„Cel mai cel” Ford Mustang provoacă europenii la curse

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Mustang GTD, cu peste 800 CP și mase distribuite 50:50, pregătit pentru curse, omologat pentru șosea. Cel mai supărat Mustang de stradă și – chestie spusă chiar de oficialii Ford – o provocare pentru restul producătorilor de mașini sport. Ce bine că sunt ăștia puși pe șotii!

 

Probabil că te întrebi de la ce vine GTD… că doar nu de la „Turbo Diesel”?! Se referă la clasa de curse IMSA „GTD” pentru mașini care sunt construite conform reglementărilor tehnice FIA GT3. 

Ford Mustang GTD s-a născut din mașina de curse Mustang GT3 (care se va întoarce la Le Mans în 2024) și va fi punctul culminant al familiei Mustang, care include acum atât mașini de curse legale pe stradă, cât și exemplare strict făcute pentru circuite. 

„Mustang GTD spulberă orice noțiune preconcepută despre o supermașină. Aceasta este o nouă abordare pentru noi. Nu am modificat o mașină de șosea pentru pistă, ci am creat o mașină de curse pentru șosea.” – Jim Farley, președinte și CEO Ford

Nu încerca prea tare să identifici componente comune cu Mustang-ul pe care îl vezi în mod normal în showroom!

Toate componentele mașinii au fost dezvoltate pentru performanță pură – caroserie din fibră de carbon, motor cu compresor de 5,2 litri, suspensii complet regândite, cutie de viteze cu dublu ambreiaj cu 8 trepte montată în spate, arbore de transmisie din fibră de carbon etc. – ținta fiind, printre altele, un timp pe Nurburgring de sub 7 minute. Adică în mod clar Ford vrea mașina asta în zona „supercar”.

Orice Mustang GTD își va începe viața în uzina de asamblare Ford Flat Rock, în SUA, apoi va fi transportat la Multimatic, în Markham, Canada, unde specialiștii Multimatic (cei care au dezvoltat și Mustang GT3, Mustang GT4 și Ford GT – câștigător de Le Mans) și experții de la Ford Performance definitivează fiecare exemplar. 

„Aceasta este compania noastră, aruncăm mănușa și spunem: „Vino și ia-o!”. Ne simțim confortabil să-i punem pe toți ceilalți în gardă. Aș putea concura într-un Mustang GTD împotriva oricărui alt șef auto în cea mai bună mașină a lor de stradă.” – Jim Farley, președinte și CEO Ford

Mustang GTD dispune, printre altele, și de o tehnologie nouă pentru Ford în ceea ce privește controlul: control variabil al tracțiunii în modul „Pistă”. Acest lucru îi permite șoferului să își caute limitele prin modularea puterii motorului și a intruzivității controlului tracțiunii. Ajustările pot fi făcute fără a lua mâinile de pe volan, permițând șoferului să se adapteze mai ușor la condițiile pistei și la propriile aptitudini la volan. 

Vrei unul? Pregătește-te pentru un preț de pornire de 300.000 USD. Câte vor fi făcute? Ford n-a confirmat un număr exact, dar e clar că e vorba de o serie limitată. Vezi galeria de mai jos pentru o ocheadă dincolo de carcasa acestui Mustang – teoretic cel mai puternic și cel mai rapid Mustang făcut de Ford.

 

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici