FOTO si VIDEO: am atins LIVE noul Audi A8, in premiera nationala

IMG_8428

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Habemus Audi A8 nou, iar internetul a explodat. Băieții și-au scos săbiile, topoarele, shotgun-urile, metaforele, comparațiile și înjurăturile de pe unde le aveau ascunse și au reluat eternul război Audi vs BMW vs Mercedes-Benz. După cum vedeți, mie mi-a luat câteva zile să mă apuc să scriu ceva pe tema asta, în mare măsură pentru că am fost ocupat cu popcorn-ul: nu e ușor să mănânci atâtea floricele în timp ce încerci să citești comentarii pe net în timp real.

Ok, dar înainte de concluzia la războiul comentariilor de pe net, nu vrei să ne spui ceva și care sunt chestiile noi de pe A8?

BA DA. Fiți atenți. O să las discuția despre design pentru mai încolo și o să vă scriu despre câteva dintre noutăți, în ordinea importanței lor pentru mine.

  1. Comenzile.

După cum probabil ați văzut deja, Audi a dat-o pe touch cu noul A8. Mașina mai are foarte puține comenzi clasice, în afară de vreo 3 butoane clasice pe consola centrală, majoritatea sunt pe volan. În locul lor au apărut 2 display-uri de mari dimensiuni, unul de-asupra celuilalt, prin care șoferul și pasagerul din dreapta au acces practic la aproape toate sistemele mașinii. Designul este în mare parte orientat pe orizontală, iar când sunt închise, display-urile pur și simplu dispar vizual în bord, se pierd în panourile negre high-gloss care le înconjoară. Chestia asta denotă o mare finețe artistică, iar singura „problemă” pe care ar putea cineva vreodată s-o aibă la acest capitol este ca internetul în ziua de azi: păstrează un fișier cu fiecare amprentă care a atins-o.

Există mai multe moduri în care se poate interacționa cu sistemele mașinii. Primul și cel pe care s-a pus destul de mult accent în prezentare este Voice Control. Audi numește această interacțiune Intelligent Conversation, pentru că mașina practic îți răspunde la întrebări, dacă le formulezi coerent și simplu, nu doar la anumite cuvinte presetate, iar răspunsurile vin nu doar din on-board information, ci și din cloud search, acolo unde e nevoie. Mai mult decât atât, Audi susține că managerul de dialog permite „progressive voice dialogs”, pentru că ar fi „self-learning”.

În afară de voice control, desigur pasagerii interacționează cu mașina prin comenzi. Iar comenzile se fac fie cu butoane clasice, fie cu touch pe display-urile uriașe. Eh, aici vine progresul prin tehnologie de la Audi: comenzile astea touch nu sunt ca toate celelalte comenzi touch pe care le-am întâlnit pe mașini, până acum. Adică nu pui pur și simplu degetul și ecranul simte că trebuie să facă o comandă. Nu. Pui degetul și trebuie să apeși ușor. Iar când ai apăsat primești două confirmări: una auditivă (un click ca de buton) și una tactilă, ca un mic force feedback. Nu vreți să știți ce bucurie am avut când mi-am dat seama de asta, că nu citisem despre înainte să mă sui în mașină. Mi-a revenit încrederea în omenire în fața luptei cu încălzirea globală. Adică dacă specialiștii în haptică, în fața posibilității de a-și găsi job-ul restructurat, au avut grijă să vină cu acest acest next level touch screen, înseamnă că mai avem și noi o șansă.

  1. Suspensia

Pentru cei care se întreabă de ce pentru mine e suspensia pe locul 2 în topul importanței noutăților de pe noul A8 este pentru că sunt un om plin de speranță. Și speranța mea ca suspensia de pe noul A8 să fie nu doar net superioară celei de pe generația anterioară, ci pur și simplu sublimă în gamă. De ce spun asta? Pentru că suspensia pneumatică pe mașina asta este coborâtă sau ridicată individual pe fiecare roată cu ajutorul unor actuatoare electrice care își iau energia de la un sistem electric de 48 de volti care este, de fapt, sistemul electric primar al mașinii. În plus, tot pachetul se numește Audi AI Active Suspension, și în engleză este descrisă ca „fully active”. Tot la acest capitol mai merită adăugat și că noul A8 primește și „dynamic all-wheel steering”, care în comunicatul de presă este „innovation” dar chestie pe care voi o cunoașteți deja de la alte mărci. Fără alte comentarii, este minunat că e disponibilă și abia aștept să simt combinația între direcția asta și suspensia AI PE DRUM.

