Aceeași Mărie cu… aceeași pălărie: primul test cu Renault Clio facelift

Renault_80598_global_en

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Dacă nu știați, Renault Clio este cea mai bine vândută mașină franțuzească din toate timpurile. Asta pentru că, de la prima lansare pe piață din 1990, modelul de clasă mică al francezilor a fost comercializat în peste 13 miloane de exemplare. În Europa, el este un succes absolut iar anul trecut a fost cel mai vândut model din segment cu mai mult de 400.000 mașini livrate. Și pentru că previziunile de creștere sunt optimiste și pentru perioada următoare, odată cu faceliftul pe care tocmai l-am condus, Renault a decis să înceapă producția modelului său de clasă mică ȘI în uzina sa din Slovacia – Novo Mesto, din februarie anul viitor. Pe lângă aceasta, Clio mai este produs în Turcia la Bursa, și în Franța la Flins și Dieppe. Desigur, diverse variații ale modelului (cum ar fi R.S.-urile produse doar la Dieppe) sunt construite în aceste uzine, nu toate în fiecare locație în parte.

Legat de România, Clio este atât de iubit aici încât peste 2.000 de clienți l-au cumpărat anul trecut.

A fost depășit în premieră de Polo doar datorită acelei flote uriașe de 400 de Polo destinate Poliției… altfel, în segmentul de clasă mică, ca mașină de import, Clio este lider de obicei. De exemplu, anul acesta vânzările au mers conform așteptărilor și au fost achiziționate peste o mie de mașini în primele șase luni ale anului. Cele mai vândute versiuni sunt cele pe benzină, de bază (1.2 75 CP), ce în special intră în atenția flotelor. Clienții „normali” optează în mare măsură pentru diesel-ul de 90 CP, rămâne să vedem câți dintre ei vor face upgrade la noua versiune de putere oferită acum pentru 1.5 dCi – 110 CP. Acest upgrade înseamnă totuși 650 de euro cu TVA pentru 20 CP, 40 Nm și o treaptă în plus pentru cutia de viteze manuală standard.

O altă noutate tehnică adusă de Renault pe Clio cu ocazia acestui facelift o reprezintă posibilitatea optării pentru o cutie de viteze manuală cu șase trepte pe motorul pe benzină de 120 CP. Înainte de facelift, acest motor era disponibil doar cu EDC – transmisia cu dublu-ambreiaj Renault. Financiar vorbind, la echipare similară, Intens, un Clio facelift cu TCe 120 este la 14.200 euro cu TVA preț de pornire, cu 1.350 euro mai accesibil decât unul similar dar cu EDC. Sunt curios câți clienți va câștiga Clio pentru motorul său pe benzină de 120 CP cu ajutorul acestui „discount” deși… dacă vrei un TCe EDC poți să mergi o echipare mai jos, Zen, unde mașina costă 14.350 euro cu TVA… Tehnic, performanțele dinamice sunt aproape identice pentru cele două TCe-uri, doar EDC-ul este mai lent cu 0,2 secunde de la 0 la 100 km/h. Cifrele de consum comparative încă nu au fost date publicității deci la echipări comparabile doar diferența mare de preț poate înclina balanța în favoarea manualei.

Înainte de a merge mai departe, hai să mai vorbim puțin despre prețuri. 

Când va fi disponibil în septembrie, Clio facelift va avea un preț de pornire de 10.700 euro cu TVA pentru motorul pe benzină de 75 CP și unul de 11.400 pentru cel de 90 CP. Cel mai ieftin diesel, de 75 CP va porni de la 12.550 euro cu TVA. Toate aceste versiuni sunt disponibile la aceste prețuri în echiparea de bază numită Life. Mai departe, diesel-ul de 90 CP pornește de la 14.000 euro în echipare Zen ca și versiunea sa cu EDC, de la 15.350 euro cu TVA. Despre benzinele de 120 CP am vorbit mai sus, mai notați că diesel-ul de 110 CP pornește la vânzare de la 15.850 euro dar este oferit cu minim echipare Intens. Cea mai scumpă echipare este G.T. Line – disponibilă doar pe benzina de top cu sau fără EDC și pe diesel-urile de 90 și 110 CP.

Desigur, odată cu îmbunătățirile aduse pentru Clio, Renault Sport  nu a stat degeaba și oferă un facelift care îmbunătățește stilistic Clio R.S. în toate versiunile sale – standard, Cup sau Trophy. În afară de schimbări stilistice în partea din față (spectaculoase datorită farurilor de ceață cu design ce imită sigla Renault Sport) și de disponibilitatea unei evacuări Akrapovic (care sună fantastic, cu adevărat) nimic nu este nou la modelele vârf-de-gamă. Din septembrie R.S. cu facelift va porni de la 22.200 euro cu TVA iar Trophy de la 24.550 euro cu TVA.

