A touch of magic: test cu Mercedes-AMG A 45

15C1020_026

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Primul nostru test cu un Mercedes-Benz Clasa A pentru proiectul nostru s-a consumat rapid, cu circa 15 litri de benzină în medie pentru 100 km parcurși, într-un A 45 AMG. După acest episod, m-am gândit să dau o fugă până la mare, pe un 3 ianuarie cu un A 200 CDI… Da, este una din puținele mașini care au apărut în emisiune de mai multe ori și am două explicații: mașina asta este un succes și nouă ne place foarte mult.

Și nu este un succes doar în România.

De la vănzări anuale de 226.000 de unități în primul an când s-a aflat pe piață, Clasa A a vândut aproape dublu anul trecut: 463.000 unități în toată lumea. Este o cifră impresionantă chiar și pentru Mercedes-Benz și motivul poate fi rescoperit în altă statistică: doi din trei clienți de clasa A sunt veniți de pe modele compacte de la alt constructor. Acest lucru a fost posibil pentru că abia această a treia generație de compactă Mercedes-Benz a fost construită după rețeta clasică a clasei și în plus a ajuns să arate cel mai bine din clasa asta. El a atras foarte mulți clienți tineri, exact ce își propusese constructorul său. În medie, vârsta unui posesor de Clasa A este mai mică cu 13 ani decât cea a unuia care s-a păcălit și a cumpărat una din primele două generații… Mai mult, acest A s-a putut vinde bine în China unde vârsta medie a milionarului, pardon, clientului chinez este de 34 de ani. Milionar mai mic, ce-i drept. Nu râdeți, trebuie să fii destul de bogat ca să îți cumperi cel mai mic Mercedes-Benz din ofertă, atât în China cât și în România.

Configuratorul oficial funcționează așa că vă puteți da seama acolo de câți bani aveți nevoie pentru un facelift al Clasei A, proaspăt lansat și proaspăt condus de noi în Germania. Dacă poți să trăiești lejer cu un A 180 CDI automat configurat deștept la 35.000 euro cu TVA, pentru vârful de gamă chiar trebuie să fii milionar român excentric sau un milionar chinez aflat la început de bogăție… pentru noul Mercedes-AMG A 45 4matic e nevoie să scoți din buzunar vreo 60.000 de euro dacă la prețul de bază de 53.196 euro cu TVA mai pui ceva opționale.

O să-i dezamăgesc pe aceia dintre voi care vor să citească despre un A accesibil și le promit că voi scrie despre el după ce îl conducem în România… până atunci, ieri și azi am condus noul AMG. Adică faceliftul. După cum v-ați dat seama mai sus, el de acum devine un Mercedes-AMG, numele dat tuturor modelelor ce sunt produse de divizia sport. Mai departe, faceliftul a adus pe mașină noi blocuri optice față și spate, o grilă nouă, spoilere superbe cu elemente aerodinamice spectaculoase și un eleron mai mare pentru hayon. Jantele au design nou în standard și puteți alege dintre modele noi din lista de opționale pentru dimensiunea de 19.

La interior modificările sunt destul de mici dar nu contează pentru că habitaclul lui A 45 oricum arată excelent din standard și ca aspect și ca finisaje.

Cu toate astea însă, dacă priveși cu atenție vei vedea că pe consola centrală, lângă butonul de pornit încălzirea în scaunul șoferului se găsește un buton crucial pentru viitorul succes al hot-hatch-ului Mercedes-Benz. Pardon, Mercedes-AMG: cel pentru reglajul Comfort sau Sport al amortizoarelor controlate electronic. Ele sunt disponibile opțional într-un pachet numit „Dorință” sau cum i se spune în engleză – AMG DYNAMIC PLUS. Costă 2.728 euro cu TVA și include pe lângă amortizoarele controlate electronic AMG RIDE CONTROL și volanul AMG Performance și modul RACE pentru selectorul AMG E-SELECT de lângă schimbător plus un diferențial față autoblocant. Practic, toate noutățile tehnice ale faceliftului sunt disponibile la suma asta, în pachetul acesta. Frumos, nu?

Da, nu înjurați, nu am spus de creșterea puterii motorului când m-am referit la „noutățile tehnice”. Este adevărat, A 45 este acum cel mai puternic hot-hatch din Lume la 381 CP 1i 475 Nm cuplu maxim. Cu toate că merge doar cu 250 km/h unde este limitat electronic, el este acum mult mai rapid la plecările de pe loc.

Cu sau fără launch control și tot faci 0-100 în 4.2 secunde cu ajutorul tracțiunii integrale, desigur.

Pe circuit, nu pot spune că simți cei 21 de CP în plus dar în mod sigur manevrabilitatea este mai bună și modul RACE te ajută să te distrezi mai bine chiar dacă nu ești la fel de priceput ca Giurgea. ESP-ul trece într-un mod sport care te lasă să glisezi și să corectezi tu puțin când mașina supravirează. Suspensia controlată electronic este la fel de tare și bună precum versiunea standard sau singura disponibilă înainte de facelift deci nu s-a pierdut nimic cu introducerea acestui sistem. Altfel, direcția este mai precisă datorită diferențialului autoblocant față care preia din sarcina grea a punții față de a se descurca cu puterea uriașă. A 45 rămâne o bombă nucleară pe reprize, are aderență mai mult ca niciodată și dacă nu ar atinge atât de repede viteze atât de mari aș putea spune că poate fi condus rapid de către oricine. Nu este așa pentru că fiind atât de puternic, fără să realizezi ai 200 km/h indiferent că ești pe autostradă, indiferent că distrugi anvelopele pe circuit.

În fine, dacă amortizoarele controlate electronic sunt excelente pe circuit aflați că ele merită nota 11 pentru ce au făcut pentru rularea zilnică. Modul Comfort înmoaie suspensiile fix atât cât îți doreai când mergeai cu modelul pre-facelift: adică acum, în sfârșit, mașina va fi și pe gustul celor care nu vor să-și rupă rinichii zi de zi sau până ce ajung pe un drum mai bun. Desigur, nu uitați să comandați suspensia asta când configurați mașina.

Ca să nu ziceți că nu v-am spus, cutia are trepte mai scurte în 3 și 7 pentru ca reprizele să fie (și) mai rapide si are în standard mod „coasting” adică atunci când lași mașina în frână de motor ridicând piciorul de pe accelerație, cutia trece în Neutru. Adică cel puțin teoretic vei consuma mai puțin cu A 45. Dacă te sui pe el nu te gândi că vei da mai puțin de 20 de litri pentru 100 km parcurși dar dacă mergi încet pregătește-te la un 11.

Da, 11. Cu 381 CP.

Pot spune că dacă vrei un hot-hatch ai face bine să faci un efort și să-ți cumperi mașina asta pentru că nu mai există nimic în segmentul său care să fie așa puternică, așa manevrabilă și așa de… animalică. Adică ce vrei tu de la un hot-hatch. Nu s-a reinventat roata A-ului 45 la facelift, dar mașina a fost atinsă cu bagheta magică a oamenilor de acolo și tu trebuie să plătești extra cei 2.728 de euro pe pachetul AMG DYNAMIC PLUS pentru a vedea ce înseamnă magie AMG pe cel mai mic model al nemților.