Brabus ne-a obișnuit cu modele foarte puternice și foarte rapide, chiar și pe Clasa G, unde se se pierd toate veleitățile de off-roader pe care le are mașina.
Ei bine, cu Adventure, lucrurile se schimbă, deoarece acest G 350 d preparat este special făcut pentru a tenta clienții ce își înnămolesc mașinile din când în când.
Partea frontală este preluată de la kitul sportiv Widestar, însă a primit un troliu, scutul de protecție și ornamentul pentru capotă sunt construite din fibră de carbon și protejate cu un strat de vopsea mată. Luminile auxiliare au fost montate pe un deflector de vânt. Dacă vă întrebați pentru ce au creat un deflector de vând pe o mașină cu aerodinamică de cărămidă, acesta este pentru a nu crea turbulențe portbagajului de pe plafon.
Brabus adventure a fost lățit folosind aripile evazate ale aceluiași Widestar, ascunzând un set de jante Brabus Monoblock R 9.5Jx20″. Pentru a te ajuta să intri în mașină fără a te murdări, în momentul în care cineva trage de mânerele ușilor, un set de LED-uri găzduite în contraaripi luminează mediul înconjutăror. Totodată se aprind și siglele Brabus de pe aripile mașinii.
Garda la sol a fost ridicată cu 40 mm folosind arcuri Brabus Adventure pentru a putea trece mai bine peste obstacole, iar turbodieselul de 2.9 litri cu șase cilindri în linie a primit modulul de putere ECO PowerXtra D35. Astfel, de la 286 CP și 600 Nm, acum dezvoltă 330 CP și 690 Nm. Cifre foarte apropiate de ce reușește același motor în versiunea 400 d pe noul GLE, 330 CP și 700 Nm. Brabus Adventure ajunge la 100 km/h în doar 7.2 secunde, iar viteza maximă este de 202 km/h. Evacuarea a fost schimbată cu una din oțel inoxidabil, cu două terminații cromate pe fiecare parte.
Scaunele au fost retapițate cu o piele fină, cusăturile mutle nu puteau lipsi, iar pedalele, padelele și țâmburușurile încuietorilor de la uși au fost înlocuite cu unele din aluminiu. Spre deosebire de alte creații Brabus, volanul nu a fost înlocuit, rămânând tot cel sport dispobibil pe G 350 d.