Cel mai puternic BMW din istorie, noul M5 Competition

P90300399_highRes

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

La nouă luni de la dezvăluirea noului M5, BMW s-a gândit să ofere o versiune hardcore care să concureze cu succes împotriva lui Mercedes-AMG E 63 S. Așa s-a născut noul M5 Competition, cel mai puternic BMW de stradă din istorie.

Să începem cu motorul. Unitatea S63B44T4 produce acum 625 cai putere, în creștere cu 25 față de modelul standard. Inginerii germani au lăsat cuplul V8-ului biturbo de 4.4 litri neschimbat, cei 750 Nm fiind mai mult decât suficienți, însă plaja de turații la care aceștia sunt disponibili a crescut cu 200 rpm (1.800 – 5.800). Înainte să trecem la capitolul performanțe, trebuie să menționăm că noul model promite un consum mediu de doar 10.8 l/100 km. Cam greu de crezut.

Ce este ușor de crezut, însă, este timpul de sprint de la 0 la 100 km/h, ce a scăzut cu o zecime și este doar 3.3 secunde. Mai mult, timpul 0-200 km/h a scăzut cu trei zecimi și este catalogat la 10.8 secunde. Fabulos.

Clienții noului M5 Competition vor primi, în standard, și evacuarea M Sport cu terminații în negru cromat și flapsuri controlate electronic. Filtrul de particule este și el, oferit în echiparea de bază.

Nemții au inclus și un nou set de suporți pentru motor ce ajută la îmbunătățirea răspunsului acestuia, precum și la transmiterea puterii către trenul de rulare. Mai mult, noii suporți ajută mașina să intre în viraje cu mai multă viteză și precizie.

Transmisia automată cu opt rapoarte M Steptronic și sistemul de tracțiune integrală M xDrive au fost preluate de la M5 și suportă fără probleme puterea suplimentară. Da, modul 2WD este disponibil și el pentru șoferii care vor să strunească singuri cei 625 cai ai berlinei din Munchen.

Orice model Competition primește recalibrări ale șasiului pentru a spori agilitatea și stabilitatea, iar M5 nu face excepție. Cea mai evidentă schimbare este garda la sol coborâtă cu șapte milimetri, dar geometria roților și setările arcurilor și amortizoarelor au fost și ele schimbate. Dacă este să intrăm în detalii, putem spune că unghiul de cădere pe puntea față a fost mărit pentru a mări capacitatea mașinii de a suporta forțe laterale în virajele rapide sau că bara spate anti-ruliu a fost rigidizată. Arcurile au fost întărite cu 10%, ceea ce are un impact pozitiv asupra răspunsului direcției, arcurile auxiliare au fost scurtate pentru a reduce fluctuațiile între sarcinile roților, iar recalibrarea amortizoarelor au același efect.

Se spune că diferența față de modelul standard poate fi sesizată chiar și în modul Comfort. Apropo de modurile de rulare, Sport a fost gândit pentru rularea pe Nurburgring Nordschlefie, în timp ce Sport Plus se pretează utilizării pe circuitele de Grand Prix, mult mai netede.

BMW M5 Competition se bucură, în standard, de jantele ultraușoare M bicolore cu spițe în formă de Y încălțate în anvelope dintr-un motiv sau altul nespecificate cu dimensiunea de 275/35 R20 pe față și 285/35 R20 pe spate. Până și în fotografiile de presă marca anevelopelor este ștearsă, singurul lucru pe care îl știm despre acestea este faptul că sunt “made in Germany”. Warum, BMW?

Să vorbim puțin și despre estetică. Noul M5 Competition se poate deosebi de geamănul său cu 600 cai putere prin finisajele Shadow Black la exterior. Această nuanță poate fi văzută pe grilă, pe ornamentele laterale, pe oglinzile laterale și eleronul subtil amplasat pe capacul portbagajului. Doar cei mai atenți dintre pasionați vor recunoaște noua emblemă M5 Competition de culoare gloss black.

La interior, nu multe au fost schimbate. Centurile de siguranță au primit o dungă în culorile BMW M, preșurile au acum emblema M5 brodată pe ele, iar panoul de intrumente include o grafică M Competition.