BOOM! Am condus Porsche 918 Spyder!

918Spyder-2509-2

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Anul trecut pe 15 iulie am început „Mașini, Teste și Verdicte” pe TVR1.

14 luni și 130 de teste mai târziu, am primit probabil cel mai important telefon de până acum: acela care ne-a suit într-un avion spre Stuttgart ca să conducem în premieră și exclusivitate națională Porsche 918 Spyder. Dacă pare pretențios ce scriu aici, să mă explic.

918 Spyder, spre deosebire de toate celelalte modele testate de noi până acum, este cea mai rapidă mașină de stradă care a mers vreodată pe Nurburgring, este unul dintre cele trei hypercaruri ale erei noastre (lângă McLaren P1 și Ferrari LaFerrari) și este prezentă pentru teste rare cu clienți și presă, la nivel global, în doar 6 exemplare de pre-producție numerotate 000: două care își fac veacul prin State, două prin Orient/Asia și două prin Germania.

Costă 750 de mii de euro în cea mai simplă formă a ei, sare de un milion dacă bifezi câteva opționale.

Vor fi produse doar 918 bucăți (doh), peste 600 sunt deja vândute. Are trei motoare, unul V8 de 4,6 litri, 608 CP și două electrice, câte unul pe fiecare punte, care scot împreună 286 CP. În total, puterea mașinii ajunge la 887 CP, în timp ce cuplul maxim se încadrează în plaja 917 – 1.280 Nm, în funcție de treapta de viteză. Șasiul este conceput pe rețeta „two-seat spyder”, adică are o monococă de carbon (CFRP) pentru cei doi pasageri care este prinsă de o altă monococă (destinată motorului termic și cutiei de viteză) prin 6 (șase) șuruburi dintr-un aliaj special combinat cu titan. Are tracțiune integrală și direcție integrală. Face 0-100 de km/h în 2,6 secunde. Atinge 345 de km/h viteză maximă. Cântărește 1674 de kilograme (sau 1634 cu Weissach Package, opțiune de aproape 60.000 de euro care te lipsește de tot confortul și îți adaugă un pachet aerodinamic înfricoșător). Face 0-200 de km/h în 7,3 secunde. Emisiile de CO2 sunt undeva în jur de 70 de grame pe kilometru. Poate rula în mod electric până la 30 de kilometri. Atinge 300 de km/h cu start de pe loc în 20,9 secunde. Face 9.150 rpm.

A, și consumă 3 litri pentru 100 de km/h, în ciclul de testare european.

Până să aterizăm la fabrica Porsche, și eu și Bratu știam lucrurile astea pe dinafară. Nici nu e greu să le reții, pentru că fiecare valoare, fiecare cifră, fiecare secundă pare desprinsă dintr-un record mondial. Acum câteva luni, 918 Spyder a scos cel mai bun timp obținut vreodată de o mașină de stradă pe Nurburgring Nordschleife, 6 minute și 57 secunde, distrugând recordul anterior care era cu 14 secunde mai lent. În această lume rarefiată, se pare că doar LaFerrari și P1 mai au șanse să se apropie de recordul de pe Iadul Verde, numai că Ferrari încă nu a postat nimic în legătură cu asta, iar McLaren a ieșit cu un comunicat pe cât de spectaculos, pe atât de ambiguu.

În timp ce nimeni nu știe de ce italienii și englezii nu ies în față cu cifrele, unii ingineri de la Porsche spun că, după studiile lor, nici o mașină actuală fără tracțiune integrală nu prea se poate apropia de recordul 918. Ghici ce: deși LaFerrari și P1 sunt mai puternice decât 918, ambele au doar tracțiune spate.

Am văzut și revăzut de un milion de ori turul de pistă record pe care l-a făcut Marc Lieb, și înainte dar mai ales după ce am mers cu mașina.

De fiecare dată când mă uit la performanța asta, îmi aduc aminte doar ce mi-a spus inginerul care ne-a făcut instructajul înainte de test: recordul de pe Nordschleife a fost obținut cu o mașină identică cu cele de serie care au pachetul Weisach. Nici măcar anvelopele nu au fost schimbate pentru experiment, în condițiile în care mașina a ajuns la pistă pe roți.

Ei bine, noi n-am condus-o pe circuit.

Noi am condus-o pe străzile din Stuttgart, pe șoselele lor perfect asfaltate și pe autostrăzile lor fără limită, dar cu multe viraje largi. Am plecat rapid, dar în mod electric, înconjurați de sunete multiple și demne de Star Wars. Am ajuns la 100 de km/h în puțin peste 6 secunde, dar apoi după câțiva kilometri i-am „reglat un pic avansul” din rotița de pe volan și am mutat experiența în modul Hybrid, în același timp în care în spatele nostru motorul V8 a explodat într-un răget de cursă. Nu glumesc, motorul de 4,6 litri nu „pornește”, ci el explodează, pentru că eșapamentele ies din caroserie undeva deasupra, imediat în spatele capetelor pasagerilor, și scot un zgomot identic cu al unei mașini de curse. Abia acum înțelegi de ce a fost construită mașina asta, când nimerești o linie dreaptă și accelerezi direct proporțional cu un urlet animalic care îți iese din plămâni. Așa ceva nu se poate, zici cu gura până la urechi, schimbând la 9.000 de rpm în treaptă superioară, și apoi te înfigi din nou cu dreptul în accelerație, până dai de metal și mașina începe să danseze nervoasă pe denivelări.

O mai ții un pic aici, în gaz plin, uluit că ești cu accelerația la fund într-o mașină de aproape 900 de cai și ea încă stă pe bandă cu botul înainte, după care te mănâncă degetul să schimbi din modul Hybrid în modul Sport, ÎN TIMP ce ești din nou cu accelerația pedal to the metal. Răspunsul este instantaneu. Dacă mintea ta de jurnalist auto cu experiență e obișnuită cu un răspuns diferit al mașinilor normale în funcție de modul pe care-l conduci, la 918 se petrece o premieră. Mașina urlă și se mișcă înainte de parcă ar vrea să distrugă echilibrul fragil al timpului, fără ca tu să muți poziția accelerației, doar pentru că ai mutat butonul din Hybrid în Sport!!!

În mod natural, pe virajul următor ai senzația că bestia nu se oprește.

În prima secundă nu te panichezi, pentru că știi că ai frâne ceramice uriașe, dar apoi când conștientizezi că viteza de la care trebuie să oprești este mult mai mare decât cea pe care o estimaseși, te trece un fior instantaneu și rece, de pe șira spinării până în stomac. Într-un final, nenorocirea se oprește, dar tu găsești și modul Race, nu te abții și o calci din nou, spre uimirea, invidia și admirația celor câțiva șoferi din trafic care sunt îndeajuns de agili încât să-și mute privirea la timp și să înregistreze marca și modelul asasinului.

„They spent a lot of time and money to make sure this will stay in the history books”, spun oamenii din interior, vorbind despre 918 cu ochii plini de bucurie. Noi, la rândul nostru, vom cheltui mult timp și energie să montăm un material memorabil cu experiența de la testul cu 918 Spyder.