  1. Audi AI

Eh, aici deja intrăm în chestii de next level. Mai precis, level 3 automated driving, adică acel mod în care intri în mașină, te sui la volan și atâta vreme cât ești pe o autostradă flancată de bariere metalice, pilotul automat (ghidat de senzori radar, camere video, senzori ultrasunete ȘI LASER, pentru prima oară) preia TOATE comenzile (accelerație, frână, direcție) astfel încât până la 60 de km/h șoferul își poate lua mâinile de pe volan și poate face, practic, orice altceva. Nu râdeți, așa cică e. Sistem de nivel 2 s-a mai văzut la modele concurente, dar la nivel 2 șoferul trebuie să fie tot timpul atent la ce se întâmplă cu mașina. La nivel 3, e hands off. Poate face altceva. Imediat ce sistemul își atinge limitele, șoferul este atenționat să preia din nou volanul. Pentru că legislația referitoare la condusul autonom nu este încă uniformizată la nivel global (spre exemplu, în Europa nu este permis deocamdată), Audi va introduce sistemul „traffic jam pilot” în mod treptat. Audi AI remote parking pilot și Audi AI remote garage pilot se ocupă să bage și să scoată mașina din locurile de parcare strâmte, fără ca șoferul să fie în mașină. Din nou, nu e o noutate în segment, dar e excelent că e disponibilă.

  1. Mild Hybrid și e-tron

Nu vă speriați, din cifre nu pare a fi nimic „mild” din punct de vedere dinamic la mașina asta. Va fi introdus pe piață cu două versiuni V6, una diesel și una benzină, ambele 3.0. Dieselul scoate 286 CP, iar benzina 340. Un pic mai târziu vor ieși 2 V8-uri, un 4.0 TDI de 435 CP și un 4.0 TFSI de 460 CP, iar un pic și mai târziu va ieși ceva care pare ușor incredibil pentru epoca în care trăim, și anume un W12 de 6.0 litri !!! N-ai cum să nu ai o urmă de respect pentru așa ceva. Acum, explicația pentru „mild hibrid” din inter-titlu: toate cele cinci motoare funcționează în tandem cu un BAS (belt alternator starter), de fapt centrul nervos al sistemului electric de 48 de volți despre care vorbeam mai devreme. Această tehnologie MHEV (mild hibrid electric vehicle) ajută mașina să meargă din inerție cu motorul oprit complet și să pornească fără nici un șoc imediat ce e nevoie de putere. În fine, o versiune e-tron quattro e planificată și ea, iar aici motorul electric împreună cu un 3.0 TFSI vor face împreună 449 CP și 700 Nm de cuplu.

  1. Design

În fine, despre design. L-am lăsat la final din motive evidente: e prea cuminte. Am stat un pic de vorbă cu unul dintre designeri și am aflat așa: botul e marcat de o grilă de mari dimensiuni și o muchie care o desparte de faruri ce are menirea să-i aducă un nivel de agresivitate studiată. Profilul a fost lucrat cu brief-ul de a ridica un pic plafonul în partea din spate, dar chestia asta a fost mascată de linia geamurilor care în partea de sus a ușilor spate a fost coborâtă spre lunetă astfel încât mașina „să dea o impresie de coupe”. Toată lumea are ceva cu „forma de coupe” în ultima vreme. Tot la profil se observă că s-a lucrat la a îngroșa umerii, partea de caroserie de la linia geamurilor, iar dacă vă uitați atenți veți observa și că aripile față sunt un pic mai înalte decât cele spate, astfel încât toată linia mașinii să coboare spre spate și astfel să imprime mașinii un moment de mișcare spre față. Pe bune, asta a fost explicația.

 /></p><p>În fine, spatele a primit cele mai evidente modificări, de-aici se va observa cel mai clar că Audi A8 e nou. Unii spun că seamănă cu mașini americane, alții aduc în discuție un Saab 9-5 de prin 2011, dar ideea principală e că tot spatele e super frumos rafinat și rotunjit. Și, în afară de asta, mai are și un fascicul de lumină tras între stopuri, astfel încât iluminarea dinamică OLED să fie pur și simplu la #altnivel. Pe bune, e super-frumos ce se întâmplă aici când semnalizezi, când pui frână sau când pur și simplu aprinzi pozițiile. Spectacol.</p><p><iframe data-lazyloaded=

OK, deci cine câștigă la A8 versus Seria 7 versus S-Class?

Păi, cine să câștige. Clientul, ca întotdeauna. Pe bune, am din ce în ce mai clar impresia că ăștia și-au împărțit categoriile de clienți acum ceva ani buni și fiecare merge pe felia lui. S-Class rămâne un clasic în viață, BMW e fără îndoială uber driver’s car, iar Audi insistă pe partea cu progres prin tehnologie în mod câștigător la clienții lor, dar fără să fie în vreun fel excitant din punct de vedere design. Scriam pe Instagram că nu-mi explic cum sunt atât de infinit de buni la făcut interioare și nu riscă un design exterior mai spectaculos. Singurul răspuns pe care-l am (și pe care aleg să-l cred oferindu-le credit) este că nu vor. În altă ordinde de idei, trebuie neapărat ca în toamnă să merg cu W12, ca să-mi fac un clasament după ce luna trecută am dus 760Li xDrive la Adâncata și săptămâna viitoare zbor până la Zurich să merg cu new Mercedes-AMG S-Class.