Alpina B3 Touring este M3-ul break pe care BMW nu îl va fabrica

e7530e4c-2020-alpina-b3-touring-5

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Uite o chestie super interesantă pe care nu mulți o știu. Alpina nu construiește modele pe baza BMW-urilor cu pachet M Sport sau celor M Performance. De obicei, producătorul (Alpina e producător, nu e tuner) german ia modelul cel mai puternic în configurație standard (fără pachete M Sport și alte briz brizuri), deoarece merge pe ideea vitezei în confort deplin.

Doar că atunci când au vrut să creeze noul B3 Touring, singura versiune pe benzină cu șase cilindri în line a Seriei 3 G21 este M340i, așa că au trebuit să o adapteze pe aceasta. Ceea ce înseamnă avem prima Alpina agresivă și rigidă. Dacă nu iei în considerare vopseaua verde și jantele multi-spiță, mașina arată destul de mult precum breakul bavarezilor.

Mașina dispune de unitatea B58B30O1 turbo cu șase cilindri în linie, doar că aceasta fost modificată și acum produce 462 CP și 700 Nm, mai puțină putere decât cei 480 CP și 600 Nm pe care îi va produce motorul S58B30T0 de sub capota viitorului M3 G80. O transmisie automată cu opt rapoarte de origine ZF va transmite puterea tuturor celor patru roțile. Mi-ar plăcea să vă spun în cât timp sunt atinși 100 km/h, însă nu avem această informație. Iar de viteza maximă depășește 300 km/h. Ar fi fost păcat să nu.

La viteza aceea ai nevoie de o suspensie bună și frâne sănătoase. Alpina a montat arcuri Eibach și amortizoare cu Variable Damper Control. Mai mult, discurile de frână măsoară acum 395 mm pe față și 345 mm pe spate, iar etrierii cu patru pistonașe sunt vopsiți în tradiționala culoare Alpina Blue cu scrisul brandului în Alb. Pachetul dinamic este completat de către un diferențial cu alunecare limitată și de către un sistem de Launch Control optimizat pentru sprintul 0-200 km/h.

Au fost implementate și câteva îmbunătățiri aerodinamice care reduc efectul de portanță la viteze ridicate, dar care ajută și la răcirea motorului. Evacuarea a fost schimbată cu una cu patru terminații, iar difuzorul cu aripioare de mici dimensiuni a fost vopsit în culoarea caroseriei. Două modele de jante sunt disponibile: Dynamic de 19″ cu anvelope 255/35 față & 265/35 spate și Classic 20″ cu anvelope 255/30 față & 265/30 spate.

Culoarea verde metalizată și una albastră similară sunt nuanțe exclusiv Alpina, însă cine dorește altă nuanță va putea alege din oferta BMW sau BMW Individual. Pentru prima dată într-o Alpina vedem volan M Sport retapițat. Până acum s-au folosit cele standard sau sport de la BMW. Tapițeria din piele Lavalina a fost aleasă special pentru B3 Touring, iar restul finisajelor rămân la alegerea clienților, inclusiv pragurile interioare sau preșurile. Sistemul de infotainment rămâne cel de la BMW, dar are un skin Alpina, cum au telefoanele Samsung sau Huawei peste Android, de exemplu.

Alpina B3 Touring va fi fabricat începând cu primul trimestru al anului 2020, iar primele modele vor ajunge la clienți în vara anului viitor.