Analiză prețuri: Jeep Compass vs Volkswagen T-Roc

Jeep-Compass_12

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Cuvântul Jeep a devenit sinonim de-a lungul timpului cu orice vehicul capabil în off-road, iar mai nou, chiar și cu noțiunea de SUV. Nu de puține ori la întrebarea “Ce mașină și-a luat Dorel?” răspunsul a fost un BMW Jeep, un Mercedes Jeep sau orice alt brand asociat greșit cu noțiuna de Jeep.

Termenul de Jeep a intrat în nomenclatura auto o dată cu lansarea de către compania Willys-Overland a unei versiuni civile a celebrului autovehicul militar cu tracțiune integrală folosit în Al Doilea Război Mondial.

Odată cu declinul Chrysler și marca Jeep a avut de suferit, dar noua alianță Fiat-Chrysler investește masiv în reînnoirea gamei de modele și creșterea atractivității mărcii care a impregnat în mintea tuturor ideea de automobil de teren.

Ultimul model lansat de Jeep în Europa și cel care ar trebui să se vândă cel mai bine raportat la popularitatea segmentului din care face parte este noul SUV compact Compass, aflat la a doua generație.

Volkswagen a intrat pe piața off-roaderelor în 2002 cu Touareg, iar acum se folosește de platforma MQB pentru a lansa o grămadă de SUV-uri mai mult sau mai puțin compacte, ultimul dintre ele numindu-se T-Roc și se dorește a fi o alternativă la Golf pentru cei ce au nevoie de o gardă la sol ridicată, dar nu se pot întinde până la Tiguan.

La capitolul dimensiuni exterioare, noul Jeep Compass are un mic avantaj față de Volkswagen T-Roc, dar în cazul SUV-urilor de oraș contează mai mult cât de eficient este folosit fiecare milimetru, nu neapărat cifrele brute. Cu toate astea, ele arată așa:

  • Compass: 4.394 x 1.819 x 1.647 mm Lxlxh, 215 mm gardă la sol, 438 litri volum minim al portbagajului, 60 litri volumul rezervorului.
  • T-Roc: 4.234 x 1.819 x 1.572 mm Lxlxh, 160 mm gardă la sol, 392 litri volum minim al portbagajului (în varianta 4MOTION), 55 litri volumul rezervorului.

La capitolul motorizări, Volkswagen a înzestrat noul SUV compact cu ultima generație de motorizări TSI și TDI, cuplate la transmisii manuale cu șase trepte sau automate cu dublu ambreiaj și șapte trepte. Dintr-un motiv sau altul, nemții nu au adus 1.6 TDI la noi în țară, deși pe alte piețe acesta este disponibil. Primul Jeep Compass era construit pe platforma Mitsubishi GS, aceeași folosită și de Lancer, dar noua generație folosește platforma SCCS (Small Common Components and Systems) realizată de Fiat în Colaborare cu GM și văzută pentru prima dată la Fiat Grande Punto. Asta nu îl împiedică pe Compass să primească ultimele noutăți în materie de propulsoare pe benzină sau diesel ale FCA sau chiar transmisia automată cu nouă rapoarte ZG 9HP pentru motorizări amplasate transversal. Așa arată oferta celor două modele:

Compass:

  • 1.4 MultiAir 140 CP M6 4×2
  • 1.4 MultiAir 170 CP AT9 4×4
  • 1.6 MultiJet 120 CP M6 4×2
  • 2.0 Multijet 140 CP M6 sau AT9 4×4
  • 2.0 Multijet 170 CP AT9 4×4

T-Roc:

  • 1.0 TSI 115 CP M6
  • 1.5 TSI 150 CP M6 sau DSG7
  • 2.0 TSI 190 CP 4MOTION DSG7
  • 2.0 TDI 150 CP 4MOTION M6 sau DSG7

Pentru această comparație vom utiliza versiunile diesel de top în combinație cu transmisiile automate, deoarece spre acestea tind clienții de SUV-uri moderne. Să începem cu performanțele:

  • Compass 2.0 Multijet 170 CP AT9 4×4: 380 Nm cuplu maxim, 0-100 km/h în 9.5 secunde, 196 km/h V-MAX, 1.615 kg masă proprie și 5.7 l/100 km consum mediu declarat.
  • T-Roc 2.0 TDI 150 CP 4MOTION DSG7: 340 Nm cuplu maxim, 0-100 km/h în 8.4 secunde, 200 km/h V-MAX, 1.530 kg masă proprie și 5.1 l/100 km consum mediu declarat.