Iar acum, hai să vorbim puțin despre facelift-ul propriu zis. 

Oficialii mărcii spun că înainte de a modifica aspectul părții frontale pentru a doua perioadă de viață a generației actuale de Clio, mașina arăta prea… timidă. Ok, cum spuneți voi. Modificările la care a fost supusă mașina înseamnă noi spoilere față spate, dar cel față este modificat mai serios și îți sare în ochi datorită repoziționării farurilor de ceață. Mai departe, grila este nouă și include o siglă Renault supra-diemnsionată – la fel ca la Megane și Talisman. Și farurile sunt noi și în premieră pot fi comandate ca full-LED, caz în care luminile de rulare pe timp de zi sunt stilizate ca la aceleași Megane și Talisman. Nu am văzut mașini fără aceste faruri full-LED ce vor fi disponibile opțional deci pot să vă spun doar că mașina arată excelent cu ele, nu știu cum va arăta FĂRĂ ele.

La interior, faceliftul ne aduce un volan nou, pe care de-asemenea l-am atins în versiunea de top îmbrăcată în piele. Designul său nu excelează, cred că l-au pus doar ca să poată spune că au modificat ceva la interior. Altfel, dacă ești atent vei mai observa că sistemul R Link a fost ușor îmbunătățit ca versiune Evolution iar schimbătorul este mai scund și are manșon rotund din aluminiu – ca la R.S.-uri, exact. Asta e o modificare interesantă, binevenită. Mașinile pe care le-am condus eu erau versiuni Intens în care m-am simțit mai bine ca niciodată pentru că scaunele sunt modificate: pe lângă faptul că sunt îmbrăcate în piele artificială pe laterale, sunt atât de confortabile încât nici nu spui că ești la volanul unui Clio. Sper ca cele de la versiunile mai accesibile să fie la fel de bune chiar dacă nu au ceva piele pe ele. Altfel, ceva plastice de pe fețele ușilor (mai ales cele din dreptul locului undei atingi cu genunchiul în lateral) dar și de pe bord, acum sunt mai moi.

Noi avem o vorbă: la interior, cu cât ne bagi mai mult „moale”, cu atât e mai bine.

Ei bine, de data asta facem o excepție și vă spun că e excelent că cei de la Renault au lăsat „moale” și pe suspensii. Din punct de vedere al trenului de rulare, direcție, Clio rămâne la fel ca înainte de facelift iar asta este excelent: o mașină confortabilă, plăcută prin faptul că nu îți rupe ficații pe drumurile nu atât de bune. Direcția rămâne și ea plăcută iar reversul medaliei atât pentru ea cât și pentru suspensii este similar cu modelele pe care le-am condus în utlimii ani: amortizarea rămâne destul de zgomotoasă pe denivelări iar direcția nu este atât de precisă precum la alte modele Renault, ai prezent în continuare acel feeling de control supra-asistat.

Am condus evident motorul TCe de 120 CP echipat cu transmisia manuală și din fericire timoneria acesteia este foarte bună. Nu este perfectă dar cursa între viteze este scurtă și poți manevra rapid levierul. Și mai precis ca în trecut. Desigur, treptele sunt etajate scurt și trebuie să schimbi treptele de un milion de ori prin oraș deci… încă o dată: cine naiba vrea asta?! Chiar dacă nu puteai să-l iei atât de accesibil ca versiunea sa cu manuală, TCe 120 era perfect din punct de vedere al confortului pentru șofer, la condus, cu EDC deci de ce ai vrea să le dai opțiunea clienților să cumpere o mașină care nu mai e perfectă în modul ei?

Consumul pe care l-am obținut mediu cu TCe-ul a variat între 8 și 9, ceea ce da, este destul de mult.

Dacă vrei senzații la fel de tari pe reprize, dar consum cu doi, poate chiar trei litri mai jos, poți opta pentru diesel-ul de 110 CP. La condus se simte însă aproape la fel de elastic, rapid și manevrabil precum cel de 90 CP deci revin la concluzia de mai sus… dCi, diesel de 90 CP este sfânt iar cifrele de performanțe de la Renault îmi dai dreptate… la 0-400 metri, 0-1000 metri sau 0-100 km/h, dCi 90 nu este cu mai mult de o secundă și ceva mai lent decât diesel-ul de top iar 650 euro pot fi o economie importantă. Dacă nu sunt și aveți și mai mulți bani disponibili puteți lua Clio facelift suprem, EDC 90 care este la echipare similară mai scump cu 700 euro peste un diesel de 110 CP.

Ei bine, pentru că se conduce la fel și pentru că modificările estetice sunt foarte timide totuși, dar mai ales pentru că îl poți cumpăra la prețuri foarte bune în continuare în versiunile sale cu motoare mici, accesibile, Clio facelift este aceeași Mărie, cu aceeași pălărie. Iar asta, c’est tres bon.