TEST IN PREMIERA: cum se conduce noul VW Touareg V6 TDI de 286 CP

DB2018AU00322_large

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

O să încep prin a vă spune că noul Touareg va fi prezent ca test în episodul de sâmbăta asta de #superspeedlaprotv. Desigur, este un test filmat în Austria, doar pe asfalt (așa a fost organizat) și doar cu o singură motorizare – diesel-ul de 286 CP și 600 Nm. Mașinile de test au fost versiuni echipate complet, cu tracțiune integrală, cutie automată, suspensie pneumatică, direcție integrală, bare stabilizatoare active. Practic, dacă te bagi acum pe configuratorul oficial și construiești o mașină precum cea condusă de mine în Austria te duci la… 80.000 euro cu TVA. Ceea ce totuși este cu 20.000 euro mai jos decât un GLE configurat similar… sau un Q7… dar, jucându-mă pe configurator am reușit să fac o mașină „cinstită” de 70.000 euro cu TVA. Fără discount, fără nimic. Mai multe despre cum să îți configurezi un Touareg corect vom vorbi când sosește mașina în România și tot atunci o scoatem și în off-road. Mă rog, Giurgea…

La fel, nu voi reflua acum toate informațiile despre ce înseamnă noul Touareg, avem o prezentare super-stufoasă de când am fost la Wolfsburg să vedem mașina. Apăsați linkul pentru a afla totul, absolut totul despre ea. În cele ce urmează o să vă spun punctual cum se simte la condus după primii 200 de km pe care i-am condus în Austria în ea.

  • Șoferul stă excelent la volan și mașina are o suprafață vitrată mare ce oferă o vizibilitate excelentă de jur-împrejur. Desigur, eu aș comanda și camerele video 360, te ajută decisiv.
  • Mașina pare mult mai mare decât este de fapt iar la interior ai spațiu mare pe banchetă dar nu uriaș. Cred că e mai mult spațiu în Q7. Dar, Touareg are 810 litri pentru bagaje. Portbagajul este magnific, da.
  • Suspensia pneumatică este genială. Nu este deloc zgomotoasă la rulare, nici când este ridicată. Dar nu am condus mașina în off-road, repet. Pe modul Sport se coboară automat, sau la viteză. Pe modul Comfort mașina se ridică puțin. Confortul este regesc din punct de vedere al suspensiilor iar jantele pe 20 au ditamai „carnea” pe ele deci nu pierzi din confort. În același timp, par prea mici… poți să comanzi mai mari de 21. Nu erau disponibile versiuni de test cu jante pe 21. Aș compara confortul suspensiei cu cel al suspensiei similare din Q7 ceea ce este un mare plus pentru Touareg…
  • Dar, față de Q7, în Touareg ai mai mult zgomot la interior, mai mult zgomot de la rulare, mai mult zgomot de la motor, mai mult zgomot care pare să vină în mașină prin geamurile laterale. Din acest punct de vedere, se simte diferența dintre cele două mașini chiar dacă împart aceeași platformă, același motor, cutie, etc.
  • DAR – pentru un VW, acest Touareg este cel mai confortabil model, cel mai silențios, cel mai plăcut de condus, de la cum stai la volan până la cum se comporta toată mașina sub comanda ta. Noul Touareg este un vârf de gamă veritabil al lui VW, își face fiecare cent din ce se cere pe el.
  • Motorul este super-suficient pentru Touareg. Personal aștept cu nerăbdare să conduc V8-ul diesel dar altfel… la două tone cât cântărește Touareg-ul de 286 CP echipat complet, mașina accelerează foarte rapid până pe la 170-180 și abia de acolo este lentă până la 240. Desigur, asta veți putea testa doar pe Autobahn că în România este ilegal, nu?
  • Nu există LAG AL MOTORULUI cum aud că spun unii. Există un comportament ușor indecis al cutiei dacă accelerezi brusc mașina în modurile Eco sau Confort sau chiar în cel normal… adică retrogradarea este cumva întârziată, răspunsul la accelerație are un delay de la apăsare și până ce mașina începe să se miște. Dacă vrei să scapi de asta, o treci în Sport. Nu se transformă în Urus dar acel delay scade considerabil.
  • Cum virează? Ca orice mașină cu direcție integrală: mult mai eficient, rapid și plăcut pentru șofer, față de o mașină comparabilă ca dimensiune dar cu direcție doar pe puntea față. Raza de bracaj este excelentă, la fel și comportamentul pe viraje…
  • Unde, da, barele stabilizatoare active fac o treabă excelentă. Acum, fiți atenți… Touareg se înclină la un moment dat, nu este dus la extrem în păstrarea dreaptă a caroseriei așa cum se întâmplă la SQ7 sau la Cayenne… pentru că Touareg este menit să fie confortabil chiar dacă în același timp este mai dinamic decât a fost vreodată… nu, nu are lipsă de ruliu dar nu are nici ruliu pronunțat chiar dacă are barele stabilizatoare… se înclină puțin de tot, suficient cât să nu ți se facă rău pe viraje…
  • Practic, pe modul de rulare Comfort, dacă conduci mașina lejer, în mod „Mercedes-Benz” ea este acum mai bună decât un GLE, de exemplu. Mai confortabilă ca un X5 și aproape la fel de bună ca un Q7! Doar că fiind simțitor mai ieftină decât mașinile astea și aproape la fel de premium la interior… asta o face cel mai bun SUV full-size din Lume.
  • Suspensiile care filtrează foarte bine pe șosea, virarea fără pic de efort datorită direcției integrale și barele stabilizatoare active care controlează excelent mișcările caroseriei, toate aceste ingrediente fac din noul Touareg o experiență excelentă pentru șofer.
  • Consumul? Am poză, dovadă. Mașina asta cu două persoane și bagajele aferente unei călătorii scurte de două zile… pe 100 km, viteză medie 56 km/h – ca în România… consum 7.9… probabil că dacă ești animal și ai mașina plină… îți va consuma 10. Ceea ce este iarăși, excelent.

Da, cuvântul de ordine pentru mașina asta este „excelent”. Aș putea să zic și „imbatabil” sau chiar „genial” pentru că deși versiunile echipate sunt scumpe, un Passat de 60.000 de euro nu face atât de mult sens precum face un Touareg de 70…

Pentru multe persoane, cum se va comporta mașina asta în off-road nu va conta. Dar dacă merge bine acolo, oamenii se vor simți și mai bine pe șosea, mai siguri în sensul că sunt într-o mașină care pare să nu se rupă pe coclauri deci este mega rezistentă pe drumuri asfaltate. Deci abia aștept să o scoatem și prin zone care o vor duce la limita limitelor tracțiunii, caroseriei, rigidității…

Până atunci, pentru mine, Touareg este SUV-ul anului… dacă trece și de testul off-road al lui Giurgea s-ar putea să fie… MAȘINA ANULUI.

Merită să îți cumperi mașina asta? Asta doar tu poți să decizi dar în mod sigur merită să mergi să o testezi dacă te gândeai la orice altceva din segment și ai crezut că VW nu poate conta printre mașinile premium de aici.