Cum l-a convins Lawrence Stroll pe Adrian Newey să vină la Aston Martin?

Adrian Newey - Aston Martin - Formula 1

Alimentăm cu carburanți de performanță și energie de la partenerii noștri OMV.

Alimentăm numai de la partenerii noștri OMV.

Conferința prin care Aston Martin a oficializat noul parteneriat cu Adrian Newey a avut loc la noul sediu al echipei – primul eveniment de calibru în impresionanta facilitate unde va avea loc întregul proces: management, design, producție. Sosirea lui Newey a fost, evident, extrem de bine văzută de public și presă.

Este oficial: Adrian Newey, cel mai titrat designer din Formula 1, devine acționar și Managing Technical Partner al Aston Martin Aramco Formula One Team.

Adrian Newey are mulți ani în Formula 1, vreo 36, și o mulțime de titluri la activ – 12 titluri „la piloți” și 13 titluri „la constructori” – obținute cu mașini concepute de el. Așa că era normal ca, atunci când a anunțat că închide capitolul Red Bull, să se pornească un val de speculații cum n-am mai văzut de mult în „Marele Circ”.

A recunoscut că gândul pensionării și întoarcerea către familie și prieteni l-a frământat, dar nu pentru multă vreme. La Red Bull s-a găsit în mijlocul unei echipe ajunse la maturitate, în situația în care el simțea că oamenii de acolo sunt în stare și chiar vor să continue singuri, că diferența pe care a făcut-o până atunci nu mai era chiar atât de mare.

Racer-ul din el trebuia să caute o provocare nouă, cumva în ciuda faptului că mereu și-a spus că probabil nu va mai munci peste 60 de ani, cu siguranță nu peste 65. Și totuși…

 

Cum a ajuns la Aston Martin?

Teoretic, cred că toate echipele erau interesate de serviciile sale, însă puține și-l permiteau cu adevărat. Ferrari, evident, s-a aflat în topul bârfelor, cei mai mulți dând ca sigură mutarea lui Newey la Scuderia. Însă, din ceea ce a răzbătut din câteva declarații venite dinspre Frederic Vasseur și alți oficiali, se pare că viziunile echipei și cele ale lui Newey nu s-au suprapus întru totul.
Ferrari, ca brand și ca prestigiu în Formula 1, era cam cât se poate de tentant, sunt sigur. Dar mutarea cu familia în Italia sau lucrul de la distanță reprezenta o problemă pentru Newey. Așa cum pretențiile sale vizavi de rolul și puterea de decizie în cadrul echipei probabil că au fost o problemă pentru echipa italiană.

Ca urmare, iată, noua provocare a lui Adrian Newey în Formula 1 se cheamă Aston Martin Aramco Formula One Team. S-a înțeles cu Lawrence Stroll pentru un contract pe mai mulți ani…

De fapt, este un parteneriat în urma căruia Newey devine acționar în cadrul echipei și Managing Technical Partner – probabil o dublă postură la care nici el nu spera acum câteva luni.

 

Când începe? Cât a costat?

La conferința de azi s-a vorbit despre o implicare totală, nu de lucru sporadic și intervenții punctuale. Newey ar trebui să coordoneze întreaga echipă tehnică și să facă ceea ce știe el cel mai bine: să combine viziunile sale pluridisciplinare, de designer și de inginer, pentru a veni cu soluții mai bune, mai repede ca ceilalți.

Începe lucrul la 1 martie 2025, deci nu va fi implicat în concepția mașinii de anul viitor. Ar putea contribui la ameliorarea ei pe parcursul lui 2025, dar focusul lui va fi mașina supusă noului regulament pentru 2026.

Despre bani nu știm decât bârfe, dar mi se pare că chestia cu „shareholder” a fost deopotrivă un motiv decisiv și o soluție dibace de gestionare a plafonului de costuri impus în Formula 1.

Prin presă s-a vorbit despre sume cuprinse între 150 și 200 de milioane pentru următorii cinci ani, ceea ce l-ar propulsa pe Newey în topul rarefiat al celor mai bine plătiți oameni din sport. Dar nu există cifre confirmate oficial, ci doar o declarație frumoasă a lui Stroll, care a spus că ceea ce Newey aduce în parteneriatul cu Aston Martin este atât de valorors, încât deja vorbim de un chilipir.

 

Ce l-a mai atras pe Adrian Newey?

Pe de o parte, chiar el declara că a avut mereu principiul de a nu se alătura unei echipe căreia îi merge foarte bine. De cealaltă parte, Lawrence Stroll e renumit pentru puterea de convingere. Și, în afară de bani și poziție, sunt sigur că Adrian Newey a fost atras și de alți factori.

E cunoscută ambiția uriașă a lui Lawrence Stroll, în general în afaceri și în particular pentru marca auto și echipa de curse ale căror hățuri le gestionează acum. Adrian spunea despre Lawrence că este singurul proprietar de modă veche din Formula 1 actuală – un plus în ochii unui veteran al sportului.
În plus, ambiția și competitivitatea acestuia au generat o implicare în profunzime și angrenarea de fonduri serioase, iar managementul său a dus la atragerea unor parteneri puternici – vorbim de Aramco, dar și de alți parteneri strategici solizi.

Apoi, pe partea tehnică avem noul parteneriat exclusiv cu Honda, pentru motoarele care intră în scenă începând cu 2026. Și, evident, trebuie menționate și lucrurile deja implementate din costisitorul plan de dezvoltare Aston Martin Racing – fabrica complet nouă și noul tunel aerodinamic care urmează să fie puse la treabă în curând.

Iar pe plan profesional se consolidează acolo o echipă foarte promițătoare, cu oameni cu mare experiență în roluri de top, precum Andy Cowell și Enrico Cardile, atrași recent de Lawrence Stroll de la echipe rivale.
Dacă vorbim de piloți, încă îl avem acolo pe Fernando Alonso – „an arch enemy at times […] and a legend of the sport”, cum la definit Adrian Newey. Ca să nu mai zic că, cu așa „dream team” și așa putere financiară în spate, nu-i greu de crezut că și alte nume – chiar de talia Verstappen sau, cine știe, Lewis Hamilton!? – ar putea fi tentate să se alăture proiectului în viitor.

Ar mai fi și faptul că Newey a lucrat cu Aston Martin și până acum, prin intermediul colaborării Red Bull la proiectul AM-RB-001 Valkyrie. Mediul nu îi este complet străin.

Însă, ultimativ, cred că atunci când i s-a pus pe masă oferta, când i s-a prezentat oportunitatea, Adrian Newey a văzut în Aston Martin un proiect în fașă, un fel de nou Red Bull „2006”. Cred că, spre deosebire de Ferrari – unde ar fi avut de luptat cu tradiții și rutine și metehne, a văzut la Aston Martin o foaie aproape albă… un proiect pe care chiar și-ar putea pune amprenta așa cum crede el de cuviință.

E probabil ultima și cea mai mare provocare din F1 pentru excepționalul designer. La 66 de ani, Adrian Newey a găsit un nou început, dar prevăd și câteva dâmburi pe noul său drum – inclusiv niște contre cu aprigul Stroll, în dubla lui calitate de lider și… tată.
Oricum, abia aștept să văd dacă îi reușește magia și de data asta.

Aston Martin Adrian Newey Fernando Alonso Lawrence Stroll Lance Stroll
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici