65 km autonomie electrică – Toyota RAV4 PHEV

2020-Toyota-RAV4-Plug-In-Hybrid-Euro-spec-4

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Stăteam și mă gândeam zilele acestea care a fost ultima Toyota de peste 300 cai putere vândută oficial în Europa și tare mi-e că nu știu răspunsul. Avem două variante, fie noua GR Supra care este un BMW fabricat în Austria, fie Land Cruiser J200 facelift cu motorizarea pe benzină de 4.6 l V8 și 318 cai putere. Doar că nu am certitudinea că Europa a prins V8-ul pe benzină pe facelift, amintirile mele spun că noi am avut parte doar de V8-ul turbodiesel de 4.5 litri care, în ciuda cilindreei, poate fi acum bătut de unele turbodieseluri de doi litri la capitolul putere. Supra MK4 nu se pune, deoarece nu s-au vândut oficial pe Bătrânul Continent. De ce mă roade pe mine așa de mult această întrebare? Simplu, deoarece la Salonul Auto de la Los Angeles, producătorul japonez a prezentat un RAV4 plug-in hibrid de peste 300 cai putere ce a ajungs și la noi și care ar putea fi prima Toyota adevărată de peste 300 cai putere vândută oficial în Europa.

RAV4 PHEV este primul SUV plug-in-hybrid al japonezilor și este propulsat de un ansamblu format dintr-un motor pe benzină, aspirat, de 2.5 litri cu patru cilindri ce dezvoltă 178 cai putere și 228 Nm, precum și dintr-un motor electric cu o putere încă nespecificată. În total, avem de-a face cu 306 cai putere și un sistem de tracțiune integrală fără legătură mecanică între punți datorită poziționării motorului electric deasupra punții spate.

Japonezii au făcut treabă bună la capitolul performanțe, RAV4 reușind un sprint 0-100 km/h în doar 6.2 secunde. Totodată, bateria situată în podea îi poate oferi o autonomie exclusiv electrică de 65 km sau un consum mediu de 2.6 l/100 km în modul hibrid, coborând totodată centrul de greutate al SUV-ului nipon. Emisiile de CO2 de 29 g/km sunt cele mai mici pentru un asemenea model, iar viteza maximă în regim full electric îți permite să rulezi chiar și pe autostradă (135 km/h), deși nu este indicat, deoarece bateria se va consuma foarte repede.

Poziționarea bateriei în podea nu a mâncat decât 60 litri din cei 560 litri pe care îi avea un portbagaj de RAV4 normal, cei 520 rămași fiind mai mult decât suficienți. Versiunea europeană a lui RAV PHEV va putea fi recunoscută prin noile bare față/spate, după vopseaua în două nuanțe sau după jantele de 18 sau 19″. Dintr-un motiv sau altul, japonezii au ales un set de scaune sportive pentru acest model, dar măcar avem scaune față/spate încălzite, hayon acționat electric, plafon panoramic, head-up display sau sistem de infotainment cu ecran tactil de 9″, compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto.

Clienții interesați vor putea cumpăra noua Toyota RAV4 PHEV începând cu a doua jumătate a anului 2020.