Aspirat și manuală, noul Porsche 718 GTS 4.0 este un baby GT4

Porsche-718-GTS-40-4

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Cred că tocmai am găsit modelul Porsche perfect, noul 718 GTS 4.0, disponibil atât în configurație Boxster (roadster), cât și în configurație Cayman (Coupe).

Spre deosebire de GTS-urile deja disponibile, ce sunt echipate cu un propulsor boxer turbo cu patru cilindri în linie ce dezvoltă 365 cai putere și 420 Nm, GTS 4.0 se laudă cu boxerul aspirat cu șase cilindri în line ce pune la bătaie 400 cai putere și 420 Nm. Este motorul de pe 718 Cayman GT4, însă foarte foarte puțin detunat. Insesizabil. Turându-se până la 7.800 rpm, unitatea aspirată adoptă un sistem de evacuare sport cu control dinamic al flapsurilor, cu două țevi de eșapament și filtru integrat de particule de benzină. Este fix aceeași evacuare precum la GT4.

Singura transmisie disponibilă este cea manuală cu șase trepte, așa că dacă vrei PDK, trebuie să te orientezi către unitatea supraalimentată. Mașina atinge 100 km/h în 4.5 secunde și se plafonează la 293 km/h, dar aceasta este una dintre acele mașini unde cifrele de performanță sunt atât de irelevante, încât puteau să nici nu le spună.

718 GTS 4.0 vine în dotarea de serie cu sistemul Porsche Active Suspension Management (PASM) cu amortizoare adaptive controlate electronic și cu o gardă la sol coborâtă cu 20 mm față de un 718 normal, dar dacă se optează pentru suspensia sport PASM, garda la sol mai coboară cu încă 10 mm. Tot în echiparea standard intră și Porsche Stability Management (PSM), cu modul PSM Sport, pachetul Sport Chrono, aplicația Porsche Track Precision îmbuntățită, Porsche Active Drivetrain Support (PADM) și Porsche Torque Vectoring (PTV) cu diferențial mecanic cu alunecare limitată.

Jantele de 20″ încălțate cu anvelope 235/35 ZR 20 în față și 265/35 ZR 20 în spate ascund sistemul de frânare cu discuri perforate încucișat și etrieri roșii. Sistemul Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) este disponibil opțional și dispune de etrieri galbeni.

Detaliile întunecate și contrastante sunt o marcă a versiunilor GTS şi se aplică la nivelul buzei spoilerului, al admisiei de aer complet neagră a șorțului frontal Sport Design, al farurilor de ceață față, al stopurilor spate și al barei de protecție posterioare redesenate. La interior, Alcantara® este materialul pricipal, fiind utilizat pe panourile centrale ale scaunelor Sport Seats Plus, precum și pe marginile volanului, pe consola centrală, la schimbătorul de viteze și pe cotierele de pe ambele uși. În 718 Cayman GTS 4.0, acesta acoperă de asemenea stâlpii A și căptușeşte plafonul. Pachetul interior opțional adaugă nuanțe precum Carmine Red sau Chalk. Acestea scot în evidență turometrul, centurile de siguranță, toate cusăturile decorative, inclusiv emblema brodată GTS de pe tetiere și inscripționarea Porsche de pe covorașele cu margini negre. Finisajele de pe bord, precum și cele de pe consola centrală sunt realizate din fibră de carbon.

Cele două versiuni 718 GTS 4.0 dispun în dotarea standard de sistemul de infotainment Porsche Communication Management (PCM) cu ecran tactil de 7″. Modulul de navigație online, cu informații despre trafic în timp real, control vocal și Porsche Connect sunt bifabile de pe lista de opționale, aceeași situație fiind valabilă și pentru sistemele de sonorizare Surround BOSE® sau Burmester High-End Surround Sound.

Porsche 718 Cayman GTS 4.0 va fi disponibil în România la un preț de 86.360 Euro cu tot cu TVA, în timp ce 718 Boxster GTS 4.0 va avea un preț de 88.390 Euro. Ambele modele vor fi disponibile de la sfârșitul lunii martie 2020.