Bottas e Big in Japan, Mercedes-AMG obține ambele titluri

EG1LGTvX4AAPOw2

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Marele Premiu al Japoniei este mereu unul special, multe titluri fiind decise pe celebrul Suzuka, singurul circuit în formă de 8 din calendarul Campionatului Mondial de Formula 1.

Anul acesta nu a fost o excepție, însă condițiile meteo au scurtat puțin weekendul. Antrenamentele de vineri s-au desfășurat conform planului, cu Valtteri Bottas în frunte, însă toată acțiunea de sâmbătă a fost anulată ca urmare a Taifunului Hagibis, cel a care a și curmat vieți în Țara Soarelui Răsare. Astfel, antrenamentele de sâmbătă nu au mai avut loc, iar calificările au fost mutate duminică dimineață, pe circuit uscat.

Sebastian Vettel este cel care s-a impus pe traseul din prefectura Mie, fiind urmat de către coechipierul său, monegascul Charles Leclerc. Monoposturile Mercedes-AMG Petronas au ocupat linia a doua, în timp ce linia a treia a fost acaparată de piloții Red Bull Racing, Max Verstappen și Alexander Albon, ambii realizând același timp, la miime. Interesant este că în fiecare dintre cele patru ocazii în care calificările au fost mutate duminica, piloții germani sunt cei care au obținut pole-position-ul (Schumacher, Vettel & Rosberg).

Germanul de la Ferrari nu a avut startul scontat, fiind depășit de Valtteri Bottas care a avut cel mai bun start al anului. Nici Leclerc nu s-a descurcat mai bine, ajungând în turul al doilea lângă Verstappen, subvirând în acesta, încheindu-i cursa olandezului care a fost nevoit să abandoneze câteva tururi mai târziu. Lewis Hamilton putea să câștige cursa dacă nu realiza cea de-a doua oprire la standuri, însă Mercedes-AMG s-a concentrat pe obținerea titlului la constructori și, cred eu, pe mulțumirea lui Bottas, care ar fi fost extrem de supărat dacă după ce a condusese aproape toată cursa, ar fi pierdut-o din cauza strategiei mai bune pentru coechipierul său.

Echipa germană ar fi avut nevoie de 14 puncte în plus față de Ferrari pentru a obține cel de-al șaselea titlu consecutiv la constructori, puncte pe care le-au obținut mulțumită victoriei lui Bottas și podiumului lui Hamilton. Locul al doilea pentru Vettel și locul al șaptelea (după ce a fost penalizat pentru incidentul cu Verstappen) pentru Leclerc nu au fost suficiente pentru ca Scuderia din Maranello să ducă lupta în Mexic. Pe lângă titlul la constructori, piloții Mercedes-AMG și-au eliminat rivalii și din lupta pentru titlul de Campion Mondial, doar Lewis Hamilton și Valtteri Bottas având șanse matematice. Evident, șansele lui Bottas de a-și devansa coechipierul în următoarele patru etape sunt la fel de mari precum cele ale României de a câștiga Eurovisionul. Asta înseamnă că Mercedes-AMG Petronas este singura echipă care să obțină șase titluri duble consecutive, devansând Ferrari din epoca Schumacher.

Urmează Mexic, un circuit pe care Max Verstappen se descurcă de minune, dar și unul unde Lewis Hamilton are șanse să câștige al șaselea său titlu suprem.

Rezumatul video al cursei

Interviuri post Grand Prix