Oficial: Audi R8 LMX

R8140031_medium

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Războiul dintre constructorii germani tocmai a ajuns la un nou nivel. Și la fel ca în orice domeniu, tehnologia este principalul motiv de zâzanie. Mai precis în cazul de față – tehnologia pentru faruri. După ce în 2008 R8 a fost prima mașină de serie din Lume care putea fi echipată cu faruri full-LED în 2012 același model a fost echipat standard cu blocuri optice LED full care includeau și lumini de semnalizare dinamică. Cel mai nou A8 – faceliftul actualei generații pe care l-am condus deja a fost echipat apoi cu faruri LED Matrix astfel că Audi și-a declarat clar intenția de a fi constructorul cu cele mai spectaculoase și eficiente blocuri optice.

Evident că BMW nu putea sta câ mâinile în sân în timp ce vecinul din Bavaria face spectacol de lumini. Pe lângă mai multe versiuni de faruri full-LED lansate încet-încet ca standard pe din ce în ce mai multe modele din clase din ce în ce mai accesibile ca preț, BMW a prezentat oficial farurile cu LASER – lumină izvorâtă din niște diode LED extrem de puternice. Primul model care va putea fi echipat opțional cu faruri LASER BMW este i8 pentru care vor fi opționale…

Cine se mai gândea că urmează o mișcare nebunească Audi? Noi cu siguranță nu. Pentru a ataca direct și pentru a-și păstra titlul neoficial de „mașina cu cele mai tari faruri din Lume” Audi a prezentat această ediție specială de R8, numită LMX și bazată pe versiunea V10. Ea va fi disponibilă în doar 99 de unități din luna iunie, va avea mici modificări la interior, mici modificări de design exterior și 570 CP și 540 CP. Asta înseamnă că R8 LMX face 0-100 km/h în 3.4 secunde și atinge maxim 320 km/h.

De ce a construit Audi această ediție limitată care deja poate fi comandată în Germania de la un preț de 210.000 de euro? Pentru ca ea să fie, atenție: PRIMA mașină de serie din lume echipată STANDARD cu faruri LASER. Mai precis, faza lungă a farurilor LED ale acestui R8 LMX folosește câte patru diode laser ce emit o lumină foarte puternică, albă, la o temperatură de 5,500 grade Kelvin.

Mie unul mi se pare foarte „grav” să lansezi o ediție limitată a unui supercar doar pentru a-ți sublinia supremația în domeniul tehnologiei farurilor. Dar având în vedere că totul a început de la o reacție BMW (care a anunțat că i8 este prima mașină de serie care poate avea faruri cu LASER și nu este o mașină de curse – aluzie la farurile LASER ale lui R18 e-tron), totul mi se pare foarte distractiv de privit. Într-un sens voyeuristic foarte amuzant, abia aștept să văd ce se întâmplă în continuare în lumea super premium a constructorilor pasionațo de farurilor. Și de ideea – cine le aprinde primul.