Mercedes-AMG GT- primele priviri, prima atingere

14C875_099

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Acum că ne-am liniștit puțin, iată ce am aflat despre Mercedes-AMG GT la evenimentul de lansare în premieră mondială. AMG este pe val. Anul a trecut a vândut un număr record de 30.000 de unități iar în 2014, în primele șase luni ale anului a vândut peste 20.000 ceea ce înseamnă că va încheia anul undeva pe la 40.000. Adică fix acolo unde își doresc.

Desigur, succesul de vânzări AMG nu a venit de la mașinile mari și implicit de la motoarele mari. După cum anticipam și noi, gama compactă Mercedes-Benz (A, B, CLA, GLA) nu a crescut doar vânzările companiei mamă ci și cele ale diviziei sport AMG. Majoritatea mașinilor vândute acum de AMG sunt modelele compacte semn că strategia funcționează și marca începe să atragă clientelă tânără, nouă pentru marcă.

Tot în această idee dar mult mai sus în gama de mașini sport AMG este lansat acum noul GT.

Și pentru că AMG deja vinde atât de multe mașini încât a depășit multe alte mărci sport de pe piață, importanța sa a dus la crearea unui nume special pentru GT. Pentru prima oară în istorie o mașină Mercedes nu se mai numește Mercedes-Benz – în mod oficial. GT este primul Mercedes-AMG din istorie și devine cel mai rapid model dezvoltat integral de AMG, vârful de gamă și responsabilul de „imagine” a mărcii. De la fabulosul SLR dezvoltat cu McLaren Mercedes-Benz nu-și mai „alterase” numele dar noul său supercar este atât de important încât acest lucru a fost necesar. Voi reveni imediat asupra sarcinilor uriașe pe care le are de îndeplinit mașina asta.

Desigur, există mașini cu motoare mult mai puternice decât AMG GT în curtea diviziei sport. De la C în sus (noul C AMG va fi dezvăluit oficial foarte curând), toate mașinile AMG au mai multă putere decât AMG GT. Dar, niciuna dintre acestea nu este la fel de exclusivistă, spectaculoasă și bineînțeles rapidă decât ea.

Marea întrebare care ți se pune atunci când îi vorbești cuiva despre AMG GT este dacă mașina asta este urmașul lui SLS AMG. Așa cum după SLR, AMG și Mercedes-Benz nu au comunicat că SLS este urmașul acestuia, la fel se întâmplă și acum: nimeni nu o să-ți spună vreodată că GT este urmașul lui SLS. De amorul artei însă, poți începe polemici atunci când te uiți la partea tehnică. AMG GT este construit pe platforma lui SLS, ușor modificată. Avem configurații aproape identice pentru suspenisie, dar un ampatament mai scurt cu cinci centimetri. Lungimea mașinii a scăzut la AMG GT cu șapte centimetri față de SLS dar construcția ușoară ce solosește mult aluminiu a fost păstrată. Mai mult, configurația trans-axle a fost și ea păstrată. Motorul este amplasat în spatele punții față iar transmisia face corp comun cu diferențialul pe spate (este amplasată în fața roților spate). Rezultă astfel o distribuție a maselor pe punți de 47 – 53%.

Masa proprie a mașinii are o valoare excelentă pentru o mașină cu motor V8 – 1.540 kg.

Motorul este un capitol foarte important pentru mașina asta dar și pentru AMG. Este construit în continuare la Affalterbach după filozofia „un om, un motor” (un singur mecanic construiește un motor și se semnează pe el) și este cel mai mic propulsor V8 construit acum de AMG. După ce au renunțat la propulsorul din SLS de 6.3 litri, AMG a trecut la 5.5 litri cu biturbo iar acum scade din nou cilindreea. V8-ul lui AMG are doar patru litri dar scoate în versiunea standard 462 CP și 600 Nm. Reușește astfel să facă 0-100 în doar 4 secunde și să atingă 304 km/h. Există însă și posibilitatea de a cumpăra un GT S – același motor are 510 CP și 650 Nm și face 0-100 în 3.8 secunde și merge cu maxim 310 km/h…

Imediat după lansarea pe piață (prețurile pentru România apar în octombrie și atunci se pot lansa și comenzi), va fi disponibil doar GT S iar ceva mai târziu apare și modelul standard. Chiar dacă folosește platforma tehnică a lui SLS care a adus multe satisfacții în motorsport prin rezultate și chiar dacă este cea mai rapidă mașină din portofoliul sport Mercedes-Benz, AMG GT va fi mai accesibil decât cele mai puternice mașini ale lui AMG vândute sub indicativele 65 sau chiar și 63 AMG (vezi S 63/ 65 AMG sau SL 63/ 65 AMG).

