De ce să (nu) îmi cumpăr un smart fortwo BRABUS

smart BRABUS fortwo coupé, C453, 2016

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Unul din ultimele teste ale acestui an m-a dus în premieră în cel mai nou Brabus disponibil în România. Nu săriți, nu vă impacientați este vorba despre cel mai mic Brabus disponibil acum în țara noastră. fortwo BRABUS. De fapt, am aflat că este cel mai mic și cam singurul BRABUS pe care poți să ți-l cumperi oficial în țara noastră pentru că fostul dealer Colina Motors nu se mai ocupă de ani buni de import pentru tunerul german. Se pare că acum dacă vrei orice de la Brabus, trebuie să mergi la un dealer autorizat și să încerci să te ajute ei acolo cu un contact direct, prețuri și consiliere pentru produsele mega rapide din Bottrop.

Revin la subiectul acestui articol și aș vrea să vă amintesc faptul că eu sunt unul dintre cei mai mari fani smart fortwo. În fapt, cred că nimeni nu a mers atât de mult cu noua generație de smarturi de la lansare din 2014 și până în prezent. Și nici nu știu cum au trecut mai bine de doi ani prin fortwo manual de 71 CP, manual de 90 CP, forfour manual și automat de 71 CP, fortwo cabrio automat de 90 CP și diverse alte variațiuni. Astfel, abia așteptam să ajung în cel mai puternic model al noii generații, BRABUS-ul cu motorul de 0.9 litri turbo urcat la 109 CP și 170 Nm cuplu motor maxim. Din fericire, versiunea de top fortwo este oferită doar cu transmisia twinamic, cu dublu-ambreiaj și șapte trepte, construită pe baza cutiei similare folosită la modelele compacte Mercedes-Benz.

Ei bine, primul contact cu mașina este oarecum dezamăgitor pentru că pe lângă niște jante cu design special și diametru de 17 inch, spoilerul față nu este desenat foarte spectaculos iar aripile nu sunt evazate cum în mod obișnuit te-ai aștepta la un… Brabus. Ajungi apoi cu privirea în spate și rămâi șocat la vederea unei evacuări coborâte mult sub mașină, cu două ieșiri finale serioase. Toată treaba asta integrată într-un spoiler redesenat, desigur. Eh, îți spui, măcar o să sune bine treaba asta dacă nu arată chiar foarte Brabus.

Ghici ce. Nu sună.

Și mai mult decât atât, cu toată dragostea mea pentru mașina asta și ce înseamnă ea pentru oraș, contactul meu cu fortwo BRABUS a reprezentat lovitura sufletească a anului. După cum am mai spus și în articolul despre Giulia QV, legat de mașini și dragostea pentru ele, acolo unde e iubire, sunt și așteptări mari. Și cum altfel să mă simt eu care nu m-aș da jos din fortwo pentru drumurile în oraș când mă aplec să mă uit mai atent la evacuare și văd că „ieșirile” finale sunt pur și simplu false, lipite pe evacuare iar gazele sunt aruncate în jos, prin niște găuri rotunde, decupate în toba finală… sincer, asta mi-au arătat-o cei de la smartfan.ro, la o întâlnire unde am mers să le arăt mașina. Deja se râde pe toate forumurile smart din lume de această „soluție” fantastică a celor de la Mercedes-Benz care în cazul de față nu fac decât să te facă să te întrebi de ce naiba scrie „BRABUS” pe mașina asta?

Desigur, scandalul spoilerelor spate care înglobează doar un design ce te face să te gândești la o evacuare sportivă, la unele motoare de pe unele modele Mercedes-Benz este în toi pe internet unde oamenii sunt foarte nemulțumiți de acest lucru. Pariul meu este că cei mai nemulțumiți sunt cei care NU au mașinile dar cu toate aceste aspecte și discuții, dezamăgirea mea pentru soluția adoptată pe fortwo este uriașă și vă spun sincer, eu, unul nu mi-aș lua mașina din cauza acestui artificiu tehnic pentru că mă simt… violat sentimental. Am căutat explicații, am căutat soluții și din păcate mașina încă nu e prezentă în configuratorul de pe site-ul românesc smart. Iar pe site-ul de Germania de marcă există imagini cu versiuni Exclusive care prezintă o evacuare cu design diferit și mă gândesc că probabil există totuși o evacuare pe care să plătești extra (da, știu, la 20.000 să mai dai niște bani) și care chiar să fie în regulă pentru un model BRABUS. Ca un ultim amănunt, evacuarea hoțomană nici măcar nu are un sunet specific, să spui că găurile alea din evacuare măcar au rol tehnic… Nu, nu sună.

