Termenul de „tuner”, în ultima vreme, și-a cam pierdut adevăratul sens. Vedeți voi, oricine modifică o mașină, în orice fel (fie că o face sau nu așa cum trebuie, sau indiferent de cât de mult modifică o mașină) primește numele de tuner. Ei bine, pe vremuri acest termen avea mult mai multă gravitate și ca să înțelegem exact cât de multă, e momentul să aruncăm o privire la unul dintre cei mai notorii tuneri din istorie: BRABUS.
Știți cum e când vă ceartă părinții, nu? Asta i s-a întâmplat în 1977 și lui Bobo Buschmann, care conducea un Porsche 911. Acest lucru nu-i convenea tatălui său, care deținea o reprezentanță Mercedes-Benz – reprezentanță în fața căreia Bodo își parca mașina sport. Forțat să renunțe la mașina distractivă, Bodo și-a comandat un S-Class W116, mașină care nu prea îl mulțumea. Așa că Bodo a făcut ceea ce am face cu toții dacă am fi obligați să conducem un S-Class nou-nouț – l-a modificat, lucru la care, aparent, era foarte priceput. Așa că Bodo și-a obținut mașina distractivă și tatăl lui era fericit – dar s-a mai întâmplat ceva. Clienții care veneau la reprezentanța tatălui său nu puteau să treacă cu vederea mașina modificată – iar asta i-a dat lui Bodo o idee. Astfel, Bodo BUSchmann a fondat o companie de tuning cu un coleg de facultate, numit Klaus BRAckmann – combinând primele trei litere de la numele de familie al fiecăruia, obținem BRABUS.
Noua companie a început prin a adăuga mai multe elemente de confort și mai multă putere pentru generația de atunci de S-Class. Bucurându-se de succes, după doar 7 ani, BRABUS a deschis un nou centru de dezvoltare și cercetare în cel mai bun loc pe care l-au găsit – lângă Autobahn. Acolo căutau ca niște savanți nebuni metode prin care să adauge putere pentru toate modelele din gama Mercedes-Benz. În 1984 au venit pe piață cu un 190E sub capota căruia au îndesat un V8 de 276 CP și cu un W124 care a doborât recordul pentru cel mai mic coeficient aerodinamic: 0,26.
Acestea fiind spuse, adevărata manie a început în 1992, când inginerii Brabus au pus mâna pe motoarele V12. Prima dintre bestiile cu 12 cilindri a fost tot un W124, cu un V12 de 6,9 litri care producea 501 CP – aparent nu a fost suficient și ulterior a crescut la 7,3 litri cu 574 CP, în modelul Brabus E V12 7,3S – model care era capabil să atingă 330 km/h…în 1996…într-un E-Class. Asta i-a oferit recordul de cel mai rapid sedan de pe piață în acea perioadă. Această monstruozitate de V12 și-a făcut drum și sub capota de la varianta break a lui E-Class și cea de la ML – stabilind, astfel, încă două recorduri de viteză: cel mai rapid break și cel mai rapid SUV.
În 1999, rivalii AMG au fost cumpărați de Mercedes – lucru care, în ciuda aparențelor, a fost un lucru minunat pentru Brabus, pentru că a însemnat că au rămas singurii tuneri Mercedes independenți, având astfel undă liberă să creeze cele mai nebunești mașini care le veneau în cap. Această perioadă a însemnat un succes răsunător pentru Brabus – erau prezenți în multe țări, sediul central se dezvoltase foarte mult și produceau mașini pe bandă rulantă (pentru un tuner). Astfel, s-au bucurat de titlul de cel mai mare tuner din lume – și asta vine cu câteva avantaje: Brabus a devenit o parte importantă în dezvoltarea mașinilor Bugatti din 1994 până când au fost cumpărați de Volkswagen în 1998.
Tot în 1999, pe lângă modelele de lux Mercedes transformate în mașini-ultra-rapide, Brabus a lansat un program pentru mașinile…Smart? Da, storceau cât de multă putere se putea din micile mașini de oraș și le ofereau tratamentul nervos de design. Acest lucru se întâmplă și în zilele noastre, dar este doar o mică parte din ecuație. Modelele Brabus contemporane sunt, în continuare nebunești, ajungând la 900 CP și primind tratamentul estetic necasar. Dar recent am primit și o noutate, anume Porsche 911. Da, Brabus a pus mână (cumva foarte poetic) și pe Porsche 911, intitulat Brabus 900 Rocket R – adică 900 CP, 1.000 Nm cuplu, 0-100 km/h în 2,5 secunde și viteză maximă de 340 km/h – și în continuare au aceeași filosofie rebelă.
Imagini: Brabus
Linkuri:
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.