Chiar dacă performanțele nu sunt foarte depărtate pe hârtie, echiparea lui GT S va fi foarte diferită din punctul de vedere al dotărilor care contează pentru manevrabilitate și implicit pentru sportivitatea mașinii și caracterul său dinamic. De exemplu, GT S are frâne mai mari, jante mai mari, amortizoare controlate electronic, un diferențial autoblocant controlat și el electronic și o evacuare care sună absolut fantastic. Oficialii AMG recunosc faptul că motoarele biturbo nu mai sună ca propulsoarele lor de cilindree mare, aspirate dar de data asta, pentru GT au creat o evacuare care îți va aminti grav de fostele momente de glorie ale V8-urilor uriașe. AMG GT sună fabulos și vestea bună este că atât evacuarea „Performance” și toate celelalte bunătăți standard de pe S sunt opționale pentru modelul de 462 CP.

Pentru că există oameni care chiar se vor duce cu mașina asta pe circuit pentru a scoate untul din ea, la GT-S se poate adăuga un pachet care să dinamizeze și mai mult lucrurile chiar și la această versiune deja foarte bine echipată în standard din punct de vedere sportiv. De exemplu, doar cei care comandă acest pachet vor putea opta pentru anvelope sport speciale, numai bune pentru drumuri la circuit.

Însă cea mai interesantă, spectaculoasă și TARE dotare a pachetului AMG DYNAMIC PLUS disponibil exclusiv pentru GT S sunt prinderile dinamice ale motorului și transmisiei de caroserie. Sună dubios? Încercăm altfel… tampoane dinamice pentru prinderile motorului și transmisiei de șasiu.

Limba română este o comoară dar cum nu ne ajută foarte mult aici, o să explic detaliat.

Când a construit primul ML 63, AMG a renunțat complet la tampoanele de cauciuc pentru locurile în care motorul era prin de compartimentul său – pentru a rigidiza la maxim zona respectivă. Aceasta este soluția ideală pentru o mașină super-sport dar bineînțeles că în 2014 ar fi fost de râsul lumii auto să o facă la AMG GT. Astfel, au creat niște tampoane pe principiul amortizoarelor controlate electronic. Atunci când ai nevoie de confort, aceste tampoane se înmoaie și practic permit motorului și cutiei să se miște în inerția lor și mașina se simte mult mai confortabilă decât te-ai aștepta de la ea. Dar în momentul în care mașina este trecută în modul RACE, tampoanele se întăresc atât de tare încât ai putea să spui că ele nu există și toate mișcările componentelor – care ar putea afecta ținuta de drum la limită, sunt astfel eliminate. Pentru noi, oamenii obișnuiți, acest pachet poate însemna un singur lucru: că AMG GT S are toate șansele să se simtă la conducerea în modul COMFORT ca un SL să spunem. Sau un S Coupe, să sperăm… Iar când o treci în modurile sport să devină o bestie.

Înainte să închei aș vrea să vă spun că AMG GT arată fantastic.

Există mici zone în care poți privi mașina și poți spune că seamănă cu un Porsche 911. Dar rețeta lățimii foarte mari a caroseriei (lățimea a rămas aceeași ca la SLS) plus o capotă foarte lungă și o poziție de conducere amplasată în spate într-un habitaclu ascuns într-o formă rotundă, foarte expresivă a caroseriei, este unică. Spatele este superb și toată mașina inspiră forță, multă putere și rapiditate. Fotografiile nu pot descrie în mod corect frumusețea acestei mașini.

La fel pot vorbi fără probleme și despre interior. Este plin de aluminiu și piele extrem de fină, scaunele par perfecte iar tunelul median desenat în forma literei V și turnat în aluminiu dintr-o singură bucată este atât de special încât te poate convinge că e cazul să cumperi mașina asta chiar dacă nu ți-o dorești în totalitate. Hayonul care se deschide foarte amplu îți lasă loc mare de manevră la un portbagaj mai mult decât satisfăcător pentru un supercar – 350 de litri.

NU, Mercedes-AMG GT nu este urmașul lui SLS și da, este cea mai rapidă mașină AMG deși NU este cea mai puternică din gamă. Dar este urmașul celor mai tari mașini sport din istoria AMG și un veritabil supercar vârf de gamă pentru toate mașinile care poartă pe ele steaua în trei colțuri… chiar dacă nu se cheamă și Benz.

Până conducem mașina, pregătim intens zilele astea materialul de la prezentarea statică de la sediul AMG. Veți afla de pe facebook-ul nostru când are premiera în „Mașini, Teste și Verdicte”, doar pe TVR1.