Mai departe, modificările tehnice aduse lui fortwo turbo pentru a deveni Brabus sunt noi amortizoare (mai tari cu 20%), o gardă la sol mai mică cu un centimetru, o direcție mai „tare” menită să sporească manevrabilitatea și un ESP care cică te lasă să te bucuri mai mult de putere. Nu pot spune că este chiar așa și în continuare nu poți decupla sistemul electronic de asistență din motiv lesne de înțeles – asta este o mașină mică ce trebuie să fie foarte sigură la vitezele ridicate. Ei bine, la toate aceste lucruri se adaugă la interior o tapițerie specială și diverse elemente Brabus. Câteva, de fapt, turometrul, instrumentarul de bord, selectorul cutiei de viteze sau manșonul frânei de mână.

Toate aceste lucruri plus puterea mai mare înseamnă un preț de achiziție  de 19.866 euro cu TVA.

Asta înseamnă aproape 4.500 euro cu TVA peste prețul standard al unei echipări de top pentru un fortwo turbo. De fapt, vreo 3.500 euro pentru că trebuie să calculăm și cutia twinamic ce este standard la BRABUS.

Ce dotări primești în acești aproape 20.000 euro? Destul de multe, printre ele avem pachetul Cool & Audio (include sistemul audio smart cu interfață AUX/USB, interfața Bluetooth® cu sistem hands-free, audio streaming pentru transferul de muzică și pentru conectarea la aplicaţia smart Cross Connect) climatizare automată, Forward Collision Warning, acoperiș panoramic plus kitul special de caroserie. Deci oarecum prețul este corect și nu aici este problema de „corectitudine” sau nu ci că nu ai nevoie de toate aceste dotări din simplul motiv pentru că pur și simplu smart fortwo este o mașină genială care ar trebui să fie mai accesibilă. Deci, din punct de vedere al prețului, NU mi-aș cumpăra fortwo BRABUS mai ales că ai opționale de pus la el și sari bine de 20.000 de euro. Măcar să fi avut și el 150 CP ca să nu zic… 200?!

Dar nu are și nu înțeleg de ce pentru că la 109 CP mașina se simte în configurația tehnică actuală foarte sigură. Probabil că acesta este maximul pentru că altfel nu se explică limitarea electronică a vitezei maxime la 165 km/h. Într-adevăr, te simți că „e suficient” pe cât te apropii mai mult de valoarea asta cu micul „BRABUS”. Altfel, în afară de direcția care în continuare pare prea mult asistată electric, mașina asta este… minunată. În raza 0-60 km/h te simți imbatabil în ea și reprizele chiar și mai sus, către 80 km/h sunt excelente pentru o mașină de oraș. Da, fortwo BRABUS măcar este o mașină de oraș rapidă.

La dracu, e cea mai mică, cea mai manevrabilă și cea mai distractivă.

Cutia schimbă perfect, pur și simplu perfect și ai spune că 0-100 faci mai rapid de cele 9.5 secunde anunțate oficial. Oricum, această performanță contează mai puțin, important e că mașina este stabilă și în același timp nu îți rupe ficații pe denivelări după modificările aduse versiunilor normale de 90 CP. Da, se simte că ai jante mari și o suspensie mai rigidă dar față de fosta generație de smart Brabus care te ucidea din cauza suspensiei, lucrurile sunt acum mult mai bine. Pentru cum accelerează, cum se mișcă, cum te face să zâmbești când câștigă rapid viteză pe reprizele de oraș, DA, mi-aș cumpăra un fortwo BRABUS.

Deci? smart fortwo BRABUS este foarte scump la prețul standard, mai ai de dat bani pe opționale, are cea mai mincinoasă evacuare pe care am văzut-o eu vreodată dar este foarte distractiv de condus pentru că accelerează cum trebuie pentru cât de mic e. Stați așa. Asta cu accelerația am zis-o mereu, la orice fortwo… și tot atunci ziceam că trebuie să iei un fortwo cât mai accesibil și să te bucuri de adevăratele sale calități nu de dotări extra și alte chestii…

Concluzie finală.

NU dați banii pe un fortwo BRABUS, sunați la #giurgeasibratu (adică dați-ne un mesaj pe facebook) și vă învățăm să vă configurați fortwo-ul ideal nevoilor voastre. Eu deja l-am „desenat” pe al meu, revin despre asta în alt articol.