Ce se mai întâmplă pe piața de leasing operațional

Arval

Alimentăm cu carburanți de performanță și energie de la partenerii noștri OMV.

Alimentăm numai de la partenerii noștri OMV.

Săptămâna trecută am trăit un fel de premieră. Cumva, am ajuns la o conferință de presă la care nu era expusă nici o mașină, iar motivul pentru care am făcut chestia asta la care nu m-aș fi gândit niciodată este foarte simplu: documentare. În ultima vreme, jumătate din cei care ne întreabă „ce mașină să-mi cumpăr” ne mai întreabă suplimentar și „cum e mai bine s-o plătesc”.

Ei bine, în afară de cash, credit bancar sau leasing-ul financiar, pentru companii mai există și opțiunea leasing-ului operațional cu servicii incluse. Practic, asta înseamnă o închiriere a mașinii pe care vrei s-o folosești pentru care se plătește o chirie pe o perioadă determinată. Serviciile incluse înseamnă că rata include și contravaloarea reviziilor și reparațiilor pe durata contractului, asigurări (RCA, CASCO), impozite și taxe generate de folosința bunului, managementul cazurilor de daună acoperite de asigurări, etc. Pentru companii, în afară de avantaje financiar – fiscale, USP-urile depind, în principiu, de mărimea companiei: un client de leasing operațional care vrea o singură mașină sau o flotă de dimensiuni mici are avantajul de a primi acces la asigurări și costuri de întreținere mai mici, iar o companie care are nevoie de o flotă de zeci sau sute de mașini are două avantaje majore, în consultanță și eficiența proceselor.

Aparent, toate aceste beneficii sunt atractive pentru companii, pentru că în situația gri a pieței de mașini noi de anul trecut, Arval Service Lease România a înregistrat o creștere de 18% față de 2012, atingând o cifră de afaceri de 34 de milioane de euro. Adică 5.000 de mașini în flotă, cu modele variate. Anul trecut, în preferințele clienților au stat sus VW Golf și Passat, Skoda, Dacia, Renault, Ford Fiesta și/sau Focus, în proporție de peste 80% motorizări diesel.

Pentru 2014, Dan Boiangiu, noul director Arval, a anunțat că își propune să crească investițiile cu 30% (adică să atingă cifra de 27.000.000 euro) și să crească flota cu 10%, până la 5.500 de mașini, în condițiile în care 1.300 de mașini vor ajunge pe parcursul anului la finalul contractelor de leasing și vor fi vândute. Cumva, compania recunoaște că un asemenea target nu e ușor de atins în condiții de estimări generale la fel de pesimiste ca anul trecut în ce privește piața de mașini noi, dar pare să se bazeze mai degrabă pe chestionarele de satisfacție la care și-au supus clienții până acum. Conform cercetării, Arval România a obținut primul loc la nivel global între companiile grupului din 26 de țări, inclusiv SUA, în ce privește Net Promoting Score, un indicativ care face raportul între clienții atât de satisfăcuți încât recomandă mai departe compania și cei care nu sunt fericiți cu serviciile.