fie dați în judecată de fabricanții originalelor.

O astfel de marcă este Zotye Auto, care până nu demult făcea modelul T600, un SUV cu față de Touareg și cu spate de Q5. Aparent, clienții chinezi își doresc un SUV mai sportiv, dar la fel de xeroxat ca și cel de dinainte. Așa că noua lor victimă este cel mai dinamic SUV compact, Porsche Macan.

Zotye SR9 arată ca un eventual facelift al SUV-ului nemțesc, dar nu la exterior este minunea, ci la interior, unde au reusit să copieze tot, de la butoane, la volan, la proporții. Mă întreb cat de mândri au fost inginerii de creația lor.

Și sub capotă pare că s-au inspirat din Zuffenhausen. 2.0 Turbo, ca la Macan, ce-i drept cu doar 180 cai putere față de 252 cât are Porsche-le, apoi 3.0 Turbo, ca la Macan S, dar nu se știe puterea momentan. Trebuie să lăudăm Zotye Auto pentru că au pus în standard o cutie manuală cu 6 trepte pe SR9, ceea ce Porsche nu a putut oferi SUV-ului mezin. Opțional, chinezi pot achiziționa o cutie automată cu dublu-ambreiaj de inspirație germană.

Zotye promite pe viitor un motor mai mic, de 1.5 litri cu 150 cai putere pentru a mai scădea din prețul oricum destul de modic al lui SR9. SUV-ul replică pornește de la 27.390 $, pe când muza sa dublează prețul și pleacă de la 57.980 $. Clientul target pentru noul model este chinezul de 30 ani cu venituri medii, care vorbește la Iphoon, poartă ADIBAS și își permite un ceas Rodex.