Oficial – NOUA SKODA OCTAVIA sosește în România în martie 2020

2020-skoda-octavia-1-1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Aceasta este a patra și cea mai nouă Skoda Octavia. Și este o generație aniversară pentru că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la prima Octavia din istorie. Mai mult, Octavia s-a comercializat până acum în peste 6.5 milioane de unități fiind în mod clar bestsellerul mărcii.

A patra Octavia este de acum construită pe platforma MQB a grupului VW și evident că a crescut în dimesniuni. Lungimea a crescut cu 19 mm,  lățimea cu 15 mm iar ampatamentul rămâne același la aproape 2.7 metri. Din punct de vedere design, avem o grilă complet nouă, faruri clasice (Slavă Cerului după fosta generație cu facelift și faruri separate de caroserie) și tehnologie LED avansată inclusiv posibilitatea de a se opta pentru tehnologie Matrix LED. Da, farurile seamănă cumva cu cele de pe Audi TT.

În partea din spate avem un hayon complet redesenat ce nu mai include sigla Skoda ci numele scris mare, stopuri full-LED cu semnalizare dinamică și un hayon uriaș prin care se poate accesa portbagajul cu volum de 600 de litri pentru „limuzină” și 640 litri pentru Combi, în standard. Apropo de Combi, acesta este mai lung cu 2.2 cm față de modelul pe care îl înlocuiește.

Interiorul este complet nou din toate punctele de vedere și da, este foarte spectaculos. Instrumentarul de bord digital are diagonala de 10.25 inch, îl poți personaliza în patru moduri și opțional îl poți completa cu un head-up display mai complex ca niciodată din punct de vedere grafic și informațional. Sistemul de infotainment este complet nou iar touchscreen-ul central poate avea diagonala de 8.25 sau 10 inch.

Mai departe, volanul este complet redesenat și este foarte spectaculos ca design. Are doar două spițe și include și toate comenzile necesare pentru ca tu să nu iei mâinile de pe el când acționezi instrumentarul de bord sau infotainmentul. La fel de spectaculos este și primul selector „by-wire” pentru cutia automată DSG, adică un mic comutator ce selectează electric modul de funcționare al cutiei. Da, seamănă cu cel de la noul Porsche 911, da.

Ca motorizări, pe benzină sunt disponibile versiuni de 110, 150 sau 190 CP. Motoarele de 110 și 150 CP devin versiuni mild-hybrid când sunt combinate cu transmisia DSG cu șapte trepte iar motorul de 190 CP este oferit exclusiv cu DSG și 4×4. Diesel-ul TDI este oferit doar în cilindree de doi litri și puteri de 115, 150 și 200 CP iar tracțiunea integrală este oferită doar opțional pentru motoarele de 150 respectiv 200 CP.

Două PHEV sunt anunțate, unul de 204 și unul de 245 CP. Fiecare au posibilitatea de a rula 55 km cu un plin de baterie, baterie ce are o capacitate de 13 kWh. La o priză wallbox de 3.6 kW bateria se încarcă în trei ore jumătate.

Ceva mai fierbinte – viitoarea RS va avea motor diesel sau benzină cu puteri de 245 CP.

Din patru tipuri de suspensii veți avea de ales în martie când mașina sosește în România: standard, sport cu 1.5 cm mai joasă decât standard, Rough Road + 1.5 cm față de cea standard sau una cu amortizoare controlate electronic. Aceasta înseamnă o gardă la sol mai mică cu un centimetru față de standard.

Materialul video de prezentare pentru noua Octavia, în direct după premiera mondială este sâmbătă în #superspeedlaprotv!