PRIMUL TEST in Romania: cum se conduce cel mai accesibil SUV Opel

Image 001

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

O să fit direct din prima ca să nu stați ca pe ace: acesta este primul produs Opel cu măruntaie împrumutate de la Peugeot. Nu dezbatem acum subiectul pe larg dar da, Crossland X, acest cel mai mic și accesibil SUV Opel disponibil acum și în Româna este construit pe o platformă tehnică de 2008. Modificată, spune Opel dar de Peugeot 2008. Și motoarele și cutiile provin de la același 2008 și câteva butoane de prin interior. După cum le veți și recunoaște în imaginile acestui test, realizate de Andrei Toboșaru.

Primele butoane pe care vei pune mâna la interior sunt cele pentru geamuri și oglinzi și da, ele sunt de la PSA, le găsești în Peugeot-uri și în Citroen-uri. Dar până la ele, dai de cheie, practic cea mai nouă cheie de la PSA, acum cu siglă Opel. Trebuie să ne obișnuim cu treaba asta și urgent pentru că Opel trebuie aduc pe profit și PSA asta își dorește de la marca pe care tocmai a achiziționat-o anul acesta. Abia după ce vor trece câțiva ani și vom putea compara modelele actuale Opel cu cele viitoare construite pe platforme sau folosind componente de la PSA, vom putea să ne dăm cu părerea despre cât de bună a fost achiziția mărcii de către francezi sau nu. Sincer, pe fanii Opel (printre care sunt și eu) o să îi intereseze ca Opel-urile să rămână la fel de solide ca până acum și aici mă refer la senzația de soliditate germană pe care o ai de exemplu, în Astra actuală atunci când o conduci; acel sentiment de mașină nemțească. De-asmenea, nu îi va interesa ce și cum face PSA cu Opel dpdv financiar. Ei vor vrea ca Opel-urile să fie Opel-uri în continuare. Concret. Având în vedere cât de mult ne-a plăcut de fapt Peugeot 3008 pe care l-am simțit la condus ca un SUV comparabil german… și am spus și asta… mă gândesc că viitorul sună bine… pentru mașinile care vor folosi platforma de sub 3008 și vor avea identitate Opel.

Asta este clară pentru Crossland X. Identitatea Opel este clară chiar dacă are cheie și ceva butoane de PSA la interior. Designul său este fresh în gama Opel, seamnănă cu cel de la faceliftul Moxxa – Mokka X și desigur cu SUV-ul mai mare Grandland X. Dacă vrei un SUV de clasă mică Opel, asta este mașina, arată ca un Opel, este un Opel! Ce caută el în gama Opel? Ei bine, înlocuiește Meriva și de aceea este foarte practic la interior și este oferit doar cu tracțiune față. Este puțin mai mic decât Mokka X și chiar îți dai seama privindu-l. Ește și mai scurt decât o Astra, de-asemenea iar la interior, la volan, în ambianță de Opel care îmi amintește de mașina noastră de anduranță Opel Astra hatchback, stai mai sus, la fel cum stăteai sus în Meriva. Mai precis, poziția de conducere din Crossland X este mai înaltă cu 10 cm decât cea pe care o ai în Astra.

Garda la sol este mai mică cu șapte centimetri decât cea de la Mokka X, asta înseamnă că plătești pentru un SUV mic și primești unul. După părerea mea și garda la sol de Astra este suficientă pentru România, aceasta de pe Crossland X este perfectă. Și cursa amortizoarelor este destul de lungă și nu vei avea probleme pe denivelările din orașele noastre. Da, am vrut să zic gropi și borduri. Pentru că tot am adus vorba, hai să vă spun aici câteva cuvinte despre ținuta de drum. Este franțuzească, da mașina se simte pe alocuri precum un 2008 dacă ai condus unul. La direcție în special, se simt unele denivelări în ea dacă ai viteză prea mare și la amortizarea propriu-zisă care este cam zgomotoasă pentru gustul meu finisat în ultimele luni în Astra de nouă generație care are o suspensie foarte silențioasă pentru suspensii cu soluție spate semi-independentă. Fac paralelă mereu cu Opel Astra pentru că din punct de vedere preț, poți alege la sumă similară între Crossland X și o Astra. Conluzionând, Crossland X este în principiu o mașină confortabilă cu suspensii moi, cu ruliu destul de pronunțat care nu te împinge la un condus dinamic. Este safe, chiar și la vitezele mai mari dar nu este o plăcere deosebită din punct de vedere dinamic. Mergând puțin spre trecut, da, se conduce cumva va o Meriva. Dar având în vedere că arată mai bine decât una, este un model binevenit în gamă.

