Noi, Nissan NP300 Navara și o acțiune umanitară de Paște 2016

1C4A6519

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Acțiunea

După aproape 3 ani de Mașini, Teste și Verdicte, se pare că am început nu neapărat să îmbătrânim, dar măcar să ne maturizăm un pic. După aproape 3 ani de testat mașini prin toate colțurile lumii, cumva a venit momentul pentru test memorabil acasă. După aproape 3 ani de aventuri semi-egoiste, a venit momentul să punem tehnologia la treabă pentru un scop dincolo de noi. Ce-am făcut?

Am luat un Nissan NP 300 Navara și ne-am lipit cu el de convoiul organizat de clubul Off-Road Adventure România în Acțiunea Umanitară de Paște 2016. Acțiunile astea se desfășoară fără întrerupere de 17 ani, de Paște și de Crăciun, presupun eforturi logistice și financiare considerabile din partea membrilor pentru a strânge ajutoarele, dar ele ating oameni cu posibilități materiale reduse din cele mai izolate cătune ale României, iar asta înseamnă, pe scurt, că merită.

Ce înseamnă aceste ajutoare? Ulei, pâine, zahăr, mălai, făină, conserve, săpun, detergenți, rechizite sau ghiozdane pentru copii.

Șopotul Nou e o comună din Caraș Severin. Aici, în fața școlii gimnaziale, este locul în care cele 40 de mașini de teren și trei dube au oprit să descarce toate cele aproape 30 de tone de marfă și, desigur, este și locul unde cei 100 de oameni care au organizat acțiunea umanitară au umplut sacii pentru cei aproape 300 de săteni cu posibilități materiale reduse.

Cei 300 de oameni pe care i-a atins acțiunea locuiesc în condiții care orășenilor le pot părea pitorești, la prima vedere. Peisajele sunt absolut superbe, dar viața între dealuri, dependentă de subvenții agricole pentru zone defavorizate sau de alocațiile copiilor, e departe de a fi superbă.

Am întâlnit aici copii care n-au ieșit niciodată din sat, copii care s-au ascuns sub pat pentru că nu mai văzuseră atâția străini în curte, o fată de 16 ani, măritată și cu copil de 3 luni, familii cu 7 copii dintre care cei mai mulți nu văzuseră altceva decât satul lor și probabil unul două învecinate, sau bătrâni care trăiesc în zone greu accesibile de pe urma animalelor din curte.

Aceștia sunt oameni simpli, care plâng de bucurie când primesc ajutoare, alimente, haine, ciocolată pentru copii. Aceștia sunt oamenii care ți-ar da ceva din puținul pe care-l au, ca să nu pleci neomenit din bătătura lor. Aceștia sunt oamenii atinși în fiecare an de bunătatea altor oameni, cei de la Off-Road Adventure România, care și-au dus pasiunea la alt nivel.

Mașina

Acum, hai să vă scriu the essentials despre NP 300 Navara, în ordinea importanței din punctul meu de vedere:

– are puntea spate cu arcuri elicoidale, nu pe foi, ca toate celelalte pick-up-uri din piață. Asta înseamnă plus de confort pe orice suprafață;

– motorul de 2.3 diesel bi-turbo a returnat un consum REAL, în testul nostru, pe traseul București – Craiova – Șopotu Nou, plus 100 de km în off-road, plus retur, cam 30% din drum cu o tonă în spate, de 7,4 litri la 100 de km parcurși;

– vine cu 5 ani sau 160.000 de km garanție și cu 5 ani întreținere gratuită în cazul finanțării prin RCI Leasing

– vine cu pachet de tehnologii SUV-like: Around View Monitor (Sistemul de asistență la parcare cu vedere 360°), Forward Emergency Braking (Anticiparea frânării de urgenţă), Cruise Control, Hill Descent Control (Asistență la coborârea în pantă) și Hill Start Assist (Asistență la pornirea din rampă), cameră video spate și senzori de parcare;

– are și interior nou, tot SUV-like, orientat spre confort mai degrabă decât spre muncă;

– a primit premiul International Pick-Up of the Year;

– e disponibil în România din 12 aprilie, cu un preţ de pornire de la 24.067 euro (fără TVA) pentru versiunea Chassis King Cab, 2,3L dCi 160CP, 4X4.

Mai puteți citi despre acțiunea asta aici.

Foto: Sebastian Purice