3.8 secunde până la 100 km/h și portbagaj de 630 litri, Mercedes-AMG GLE 63

1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Avalanșa SUV-urilor germane de peste 600 cai putere pare că nu se mai liniștește. Întâi au fost noile X5 M și X6 M, apoi a venit la joacă și Audi RS Q8, cu al său record pe Nurburgring. Mercedes-AMG nu putea sta departe, așa că la Salonul Auto de la Los Angeles nemții au prezentat noile GLE 63 și GLE 63 S.

Cele două modele dispun de același V8 biturbo de patru litri cu injecție directă (M177, folosit și de noul Aston Martin DBX) și același sistem EQ Boost ce plusează cu 22 CP și 250 Nm la nevoie. Puterea ajunge la roți prin intermediul unei transmisii automate cu 9 trepte AMG SPEEDSHIFT TCT 9G și a sistemului de tracțiune integrală 4MATIC+.

  • GLE 63: 571 CP, 750 Nm, 0-100 km/h în 4 s, 250 km/h V-MAX, 11.4 l/100 km consum mediu declarat
  • GLE 63 S: 612 CP, 850 Nm, 0-100 km/h în 3.8 s, 280 km/h V-MAX, 11.5 l/100 km consum mediu declarat

Pe lângă starter-gerneratorul EQ Boost, inginerii nemți au echipat mașina și cu un sistem de dezactivare al cilindrilor. Acesta este activ în sarcină mică, între 1000 și 3250 rpm, doar în modul „Comfort”, moment în care cilindrii 2,3,5 și 8 se duc în pauză de cafea. Aceiași cilindri sunt dezactivați și la Audi RS Q8, motivul fiind păstrarea unei ordini de aprindere echilibrată.

SUV-ul AMG este echipat în standard cu suspensia pneumatică AMG RIDE CONTROL+ și amortizoarele adaptive controlate electronic ADS+. Cele trei moduri de rulare ale suspensiei, „Comfort”, „Sport” și „Sport+”, reușesc să se diferențieze mai mult decât la alte modele din Affalterbach. Noul GLE 63 4MATIC+ menține o gardă la sol constantă indiferent de încărcarea sa. În „Sport”, „Sport+” și „RACE” (doar pe 63 S), mașina coboară cu 10 mm. Dacă se alege modul Confort folosind selctorul AMG DYNAMIC SELECT, atunci SUV-ul coboară acei 10 mm doar la viteze de peste 120 km/h, revenind la garda normală atunci când viteza coboară la mai puțin de 70 km/h. Acest fapt duce la o rezistență redusă la înaintare, un consum scăzut și îmbunătățirea manevrabilității mulțumită unui centru de greutate coborât. Există și două moduri pentru teren accidentat: „Trail” și „Sand”. Acestea ridică garda la sol cu 55 mm pe suprafețele neacoperite cu asfalt, revenind la normal atunci când mașina atinge 70 km/h.

O sumedenie de găselnițe electronice au grijă ca SUV-ul de peste două tone și 600 cai putere să rămână ancorat pe drum, de la barele stabilizatoare active AMG ACTIVE RIDE CONTROL, la sistemul de tracțiune integrală AMG Performance 4MATIC+ cu ambreiaj controlat electromecanic, la ESP-ul cu trei moduri de funcționare. Mai mult, Atât GLE 63, cât și GLE 63 S dispun de un diferențial blocabil controlat electronic ce controlează viteza roții interioare pentru aderență sporită. Și pentru că nu toți șoferii vor să fie în priză în mod permanent, direcția electrică a primit două moduri orientate către confort: „Basic” și „Advanced”. Celelalte două, „Pro” și „Master”, au fost proiectate cu mersul sportiv în gând, oferind mai mult feedback și un răspuns crescut.

Pentru a opri bestia germană este nevoie de un sistem de frânare cu discuri de 400 x 38 mm pe față cu etrieri cu șase pistonașe, precum și de discuri de 370 x 32 mm cu un singur pistonaș pe spate. Pentru o eficiență a frânării categoric mai bună și constantă, dar și pentru reducerea masei neamortizate, AMG recomandă sistemul de frânare ceramic, opțional. Transmisia AMG SPEEDSHIFT TCT 9G este una greu de explicat. S-a pornit de la 9G-Tronic+, cea cu un simplu convertizor de cuplu. S-a scos convertizorul și s-a înlocuit cu un ambreiaj umed, fapt ce reduce atât masa, cât inerția, optimizând receptivitatea. Producătorul declară că schimbările de treaptă au loc fără pierderi de putere.

Exteriorul poate fi diferențiat de restul gamei prin grila Panamericana, kit-ul exterior agresiv sau evacuarea cu patru terminații rectangulare. GLE 63 stă pe jante de 20 în standard, pe când GLE 63 S primește de 21″. Pe lista de opționale se găsesc oricum diferite modele de 21 sau 22″, pentru gusturile fiecăruia.

Șoferul și pasagerul față se vor relaxa în două scaune AMG tapițate cu piele nappa, ajustabile electric. Control electric este disponibil, contracost, și pentru al doilea rând de scaune, iar tapițeria poate fi schimbată, conform preferințelor clienților. Volanul AMG Performance este îmbrăcat în piele nappa pe GLE 63 și piele nappa/microfibre DINAMICA pe S, dar butoanele AMG de pe el sunt opționale, dacă vă vine să credeți.

Ochii îți vor fugi la cele două ecrane de 12.3″ ale sistemului de infotainment MBUX. Acesta dispune de cel mai nou asistent vocal su inteligență artificială, putând fi controlat prin simpla comandă „Hey Mercedes”. Informațiile pot fi furnizate folosind patru interfețe AMG: „Modern Classic”, „Sporty”, „Discreet” sau „Supersport”. Parcă totul este personalizabil în mașina asta.

Singuranța activă este reprezentată de două pachete opționale: Driving Assistance îți oferă Active Distance Assist DISTRONIC, Active Speed Limit Assist, Active Steering Assist, Active Lane Change Assist, Active Emergency Stop Assist, Emergency Lane Function; Active Brake Assist, Cornering & Cross-Traffic Function, End of Tailback Emergency Brake Function, Evasive Steering Assist; Active Lane Keeping Assist, Active Blind Spot Assist, Exit Warning Function; PRE-SAFE® PLUS și Traffic Sign Assist. Practic, nu ai ce să îi reproșezi. Dar dacă vrei și mai mult, Driving Assistance Plus aduce Active Stop-and-Go Assist, și PRE-SAFE® Impulse Side, ce te pregătește pentru un impact lateral iminent.