Citroën C3 se înnoiește ca ë-C3 – dependent de priză și prietenos cu portofelul.

Citroen e-C3

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Citroën ë-C3 se prezintă ca fiind prima mașină electrică accesibilă din segmentul B produsă în Europa. Debutează la 23.300 euro.

 

Să începem cu ce e cel mai important aici, prețul: versiunea de debut va avea un preț de pornire de 23.300 euro în Franța și pe alte câteva piețe europene, dar francezii promit deja o versiune chiar mai ieftină, cu un preț de pornire care va coborî un pic sub 20.000 de euro.

La lansare, Citroën ë-C3 vine cu o baterie de 44 kWh și 113 CP, autonomia declarată fiind de 320 km.

La o stație de 100 kW, acumulatorul se încarcă de la 20 la 80% în 26 de minute, iar la o stație AC de 11 kW, bateria ajunge la 100% în aproape 3 ore. Accelerația 0-100 km/h se face în 11 secunde, viteza maximă ajunge la 135 km/h. 
Pentru mașina mai ieftină, cea care se va lansa în 2025, nu avem multe informații, dar știm că va avea circa 200 km autonomie – și mai urbană, deci.

Platforma este nouă și s-a avut în vedere o mașină integral electrică chiar din faza de proiectare. Dimensiunile au crescut, mașina având acum 4,01 metri lungime (+19 mm față de C3-ul actual), 1,57 metri înălțime (+100 mm) și 1,76 metri lățime (+6 mm). Aspectul se duce un pic înspre SUV, idee accentuată de proporții și verticalitatea cu care au fost abordate fața și spatele. Iar garda la sol mărită de la 135 mm la 163 mm are darul să-i dea mai multă libertate de mișcare prin gropi și peste borduri.
Oricum, cu utilitate reală sau nu, se poartă în continuare „crossover”, pasaje accentuate la roți, detalii „dure” și ideea de „activ și dinamic”, iar Citroen n-avea cum să se dea jos din trenul ăsta deocamdată.

Se remarcă și sigla nouă, o reinterpretare a primei sigle folosite de Citroen în 1919.

Vor fi două niveluri de echipare, You și Max, și cinci alternative de culoare pentru vopsea, alături de posibilitatea de a avea plafonul alb sau negru. La capitolul operare și multimedia există varianta folosirii propriului telefon – My Citroen Play – și varianta cu touchscreen de 10,2 inch – My Citroen Drive. Instrumentarul de bord clasic a fost înlocuit de un afișaj minimalist, poziționat suficient de sus cât să fie numit head-up display.

Pasagerii au câștigat ceva spațiu interior pe toate direcțiile, iar portbagajul are un volum de 310 litri. Citroen ne amintește că pune accent pe confort, folosind scaune și suspensii Advanced Comfort – abia așteptăm să le testăm, în contextul în care mai toate mașinile electrice au suspensii prea dure, puțin confortabile.

Se produce în Slovacia. Primele mașini vor fi livrate undeva în trimestrul al doilea din 2024.

 

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici