Era doar o chestiune de timp… Iată mașina Xiaomi!

Xiaomi SU7

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nici vorbă de ambiții modeste: în 15-20 de ani Xiaomi ar vrea să fie printre primii cinci producători auto din lume.

Primul pas în lumea auto pentru Xiaomi Automobile este o berlină electrică denumită SU7, suavă, dar mare, cu 5 metri lungime și ampatament de 3 metri. Așa, la prima vedere, pot spune că pare una reușită, dar se vede repede de unde le-a venit inspirația celor de la Xiaomi și cu cine și-au propus să rivalizeze, măcar la capitolul imagine. Tesla și Porsche sunt vizate acum la capitolul estetic și toți restul producătorilor la capitolul vânzări, pentru că Xiaomi nu e vreun start-up fără putere.

Vorbim de al cincilea producător mondial de telefoane și alte dispozitive electronice, un gigant în toată regula, care și-a propus să investească peste 10 miliarde de dolari pentru a-și face loc pe piața auto. 

Nu-i treabă ușoară, asta e clar, dar vedem o explozie de mărci și modele electrice, în special pe piața chineză, iar Xiaomi nu putea pierde trenul acesta. Unii ar putea spune că s-a trezit un pic târziu, mai ales că legislația chineză a fost modificată recent tocmai pentru a mai limita accesul în piață pentru mărci noi.
Din motive de legislație (permise pentru producție), dar și pentru că avea nevoie de suport tehnic, Xiaomi a făcut un parteneriat cu Beijing Automotive Holding Group (BAIC, companie deținută de stat) pentru producția mașinilor sale. Iar Xiaomi SU7 urmează să fie un fel de demonstrație de capacitate, cu performanțe și prețuri țintind segmentul superior.

În cultura chineză, numărul 7 este considerat de bun augur și are conotații pozitive. Este asociat cu norocul, armonia și perfecțiunea spirituală, iar combinația cu S, de la speed, și U, de la ultra, confirmă rolul declarativ și ambiția din spatele proiectului Xiaomi.

Nu știm încă nimic despre o dată de lansare pe piață sau intervale de preț, dar oficiali Xiaomi au lăsat să se înțeleagă că mașina va avea performanțe, caracteristici tehnice și capacități software (dezvoltate de tehnicieni Xiaomi, „in house”) apropiate de ceea ce vedem la Porsche Taycan sau la Tesla Model S. 
Motiv pentru care nu mă mir că literele S și U (din SU7) vin de la Speed și Ultra, iar bateria despre care se vorbește ar fi una de 101 kWh. Alte cifre vehiculate ar fi legate de coeficientul aerodinamic – Cd 0.195, autonomie – 800 km, puterea maximă – 475 kW9 (circa 645 CP), accelerația 0-100 km/h – 2,78 s și viteza maximă – 265 km/h. Cred că sunt cifre preliminare și oricum se referă la versiunea de top a mașinii, cea cu două motoare și tracțiune pe toate roțile. Va exista însă și o variantă cu un singur motor (și două roți motrice) și mă aștept la multiple opțiuni pentru baterie, care să lase clienții să încline către autonomie, performanțe sau preț.
Și dacă tot am menționat bateria, e important că vor fi furnizate de BYD – un jucător extrem de important pe piață, care probabil va deveni lider mondial în ceea ce privește numărul de mașini electrice. Deja a depășit mult Tesla în China (cea mai mare piață auto din lume), vânzând în lunile recente aproape de patru ori mai multe exemplare.

Xiaomi nu abordează într-o doară acest proiect, investind deja circa 1,5 miliarde. Multe alte vor urma, miza în China (și nu numai) fiind modelele mai accesibile care fără îndoială vor urma după SU7. Și dacă ar fi iau cifra 7 ca indicator al segmentului de piață vizat, e loc gârlă dedesubt pentru alte numere și mașini mai micuțe.

Imagini: Xiaomi
Linkuri: https://www.xiaomiev.com/su7
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici