Cine ar fi zis?! Niște mașini sport au câștigat Dakarul…

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Porsche 911 și Porsche 959 au tăvălit concurența prin nisip în raliurile Paris-Dakar din 1984, respectiv 1986. Mai mult nerv, instinct și aventură decât strategie și plan de afaceri, dar a meritat. Și azi Porsche se bucură de roadele semințelor (4×4 la număr 😉 ) pe care le-a sădit atunci. Cea mai recentă bucurie: noul 911 Dakar – 2023.

O reverie are uneori nevoie de curaj ca să devină realitate. Jacky Ickx a fost un astfel de curajos, după ce s-a gândit că poate n-ar fi o idee complet lipsită de sens ca Porsche să înscrie niște 911 la raliul Paris-Dakar din 1984. Sigur, ideea nu i-a venit așa din senin, ci după ce văzuse niște „catâri” Porsche care testau trenuri de rulare cu tracțiune integrală, totuși de la „testăm tracțiune integrală” la „ne înscriem la Dakar cu 911” părea cale lungă. O cale scurtată brusc de alți oameni curajoși de la Porsche, care s-au arătat dispuși la riscul unei astfel de aventuri.

Porsche nu era total străin de raliuri, dar Dakar-ul e cu totul altă poveste: săptămâni de provocări fizice, psihice și de virtuozitate pentru piloți, copiloți și echipă, săptămâni de terenuri dificile, stres și provocări tehnice pentru mașini, plus concurență de top.

Porsche 911 părea poate cea mai inadecvată mașină pentru un rally-raid de talia asta, poate chiar mai inadecvată ca Rolls-Royce-ul privat care-și încercase norocul cu câțiva ani înainte.

Riscul unei rușini era destul de ridicat. Dar iată că Ickx a convins un sponsor solid – Rothmans – să susțină aventura, iar Porsche a demarat proiectul și a pus trei mașini la bătaie, mașini speciale care purtau numele de cod intern 953.

Colaj extras din filmări istorice – Raliul Paris-Dakar 1984 • Porsche

Trei Carrera 3.2 4×4 Dakar

  • prima era pilotată de Jacky Ickx, campionul din anul precedent, 1983 (copilot – Claude Brasseur);
  • a doua pilotată de un alt învingător la Dakar, în 1981 – René Metge (copilot – Dominique Lemoyne);
  • a treia pilotată de chiar liderul proiectului, Roland Kussmaul (copilot – Erich Lerner).

911 cu modificări. Multe modificări.

Aceste 953 erau relativ standard din perspectiva motorizării, cu motoare boxer cu 6 cilindri, 3,2 litri, acum cu circa 300 CP. Diferența majoră venea din partea transmisiei (o integrală cu distribuție 31:69 față:spate și un diferențial central blocabil manual) și din partea suspensiei – modificată, înălțată și întărită pentru a negocia cea mai dură cursă din lume. Ar mai trebui precizate cele două rezervoare (unul de 120 de litri în față, altul de 150 de litri în spatele șoferului), roll-cage-ul din otel, aripile, ușile, plafonul și geamurile din plastic policarbonat.

Colaj extras din filmări istorice – Raliul Paris-Dakar 1984 • Porsche

Cine râde la urmă…

Așa cocoțate-ciudate cum erau, Porsche-urile astea trebuie să fi fost niște „arătări” pentru toți cei de acolo și sunt sigur că n-au fost puțini care le-au luat și un pic la mișto. Însă aproape trei săptămâni mai târziu, Medge și Lemoyne terminau pe 1 (mașina cu numărul de concurs 176), Ickx și Brasseur terminau pe 6 (o poziție excelentă după ce o serie de pene și probleme tehnice i-au retrogradat la un moment dat până pe 139), iar Kussmaul și Lerner (care acționaseră și ca mașină-suport pentru ceilalți coechipieri) au finalizat pe un onorabil loc 26.

Pe 1 ianuarie 1984, în a șasea ediție a raliului, porniseră 313 vehicule cu patru roți. Pe 20 ianuarie, după circa 11.000 km, la finish au ajuns 98. Porsche s-a clasat cel mai bine și ca echipă, surclasând nume cu experiență în domeniu.

Hop și Porsche 959

În anul următor, 1985, s-au întors pentru mai mult, dar noile 959 au căzut victimele unor ghinioane, erori și poate câteva componente un pic cam firave pentru lupta în care au fost aruncate. În 1986 însă, Porsche a confirmat una dintre cele mai interesante anomalii din lumea curselor: 959 – un supercar cu aere de Monte Carlo și motor bi-turbo de 450 CP… pe „fund” – a terminat Paris-Dakar-ul pe 1 (Medge/Lemoyne), 2 (Ickx/Brasseur) și 6 (Kussmaul/Unger – cu mașina „suport”).

A fost un an tragic pentru raliu, cu multe accidentări și decese (inclusiv al organizatorului – Thierry Sabine), așa că victoria a fost mai amară, dar nu mai puțin șocantă. Tuturor celor care mustăceau și miștocăreau când Porsche a venit cu mașini sport la Dakar le-a pierit râsul de tot.

Noul Porsche 911 Dakar

Se poartă edițiile limitate și modelele cu inspirație istorică, celebrative. Și ne-am putea grăbi să spunem că noul 911 Dakar e doar un exercițiu de marketing și poate o goană mică după aur, dar, oricât ne-ar plăcea viteza, eu zic să nu ne grăbim cu concluzia asta.

Sigur, Porsche și-a făcut și socotelile, dar dacă există o mașină specială, un grup de oameni și un moment memorabil care merită o celebrare printr-un model „Limited Edition”… ei bine, 911-le care a câștigat Dakar-ul în ’84, echipajul care la manevrat către finish și echipa care l-a pus la punct MERITĂ. Izbânda n-o fi venit chiar din neant, că tipii implicați nu erau florari de meserie, dar sunt sigur că i-a luat chiar și pe ei un pic prin surprindere.

Și iată că în amintirea unui moment aparte și în onoarea tuturor celor care au pus în mișcare atunci întregul proiect 4×4 – proiect ale cărui roade sunt recoltate și astăzi de Porsche – s-a născut acum noul 911 Dakar.

N-am nicio îndoială că va fi bun. Întrebarea e doar cât de bun va fi.

Actualizare foto (01-02-2022): 911 Dakar (modelul 2023) alături de Carrera 3.2 4×4 Dakar – mașina câștigătoare la Paris-Dakar (1984)
  • Multe alte teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ să îți cumperi, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că poți vedea emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici