Cine a greșit în Marele Premiu al Canadei?

SEI_73082032

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Marele Premiu al Canadei a fost martorul unei dintre cele mai controversate decizii FIA din istoria Campionatului Mondial de Formula 1. După un pole position nesperat al lui Sebastian Vettel, germanul părea că îl poate ține în spate pe britanicul Lewis Hamilton în al său monopost Mercedes-AMG W10 mai rapid pe viraje. Cu toate acestea, cu destule tururi înainte de finalul GP-ului, pilotul Scuderiei Ferrari a avut un moment de supravirare, moment ce l-a împins în afara circuitului. Revenirea acestuia l-a obligat pe Hamilton să evite glonțul roșu cu toate cele patru roțile în afara liniilor delimitatoare ale pistei de la Montreal și să frâneze pentru a evita o coliziune.

Ca urmare a acestui incident, Vettel a primit o penalizare de cinci secunde ce s-a adăugat la timpul său final și a pierdut ceea ce părea o victorie sigură. Vettel nu a fost deloc impresionat de decizia oficialilor și nu și-a parcat monopostul în locul unde trebuia, în parc fermé. Germanul a declarat ulterior că nici nu voia să participe la ceremonia podiumului în semn de protest, dar s-a răzgândit în onoarea lui Hamilton și a cursei făcute de acesta, dar și pentru fanii canadieni care plătiseră bani frumoși să vadă Marele Circ.

Și acum să analizăm puțin cine a greșit în Marele Premiu al Canadei?

Vettel: Germanul a fost cel care a pornit tot acest eveniment neplăcut. Cu toate că este un pilot de geniu și cvadrublu campion mondial de F1, când vine vorba de o bătaie unu la unu cu Hamilton, Sebastian Vettel nu este la același nivel mental cu britanicul de la Mercedes-AMG. S-a văzut de multe ori, printre care și la Monza în 2018. Seb a comis o greșeală de pilotaj, apoi a revenit într-o manieră ce l-a obligat pe Hamilton să îl evite pentru a nu crea un acroșaj. Argumentul lui Vettel este faptul că anvelopele sale erau murdare de iarbă și că mașina nu a putut fi controlată, îl cred pe cuvânt, dar dacă ai o mașină imposibil de controlat, asta nu face periculoasă revenirea sa? După încheierea cursei, consider că nu a mai greșit cu nimic, este greu să convingi o persoană atât de competitivă că nu are dreptate și să se calmeze. Dar cinste lui Vettel pentru faptul că atunci când Hamilton a fost huiduit, germanul i-a luat apărarea.

Hamilton: Al doilea subiect al investigației ce a schimbat rezultatul Marelui Premiu al Canadei nu a greșit cu nimic. A menținut presiunea pe tot parcursul cursei, oferindu-ne spectacol, l-a forțat pe Vettel să comită o greșeală și l-a ferit atunci când acesta a reintrat pe pistă. Apoi a reușit să stea în marja de cinci secunde de Seb pentru a câștiga al 78-lea Mare Premiu al carierei, a menționat pe team radio că nu așa voia să câștige și chiar l-a urcat pe Vettel alături de el pe prima treaptă a podiumului. Toate acestea, doar ca să fie huiduit.

FIA: Oficialii, împreună cu Emanuele Pirro (ex F1, 5 x victorii la Le Mans), au avut o decizie greu de luat. Să nu ia nicio acțiune sau să îl penalizeze pe Sebastian Vettel. Ca idee, aceștia au acces la telemetrie, la mai multe camere video și au ajuns la concluzia că Vettel a reintrat pe pistă într-o manieră periculoasă și că l-a forțat pe Hamilton în afara circuitului. Mai mult, dacă Hamilton nu ar fi fost blocat, atunci pilotul Mercedes-AMG ar fi trecut fără probleme. Greșeala lor este că nu au motivat (deși nici nu trebuiau să o facă) decizia într-un mod clar și transparent. Mai mult, faptul că incidentul putea avea două rezultate diferite înseamnă că regulamentul nu este suficient de bine conturat. Nimic nu trebuie să fie gri. Fie alb, fie negru.

Ferrari: Italienii se simt nedreptățiți și vor contesta decizia oficialilor FIA și rezultatul cursei. Consider că este o greșeașă. De obicei, aceste decizii sunt finale și nu prea pot fi contestate, să vedem ce mijloace au la dispoziție. Este prea multă energie pierdută, energie ce ar putea fi concentrată pe Marele Premiu al Franței, următoarea etapă din calendarul 2019 al Campionatului Mondial de Formula 1.

Publicul canadian: Ai voie să fii fanul oricărui pilot și oricărei echipe, însă să-l huidui pe Hamilton pentru că și-a făcut meseria denotă faptul că nu înțelegi sportul. Imaginează-ți că te duci la muncă, faci totul cum trebuie, ești promovat. iar apoi te huiduie colegii pentru că alt coleg a greșit și a fost pedepsit, tu neavând nicio legătură cu acel lucru.

Cei de la Autosport au spus că sunt de acord cu penalizarea, Nico Rosberg este de acord cu penalizarea, deși se știe că între el și Hamilton există orice, mai puțin prietenie nu. Poate că ar trebui să mergem pe mâna experților, măcar de data aceasta.

Rezumatul video al Marelui Premiu al Canadei

Interviurile post-cursă

Best of Team Radio