Despre marketing auto și alți demoni

timthumb

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Am petrecut zilele trecute ceva timp pe un flux foto de la NAIAS 2013 și surprinzător, am găsit câteva motive pentru care regret că nu sunt acolo. Nu, nu e vorba de negrese, hamburgeri sau plăcerea masochistă de a fi tot timpul stresat că în Statele Polițienești ale Tuturor Posibilităților ai putea fi aruncat după gratii o săptămână pentru că nu te-ai asigurat la schimbarea benzii întorcând capul, ci e vorba despre niște fiare.

Deși acum ceva vreme ziceam că saloanele auto devin dovada clară că industria auto arde atât de tare, încât nici măcar babele nu se mai piaptănă, până una-alta Detroit, Frankfurt, Paris, Geneva și Tokyo rămân un fel de Jocuri Olimpice printre oamenii care trăiesc pentru / din mașini. Saloanele astea nu sunt doar expoziții de jucării, ci sunt networking curat.

Iar dacă faci networking ca un băiat bine crescut și nu îl abordezi pe vicepreședintele GM la interviuri de grup cu întrebarea “do you know I’m friends with the prime-minister in Romania”, urmată de lovitura de grație “you know I can help you with the negociations for the factory in Craiova”, atunci ai toate șansele să fii primit cu brațele deschise în standuri și a doua oară, astfel încât să poți relata și alte lucruri. Cum ar fi, spre exemplu, trenduri pentru 2013 în marketing și PR auto.

Prin urmare, cum zice trendsetării că vor merge marketingul și comunicarea auto la nivel global, pe termen scurt? Păi zice așa:

1. Cică internetul a schimbat cam totul.

Începând de la focus-ul uriaș pe care companiile auto îl pun pe rețele sociale, trecând prin online market research și terminând cu strategii de CRM și customer satisfaction începute pe online și apoi transferate pe mediu digital și mobil, devine deja clar ca lumina LED-urilor că acțiunile viitoare de marketing și comunicare auto vor folosi din ce în ce mai mult Internetul.

2. Cică acțiunile de marketing și PR se vor contopi pe web în content din ce în ce mai convingător.

Cum se traduce marketing auto în online? Site-uri create în limbaje de programare inteligibile doar semi-zeilor, dar care livrează vizual memorabil, configuratoare impecabile, advertising sexy, targetat ca în Minority Report. Cum se traduce PR auto în online-ul anului 2013? Site-uri de media atotcuprinzătoare, suport jurnalistic instantaneu (text / video / audio), prezență constantă pe suport digital și mobil. Ce înseamnă toate astea la un loc? Strategie, coerență și convergență în conținut inspirațional, desigur. (Exemplu – încă din 2010, studiu, alt studiu)

3. Cică vânzările de mașini se reorientează. 

În primul rând, la nivel de strategie, creiere luminate de la producători auto găsesc de cuviință să înceapă să ofere și servicii clienților, nu doar mașini. BMW, spre exemplu, se folosește de i3 și i8 pentru a da o dimensiune nouă ideii de mobilitate. Odată ce înțelegi despre ce e vorba, te simți ca și când cineva ți-ar fi deschis în cap un univers paralel, ca în Fringe. Până la urma urmei, mașina e un mijloc de locomoție indispensabil, dar de ce e neapărat nevoie s-o ai în proprietate? Cum ar fi s-o folosești, pur și simplu, fără s-o posezi?

[youtube id=”2mt19JukTrk” width=”660″ height=”371″ wmode=”transparent” showinfo=”1″ autohide=”0″ quality=”auto]

Apoi, vânzarea efectivă de mașini a intrat într-o eră cu două dimensiuni.

Prima dintre ele este aia în care dealerul devine din ce în ce mai puțin important. În timp ce producătorii au ajuns acum să aibă zeci de modele în gamă, cumpărătorul are șanse din ce în ce mai mici să vadă la dealership fix mașina pe care o vrea, așa că tot Internetul rămâne baza de informare, începând de la configuratoarele impecabil de stufoase și explicative și până la soluții de finanțare și calculatoare de rate.

Iar a doua dimensiune închide cercul și se încalecă puțin cu filmul de mai sus, pe ideea vânzare vs închiriere / leasing. După cum observă și Alex Șeremet în discuțiile private, dilema asta devine din ce în ce mai pregnantă când vorbim de mașini electrice, spre exemplu, acolo unde tehnologia și bateriile sunt în continuare foarte scumpe, dar costul efectiv de utilizare pe kilometru e mai mic decât la un diesel. În țările în care se vinde, Renault Twizy costă aproape 7.000 de euro, dar vine și cu contract de închiriere pe baterie, aproximativ 50 Eur pe lună. La final, costul energiei plus costul bateriei ar trebui să fie oricum sub costul carburantului pe care l-ai consuma pe o mașină convențională, la același rulaj.

Ok, iar acum, că am văzut cum o să stea treaba la nivel global, se cuvine să ne punem și următoarea întrebare logică: avem oare vreo indicație despre cum o să stea marketing-ul auto în 2013 și la nivelul spațiului carpato-danubiano-pontic extins al granițelor României? Răspunsul este extrem de simplu: sigur că avem. #ConformUnorStudii, aici nu se va întâmpla (încă) nimic din cele de mai sus.