Masa redusă și dimensiunile ceva mai compacte îl ajută pe T-Roc să fie marginal mai sprinten și economic în comparație cu rivalul american, dar diferențele nu ar trebui să fie deranjante pentru un eventual client în căutare de un vehicul de acest gen.

Probabil că factorul cel mai important în alegerea unui model sau altuia îl reprezintă prețurile și echipamentele celor două SUV-uri de generație nouă. Vom începe cu Jeep-ul asamblat în Mexic, la Toluca.

Prețul de pornire al lui Compass este de 23.310 euro cu TVA pentru versiunea 1.4 MultiAir 140 CP M6 4×2 în echiparea Sport, însă pe noi ne interesează 2.0 Multijet 170 CP AT9 4×4 Limited la 34.533 euro cu TVA. La acești bani te poți răsfăța cu geamuri electrice față spate, computer de bord cu ecran de 7” integrat în instrumentele de bord, tempomat, oglinzi exterioare reglabile electric și încălzite, volan multifuncțional îmbrăcat în piele, keyless entry, asistență la plecarea din rampă, Lane Keep Assist, Sistem de control al tracțiunii Selec-Terrain cu 4 moduri de rulare, climatizare automată pe două zone, sistem de infotainment Uconnect cu touchscreen de 7”, Apple CarPlay, Android Auto, Bluetooth, 6 difuzoare, DAB, USB, AUX, SD card și comenzi vocale, senzori de parcare spate, tapițerie în combinație piele/stofă și jante de aliaj de 17”.

Opționalele vin în pachete la marca americană, iar noi recomandăm bifarea de pe lista de opționale Pachet tapițerie din piele (1.340 euro) ce aduce tapițerie din piele, scaun șofer și pasager reglabile electric pe 8 direcții și memorie pentru șofer, pachet Winter (625 euro) care înseamnă parbriz cu sistem de degivrare a lamelor stergătoare, volan încălzit, scaune față încălzite și covoraș în portbagaj cu 2 fețe, Pachet Infotainment (1.250 euro) ce include sistem multimedia și de navigație cu display tactil de 8.4”, Apple CarPlay si Android Auto, precum și sistem acustic premium Hi-Fi Beats cu 9 difuzoare, Pachet Visibility (893 euro) ce îți aduce faruri bi-xenon și vopsea metalizată (714 euro). Astfel, ai un Jeep Compass cu motorizare, tracțiune și transmisie de top echipat arhisuficient pentru 39.355 euro cu TVA.

Volkswagen produce T-Roc în fabrica AutoEuropa din Palmela, Portugalia, construită în colaborare cu Ford pentru asamblarea de Sharan și Galaxy, iar prețul de pornire pentru crossoverul menționat este de 16.800 euro cu TVA (1.0 TSI M6 Base). Un 2.0 TDI 4MOTION DSG7 pleacă de la 27.057 euro cu TVA în echiparea Design și vine la pachet cu dotări precum sistem de frânare autonom de urgență, Lane Assist, senzori de parcare față-spate, aer condiționat, geamuri electrice, computer de bord, start-stop, sistem de infotainment cu ecran tactil de 6.5”, SD card, jante de aliaj de 16” și volan multifuncțional îmbrăcat în piele.

Echipat similar cu Jeepul de 39.355 euro, Volkswagen T-Roc te va obliga să scoți din buzunar suma de 34.775 euro cu TVA în echiparea Sport, cu diferența că la VW ai faruri full LED, nu bi-xenon.

Dacă vrei să știi care dintre cele două modele este mai bun, ai două variante. Fie aștepți testul comparativ al colegilor Giurgea și Bratu din emisiunea SuperSPEED la ProTV, fie programezi un test-drive și te convingi singur de calitățile fiecăruia în parte și afli dacă se potrivește gusturilor și nevoilor tale.