BMW M2 CS, cântecul de lebădă al lui S55

P90374201_highRes

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

S55 este motorul noului M2 CS, o unitate cu o carieră de șase ani, sub capotele unor modele precum M2 Competition (M2 era echipat cu N55), M3, M3 Competition, M3 CS, M4, M4 Competition, M4 CS sau M4 GTS.

BMW a aruncat tot ce era mai bun pe cel mai mic și agresiv model al său. Capota ventilată, plafonul, splitterul, eleronul și difuzorul, toate sunt construite din plastic ranforsat cu fibră de carbon, iar vopseaua Misano Blue a fost construită special pentru acest coupe compact.

S55 este un propulsor de trei litri, cu șase cilindri în linie, supraalimentat cu două turbine, care în configurația actuală produce 450 cai putere și 550 Nm, adică este luat de pe M3 Competition și M4 Competition. A nu se confunda cu S58, cel regăsit sub capotele noilor X3 M și X4 M. Două transmisii sunt disponibile, una manuală cu șase trepte și una automată cu dublu-ambreiaj și șapte rapoarte. Este ultima dată când BMW va oferi o transmisie cu dublu-ambreiaj pe un model cu șase cilindri în linie și tracțiune spate (propulsie, whatever).

  • M2 CS MT6: 0-100 km/h în 4.2 s, 280 km/h V-MAX, 10.4 – 10.2 l/100 km
  • M2 CS M DCT: 0-100 km/h în 4.0 s, 280 km/h V-MAX, 9.6 – 9.4 l/100 km

Evacuarea cu patru terminații este și ea nouă și se diferențiază de cea de pe M2 Competition, are două flapsuri controlate electronic și poate fi reglată folosind modurile M Engine Dynamics Control sau butoanele de pe consola centrală. Sistemul de frânare standard dispune de discuri de 400 mm pe față cu etrieri cu șase pistonașe și discuri de 380 mm pe spate cu etrieri cu patru pistonașe, dar clienții pot opta pentru discurile de frână M Carbon pentru o frânare optimă pe circuit.

Manevrabilitatea a fost îmbunătățită prin recalibrarea diferențialului electronic Active M și a sistemului de control al stabilității DSC cu modul special M Duynamic Mode ce permite glisade controlate la limită.

Suspensia Adaptive M și anvelopele Michelin Pilot Sport Cup 2 se ocupă de ținerea mașinii pe șosea. Amortizoarele controlate electronic dispun de trei moduri de funcționare: Comfort, Sport and Sport+. Anvelopele Michelin Pilot Sport Cup 2 încalță jantele forjate de 19″ vopsite în negru lucios sau, în stil Subaru, aurii. Acestea cântăresc doar 38 kg împreună (9 kg pe față și 10 kg pe spate). Pentru cine este interesat, anvelopele măsoară 245/35 ZR 19″ pe față și 265/35 ZR 19″ pe spate, ceea ce înseamnă că sunt puțin mai late și mai groase pentru puntea motoare. Pentru a nu fi dați în judecată, cei de la BMW oferă și anvelope Michelin Pilot Super Sport fără niciun cost adițional, unele ce pot fi conduse și pe suprafețe ude.

Interiorul, deși are o vârstă de opt ani, nu pare demodat. Volanul M a fost îmbrăcat în Alcantara, consola centrală a fost construită din fibră de carbon, iar CFRP (plastic ranforsat cu fibră de carbon) a fost folosit pentru diferite finisaje. Scaunele scoică au fost luate direct de la M4 CS și sunt îmbrăcate în Alcantara plus piele Merino. Cusăturile roșii aduc puțin contrast și accentuează tema motorsport a întregului habitaclu. Roșul a fost ales și pentru sigla CS de pe bord, iar pentru a fi pachetul complet, pe lista de opționale se regăsește un volan M cu o dungă roșie în dreptul ore 12.

Noul BMW M2 CS va avea un preț de pornire de 95.000 Euro în Germania, dar având în vedere că doar 2.200 unități vor fi construite, eu spun că merită. S55 nu moare.