Mă mut puțin la interior unde șoferul are o poziție de conducere corectă cu acces bun la toate comenzile; ergonomia este bună, mi-a plăcut și vizibilitate datorată poziție de conducere înaltă. Scaunele nu sunt la fel de confortabile precum cele ergonomice pe care le poți avea pe Astra opțional dar pentru segmenul său, Crossland X are scaune față foarte bune. Comparativ cu mașinile din segment, Crossland X are scaune foarte corecte. Mutându-ne în spate, este loc bun la genunchi, mare la cap, cumva restrâns la umeri dacă stați trei oameni acolo. Dacă plătești extra, spațiul în portbagaj poate varia, la fel și spațiul pentru genunchi pentru că bancheta poate culisa longitudinal pe o distanță de 15 centimetri. Astfel, volumul de portbagaj de 410 litri standard, poate crește la 520 de litri dar așa lași pasagerii de pe banchetă fără spațiu practic la genunchi; doar copiii mai pot sta acolo și să nu fie foarte mari. Copiii mici, desigur.

Crossland X poate avea dotări spectaculoase pentru segmentul SUV-urilor mici: deschidere și închidere fără cheie – 250 euro preț opțional, head-up display la 300 de euro, sistem de încărcare prin inducție pentru telefon la 125 euro, cel mai nou sistem Intellilink la 550 euro, un plafon panoramic uriaș din sticlă sau faruri full-LED, ambele oferite ca parte a unor pachete de opționale. Mașina pe care o vedeți în imagini este echipată cu motorizarea pe benzină de 1.2 litri, turbo cu 110 CP plus o cutie de viteze automată în șase rapoarte. Pornirea pentru un astfel de model este de 15.900 euro cu TVA iar în echiparea noastră, Innovation, prețul crește cu 1.450 euro la 17.350 euro cu TVA. Chiar și cu aproape toate opționalele bifate, un Crossland X benzină automat urcă la 20.000 euro cu TVA. Consider că acest preț este foarte corect pentru o mașină care are spațiu mare interior; spațiu mare de bagaje; o gardă la sol care te poate trece prin ceva apă; prin zăpezile mari de iarnă și știm toți cât contează ceva centimetri în plus la gardă chiar dacă nu ai tracțiune integrală.

Motorul de 1.2 litri cu transmisia automată. Vi-l recomand dacă nu aveți probleme cu un consum de 10 în oraș. Poate chiar 11 dacă este mare aglomerație. Nu aș renunța la cutia automată și aș plăti pentru ea pentru că și transmisiile manuale sunt preluate de la 2008 și dacă îmi amintesc eu bine, cutia manuală de 2008 este preluată de la 208 nu de la 308 sau 3008. Și cutiiile de 208 nu ne plac datorită timoneriei franțuzești. Cheltuiți extra pe automata de pe 1.2 benzină de la Crossland X, este perfectă pentru oraș, este foarte-foarte bună și puteți scoate lejer 6 litri la 100 km parcurși în afara orașului. Nu am mers cu mașina încărcată doar două persoane și un câine de 65 de kilograme… și am scos șasele deci eu personal spun că este foarte ok. Probabil că dacă nu circulați în afara orașului și aveți rute prin oraș cu Crossland X la ore bune de trafic o să scadeți la opt și asta este un bonus.

Mi-aș cumpăra un Crossland X? Eu personal nu sunt fan SUV-uri fie ele și mașini concepute să înlocuiască monovolume, unele din caroseriile mele preferate. Sunt foarte atașat de Astra nouă pe care o conduc de luni bune și îmi place că la sumă similară cu cea pe care aș da-o pe un Crossland X precum cel din testul nostru aș lua o Astra foarte bine echipată; îmi place poziția de conducere mai joasă; sentimentul de hatchback nemnțesc veritabil; confortul mai bun la conducere; DAR – poți să îți iei un Crossland la preț cu puțin mai mare decât prețul de Dacia Logan! La maxim 1.500 euro mai mult. Nu trebuie să iei unul la preț de Duster; sau da, dacă vrei, la preț de Duster cu tracțiune față și benzină iei un Crossland cu putere similară cu automat, tot benzină. Nu în ultimul rând, recunosc că… în adâncul sufletului unde știu că mă voi descurca cu Astra pe zăpezile din București, pe luna aia de nămeți… eh, acolo știu că m-aș simți mai în siguranță pentru spoilere într-un Crossland X. Concluzionând, mai mult ca sigur că eu aș alege o Astra dar voi mergeți la test cu fiecare din cele două modele pentru că doar așa vă dați seama în mod ideal de care vi se potrivește mai bine.

După test, vă aștept pe facebook să discutăm pe pagina noastră și să ne împărtășim și mai multe impresii despre Crossland X.