Audi A4 3.0 TDI 272 quattro tiptronic. Primul test. Amin.

Audi A4_Venedig30

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Acum mulți ani am călătorit pe undeva prin Europa (nu sunt disperat cu deplasările externe, mă interesează doar subiectul principal al muncii noastre, mașina) pentru primele teste cu noul Audi A4. Noul, la vremea aceea. Din cauza zborurilor, românii au ajuns printre ultimii la eveniment și colegii noștri din presa de specialitate europeană plecaseră deja la drum cu toate 2.0 TDI, 1.8, 2.0 benzină, în principal orice motor mic ce ar fi atras interes din partea cititorilor în perioada de început a curentului eco.

Supărat, nu am avut ce să fac decât să conduc un 3.0 TDI V6 de 250 CP, o versiune diesel de top a gamei de la vremea accea. Karma a făcut ca astăzi să aleg foarte inspirat să conduc noul A4, într-o configurație similară: diesel TDI vârf de gamă adică 3.0 cu 272 CP și 600 Nm cuplu maxim. Acest motor este echipat standard cu transmisia automată în opt rapoarte (celelalte diesel pot avea DSG) și cu quattro (2.0 TDI 150 și 190 CP pot fi achiziționate și cu tracțiune față). Dacă vreți să aflați mai multe despre motoarele disponibile pe noua generație de A4, puteți arunca o privire pe articolul nostru de prezentare. Sau dacă vă place vocea lui Giurgea, mai puteți vedea știrea din emisiune – aici.

Cu un preț de pornire de 51.939 euro cu TVA inclus, 3.0 TDI-ul de 272 CP este cel mai puternic, rapid și scump model din actuala gamă A4 și va rămâne astfel până ce devine disponibil noul S4. De la această sumă de bază puteți sări ușor la aproape 70.000 euro cu TVA dacă optați pentru dotările din lunga listă de opționale. Configuratorul oficial funcționează pe audi.ro deci puteți să vă umpleți niște ore cu niște configurații.

Din păcate, configuratorul nu vă va aduce niște satisfacții vizuale atunci când vă veți juca cu exteriorul pentru că este foarte adevărat că deisgnul „evoluționar, nu revoluționar” face mașina să arate aproape identic cu generația pe care o înlocuiește. Este adevărat, avem faruri și grilă mai impunătoare ca design dar pe lângă acestea și pe lângă stopuri, restul designului mașinii este născut plictisitor. În mod clar, comparativ cu generațiile pe care le înlocuiesc, cele mai noi BMW, Jaguar și Mercedes-Benz de clasă medie sunt mai frumoase și mai spectaculoase. Același lucru nu se poate spune și despre A4. El este nou pentru că este, nu pentru că arată a mașină complet nouă. Dacă îi spuneau facelift, îi credeam. Aici la fața locului unde se desfășoară testele nu au fost prezente și versiuni de bază sau cât mai aproape de standard, cu jane mici, fără faruri LED, etc… cred că dacă vezi una din asta în realitate vei fi la fel de șocat ca atunci când ai intrat în dormitorul părinților fără să bați la ușă. Noaptea, când auzeai zgomote ciudate de acolo. Nimic nu o să-ți scoată de pe retină niște faruri standard plictisitoare și niște capace pe niște jante de oțel pe 16 pe un A4 nou. Sau tapițeria ca de Skoda Octavia. Nimic.

Chiar dacă la interior este o situație similară – trebuie să cheltuiești pe opționale ca să arate cât mai bine, trebuie să subliniez faptul că materialele, calitatea fabricației – finisajele, sunt cele mai bune din segment. Iar designul inspirat de noul Q7 este o delectare prin simplitatea sa ce inspiră o ergonomie nordică ce lipsește chiar și dintr-un Volvo. Display-ul central MMI nu mai culisează în bord și sincer nu-i mai văd rostul dacă mașina este echipată și cu instrumentarul de bord complet digital prezent și pe TT și iar pe Q7. Practic ai aceleași informații și în fața șoferului și pe consola centrală. La acestea se mai poate adăuga un modul informațional – un head-up display. Adică poți să urmărești viteza pe head-up și pe instrumentarul din spatele volanului și indicațiile navigației pe toate cele trei display-uri. Haos general. De ce, Audi, de ce?!

Poziția de conducere rămâne sportivă – joasă, cu reglaje multiple și scaune foarte bune pe S-line. Susținere laterală bună și confort mai bun ca niciodată. Plus aspect excepțional – scaunele Audi încep să arate din ce în ce mai spectaculos, desigur cele pe care dai bani extra, la cele standard nu prea îți vine să te uiți mai mult de câteva secunde. Pentru că tot vorbim de dotări, A4 preia și sistemul de climatizare automată cu butoane din aluminiu a căror funcție este afișată pe display ca un highlight atunci când le atingi. Oare cum arată zona de pe consola centrală fără această climatizare super-futuristă? Exact, nici eu nu vreau să știu.

Un alt motiv pentru care m-am bucurat să conduc astăzi un 3.0 TDI de 272 CP sunt spusele oficialilor de aici, imediat cum au început o mică conferință de presă: „în timp ce competitorii noștri lansează motoare de patru sau chiar trei cilindri pe limuzinele lor medii, noi vrem să vă amintim că avem motoare în șase cilindrii foarte performante”. Este adevărat, motorul de 272 CP este o bombă care odată detonată parcă te aruncă în față câte un kilometru, așa accelerează mașina asta. 0-100 în 5.3 secunde nu e cine-știe-ce dar reprizele sunt fulminante. Pur și simplu fulminante.

Antifonarea noului A4 este exemplară dar contează și faptul că motorul este foarte bine echilibrat și deci silențios din start. Abia peste 3.500 șuieră cumva într-un mod foarte… porno, aș putea spune, pentru un diesel mare. Mai că îți vine să îl alergi pentru cum „șuieră”. Nu „cloncăne” nici la relanti. Echipat cu amortizoare controlate electronic și quattro care transmite ceva mai mult cuplu spre spate, A4 3.0 TDI rupe aderența la orice plecare în forță de pe loc, așa puternic este. Asta, împreună cu faptul că mașina asta se simte la fel de ușoară cum se simțea cea de acum două generații înseamnă că tu ai parte de niște senzații foarte tari la volanul ei. Direcția este foarte precisă, de fapt, după TT și diverse modele RS, noul A4 are acum o direcție corectă-corectă care nu-ți mai transmite așa vulgar toate impuritățile drumului. Dacă în trecut puteai spune că A4 nu are o direcția așa bună ca a lui BMW, acum nu mai este cazul.

Ținuta de drum este foarte sigură și sportivă pentru o mașină cu 600 Nm cuplu maxim. Comportamentul este neutru iar în caz de exagerare mașina va supravira ușor chiar dacă este ajutată de quattro. Fără el probabil că ai rupe puntea față la prima plecare, de la atâta cuplu. Încă o dată, pe viraje sau la viteză mare impresionează cât de ușoară se simte mașina asta sub tine, cât de puternic accelerează și cât de prompt răspunde la comenzile tale. Frânele s-au dovedit a fi și ele foarte puternice și nu au obosit chiar dacă acest 3.0 TDI este destul de greu pe față comparativ cu un 2.0 TDI să spunem.

Într-un stil de conducere confortabil, A4 impresionează prin silențiozitate – la 60 km/h e la fel de liniște înăuntru ca la 160 km/h. Doar de la anvelope mai vine ceva zgomot dar și de la suspensie dar atenție, mașina testată de mine era echipată cu jante de 19 inch cu talon foarte mic pentru cauciucuri. Asta înseamnă că pe denivelările medii suspensia a fost cam zgomotoasă față de un Clasa C, să spunem.

Concluzia mea este doar una: dacă ai bani de un A6, mergi cu un A4 foarte bine echipat cu un motor puternic și vei vedea că o să-ți placă mai mult decât A6 pentru că probabil nu ai nevoie, de fapt, de spațiul mai mare al acestuia. A4 este acum cea mai bună mașină pentru șofer din gama Audi, exceptând desigur modelele sport autentice. Dacă ai tărie de caracter poți să îți configurezi un A4 de generație nouă, frumos, cu TDI de 150 CP și S-tronic, tracțiune față și ceva dotări la 45.000 de euro. Bani pe care unii îi cheltuiesc pe mașini coreene și mai nou în grup, pe un Passat. Și, ca rafinament, A4 rămâne în continuare cel mai bun din grupul său la nivelul său de preț.

Comparativ cu concurența, A4 este mai aproape ca niciodată de Seria 3 pe care îl învinge clar într-o luptă directă a interioarelor. Și sunt șanse mari să-i fie egal la capitolul dinamică, lucru care nu se întâmpla în trecut. Desigur, fiind mai sportiv și mai bun pentru șofer, nu este la fel de confortabil ca un Clasa C cu pneumatică, să spunem. Intră în luptă și Jaguar XE, o mașină foarte reușită față de cea pe care o înlocuiește și astfel avem acum un tablou spectaculos al clasei medii premium. Cine are 50.000 euro cu TVA de cheltuit în segment pe o mașină nouă nu mai are una sau două probleme, ci patru. Și având în vedere dragostea românilor pentru Audi, s-ar putea ca cei care aleg noul A4 să ajungă să se închine la el. Atât de bun este.