Chevrolet Corvette E-Ray. Electrificat. Carevasăzică, până și Corvette…

Chevrolet Corvette E-Ray

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Corvette E-Ray – în același timp un sacrilegiu și raza speranței pentru un viitor luminos. Orice s-ar zice, tot rachetă rămâne.

Acum 70 de ani Corvette își făcea debutul pe scena auto. Era frumos. Și era cuminte, s-ar putea spune, acum că știm cum a evoluat de la an la an. Iată-l acum la o vârstă venerabilă cum se împrospătează, trecând într-o nouă eră: primul Corvette electrificat, primul Corvette cu tracțiune integrală.

Corvette E-Ray e primul Corvette cu baterie, dar, deocamdată, n-a uitat nici de V8. Montat central găsim un 6.2L LT2 Small Block de 495 CP și 640 Nm. Este însoțit de un propulsor electric, amplasat frontal, care ridică miza cu încă 160 CP și 170 Nm.

Avem un total de 655 de cai putere de la cele două motoare, și – cel puțin așa pe hârtie – nu-i rău deloc că cei 160 de cai putere „electrici” vin pe puntea față. GM ne spune că există un sistem complex de management care „învață suprafața de rulare” și modul în care este condusă mașina pentru a se adapta optim la fiecare situație, crescând stabilitatea și aderența în condiții extreme. Oare s-o adapta și la cerculețe?

Bateria are 1,9 kWh, e amplasată între scaune și nu se încarcă la priză, ci doar prin energia regenerată în decelerare. Modul în care este livrat cuplul diferă în funcție de condițiile din teren, dar și de modul de conducere selectat. Șoferul are de ales între: Tour, Sport, Track, Weather, My Mode și Z-Mode. De asemenea, șoferul poate selecta funcția Charge+, care maximizează starea de încărcare a bateriei.

Dincolo de stabilitate, tracțiune și accelerații mai bune – pentru depășiri, de exemplu – sistemul poate oferi o propulsie exclusiv electrică pe durată limitată, cu o viteză maximă de circa 72 km/h.

Există și „Stealth Mode” cu deplasare pur electrică – deci avem cel mai silențios Corvette din istorie. Ar trebui să fie și cel mai economic, așa electrificat, dar și echipat cu sistem Active Fuel Management, care folosește doar 4 dintre cei 8 cilindri ai motorului termic, atunci când nu e neapărată nevoie de ei.

 

Caracteristicile și tehnologiile suplimentare ale noului Corvette E-Ray includ:

• Mod Stealth, un mod de conducere electric pentru stradă, până la 45 mph;
• Noua baterie ușoară, litiu-ion, de 12 volți, care acceptă funcționalitatea start-stop a motorului LT2 V-8;
• Sistem de frânare standard Brembo Carbon Ceramic pentru performanțe optime de frânare;
• Magnetic Ride Control ca standard, versiunea 4.0, cu trei setări distincte pentru suspensie;
• Roți de 20 și 21 de inchi cu anvelope Michelin Pilot Sport all-season. Anvelopele de vară Michelin Pilot Sport 4S sunt disponibile cu un pachet de performanță opțional;
• Poziție mai joasă, cu elemente distincte de stil – E-Ray este cu 9 cm mai lat decât Stingray;
• Experiență sonoră specială – motorul electric frontal funcționează în armonie cu motorul LT2 pentru a crea un sunet aparte;
• O listă îmbunătățită de tehnologii de asistență a șoferului (împărtășită cu toate modelele Corvette 2024), inclusiv Lane Keep Assist cu Lane Departure Warning, Forward Collision Alert și Automatic Emergency Braking.
 
Aplicația E-Ray Performance de pe sistemul de infotainment oferă șoferului informații tehnice despre modul în care funcționează sistemul de propulsie. Există trei aspecte principale de afișare:
• Gauges – afișează puterea dinamică de la motorul electric și motorul V-8;
• Dyno – oferă grafice legate de putere/cuplu pe intervale de timp selectabile;
• Data – prezintă performanța și eficiența sistemului electric.
 
Cum era de așteptat, Corvette E-Ray este disponibil în versiune Coupe și Convertible, decapotabil în mișcare până la 50 km/h.
 
 
Chevrolet Corvette E-Ray 2024 va fi pus în vânzare rapid, chiar din 2023, cu un preț recomandat de 104.295 USD pentru coupe-ul 1LZ și 111.295 USD pentru modelul decapotabil 1LZ. Producția are loc fabrica GM din Bowling Green, Kentucky, SUA.
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici