Back to school – SuperSpeed Edition la Academia Titi Aur

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Când toată lumea ia vacanță, echipa SuperSpeed se întoarce la școală, mai exact la Academia Titi Aur. Hai să îți spunem ce am învățat noi într-o singură zi și de ce ar fi bine să treci și tu pe acolo.

Titi Aur este un om care nu are nevoie de introducere. Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai cunoscuți piloți români (și unul dintre cei mai buni, de altfel), pasiunea lui pentru condus l-a împins să își deschidă propria școală de conducere defensivă și pilotaj, prima din România de acest fel.

Între timp au apărut și alte astfel de școli, lucru care poate doar să ne bucure, deoarece siguranța rutieră este un capitol sensibil pentru țara noastră.

Să vorbim despre elefantul din cameră.

România are cel mai mare număr de accidente rutiere și cea mai mare rată a mortalității în accidente rutiere din Uniunea Europeană. Gata, am spus-o.

Nu o să aruncăm cu pietre încercând să aflăm cine este vinovat pentru aceste statistici sumbre și nici nu ar avea rost, mai important este să ne concentrăm pe ceea ce putem face ca să schimbăm asta.

Aici intră în scenă Academia Titi Aur și, mai exact, cursurile de conducere defensivă.

Ce înseamnă conducerea defensivă și ce te învață cursurile?

Conducerea defensivă nu este altceva decât un stil de condus orientat spre prevenție. Sună simplu, dar nu este.

În primul rând, pentru a conduce defensiv trebuie să reduci la minim șansele de a face o greșeală. Circulând prudent, fără distrageri și cu viteza potrivită, șansele ca lucrurile să meargă prost scad dramatic, dar nu sunt zero.

Trebuie să ții cont și de faptul că oricât de bine ai conduce tu, e posibil ca alt participant la trafic să greșească, așa că e bine să conștientizezi asta și să fii atent la tot ce se întâmplă în jurul tău.

În eventualitatea în care se întâmplă ceva neprevăzut, e foarte important să ai reflexele potrivite, pentru că ele pot face diferența între viață și moarte, oricât de dramatic ar suna.

Pe asta pun accent și cursurile de conducere defensivă de la Academia Titi Aur. Ele încep cu o parte teoretică, de unde vei înțelege mai bine cum și de ce se întâmplă anumite lucruri cu o mașină. Nu îți face griji dacă ai lipsit la orele de fizică din liceu, explicațiile vor avea sens indiferent de nivelul de pregătire.

Dacă ești pasionat auto, sunt șanse mari să fi auzit despre majoritatea conceptelor explicate, dar nu strică niciodată să reîmprospătezi informațiile, mai ales că acum îți sunt explicate personal de către un expert, cu care ai ocazia să și dialoghezi.

După partea teoretică urmează câteva simulatoare interioare, unde impactul frontal la viteza de aproximativ 12 km/h și simulatorul de răsturnare îți vor arăta cât de importantă este centura. Vei învăța și cum să ieși corect dintr-o mașină răsturnată și de ce viața bate filmul.

Și nu în ultimul rând, partea practică, care te învață în câteva ore mai mult decât întreaga școală de șoferi. Mai multe despre asta, în rândurile care urmează.

Să trecem la fapte

Foarte puțini șoferi își apreciază corect abilitățile când vine vorba de condus. O parte tind să se subestimeze, ceea ce le induce un sentiment de nesiguranță, pe când majoritatea se vor supraestima și vor ajunge mai devreme sau mai târziu să își depășească limitele.

Partea bună în general la mersul pe circuit este că, indiferent în care categorie te situezi, poți să exersezi într-un mediu sigur, iar la finalul zilei e foarte posibil să îți schimbi opinia legată de propriile abilități.

Acest lucru devine cu atât mai ușor în momentul în care în dreapta ta există cineva care să te ghideze (la propriu în cazul mașinii cu două volane, care simulează supravirarea).

La volanul mașinilor de la Academia Titi Aur vei învăța ce diferență este între viteza de 50 km/h și cea de 60 km/h în cazul unei situații de urgență, vei afla cât de importantă este privirea, cum se controlează corect un derapaj, cum se comportă mașina în cazul unei frânări de urgență și multe, multe altele.

Această parte practică o completează foarte bine pe cea teoretică și te face să înțelegi mai ușor comportamentul unei mașini pe șosea. Îți vei antrena și reflexele, ceea ce înseamnă că vei fi mai pregătit să scapi cu bine din o situație neplăcută, dar oricum vei avea mai multă grijă să nu ajungi acolo.

Cireașa de pe tort

Audi RS4 la Academia Titi Aur

Pentru că după „muncă” urmează și o răsplată, experiența noastră pe circuit s-a terminat cu o sesiune de câteva ture rapide pe circuit la volanul unui Audi RS4 de generație anterioară.

Deși mașina este destul de grea pentru un circuit tehnic, nu am simțit nicio secundă că este dificil de manevrat, iar sunetul motorului V8 a fost o adevărată simfonie.

După ce treci prin întreaga experiență a cursurilor de conducere defensivă, câteva ture rapide se simt incredibil. Simți ce se întâmplă cu mașina, o înțelegi mai bine și ești pregătit să reacționezi dacă e nevoie.

Sentimentul este greu de reprodus în cuvinte dar se simte atât de plăcut încât nu îți vine să crezi cât de repede se termină și te face să îți dorești din ce în ce mai mult.

O notă personală

Prima mea experiență pe un circuit a venit după aproximativ un an de permis, tot la Academia Titi Aur și pot să spun cu mâna pe inimă că mi-a schimbat radical stilul de condus pe stradă.

Cursul de conducere defensivă este următorul nivel, te responsabilizează și mai mult și, după ce îl faci, rămâi cu senzația că ar fi fost mai bine să îl fi făcut și mai devreme. Cât de devreme se poate, de altfel.

Recomand tuturor, indiferent de vârstă, să treacă printr-o experiență de genul. Poate în felul ăsta o să avem buletine de știri ceva mai puțin triste.

Imagini: Academia Titi Aur
Linkuri: Academia Titi Aur
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici