Un concurs de eleganță faimos, câștigat de o „elegantă” faimoasă: Mercedes-Benz 540 K Special Roadster

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Un Mercedes-Benz 540 K Special Roadster din 1937 a câștigat prestigiosul titlu „Best of Show” la Pebble Beach Concours d’Elegance 2023. Este al zecelea câștigător de la Mercedes-Benz de la inițierea evenimentului… în 1950!

 

Dincolo de frumusețea mașinii – care este și astăzi cel puțin la fel de impresionantă cum era odinioară, iată câteva lucruri interesante:

• Mercedes-Benz este acum marca cu cele mai multe mașini câștigătoare în cadrul renumitei competiții de eleganță.

• Exemplarul câștigător a fost produs în 1937, la comanda lui Mohammed Zahir Shah, regele Afganistanului. A fost livrat în același an și „plimbat” de rege pentru o vreme, totuși acumulând foarte puțini kilometri.

Această sculptură pe roți, Mercedes-Benz 540 K Special Roadster, este poate cea mai frumoasă și cu siguranță una dintre cele mai importante mașini de dinainte de război. Remarcabila croserie este lucrată în propriile fabrici de la Sindelfingen.

• La mijlocul anilor 1940, monarhul cu studii în Franța a dus vehiculul la ambasada afgană din Paris, pentru ca mai târziu, prin 1950, să ajungă în Marea Britanie ca un cadou pentru ginerele său. A fost vândută unui colecționar din SUA în 1953.

• Ulterior a mai avut trei proprietari, pentru ca în 2022, în cadrul unei licitații organizate tot la Pebble Beach (în cursul Pebble Beach Automotive Week), să ajungă la actualul deținător.

• Jim Patterson (The Patterson Collection, Louisville, Kentucky, SUA) a plătit pe mașină 9,9 milioane de dolari. A mai luat diverse titluri cu automobilele sale, câștigând chiar titlul suprem la Pebble Beach Concours d’Elegance de două ori înaintea ediției de anul acesta.

• Ca să ajungă în starea pe care o vezi în fotografii a trecut prin expertiza restauratorilor de la RM Auto Restoration, în strânsă cooperare cu specialiștii de la Mercedes-Benz Heritage. Un rol foarte important în restaurarea cu cele mai stricte standarde de autenticitate l-au jucat și documentarișrii de la Mercedes-Benz Classic Center din Fellbach.

• 540 K a avut o versiune „limuzină”, care putea acomoda până la 7 persoane, o versiune coupe, cu patru locuri, și cabrioletul, cu două locuri. Au fost făcute și câteva zeci de versiuni „Special Roadster”.

• Șasiurile mașinilor au fost construite între 1936 și 1940, ultimele caroserii fiind definitivate pe undeva prin 1944. Motorul era unul cu 8 cilindrii în linie, de 5.401 cmc, care putea urca până la circa 180 CP.

N-am cuvinte să exprim cât de frumoase mi se par aceste mașini excepționale și cât respect am pentru toți cei care fac eforturi să le întrețină. Merită să arunci un ochi pe site-ul oficial pentru a mai vedea exemplare rare prezente anul acesta și în anii precedenți.

Imagini: Pebble Beach Concours d’Elegance
Linkuri: https://pebblebeachconcours.net/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici