Chinezii spun că intră în producție primele mașini electrice cu baterie sodiu-ion în loc de litiu-ion

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Bateria „sodiu-ion” are densitate energetică mai mică decât mult folosita „litiu-ion”, dar e mai ușor de produs, mai ieftină și e mai puțin sensibilă la temperaturi scăzute/ridicate. Promite. Dar rămâne de văzut dacă producătorii chinezi vor reuși să definitiveze tehnologia și chiar să livreze primele mașini în primăvara 2024, cum declară.

 

În primul rând, trebuie spus că sunt mai mulți producători care au făcut eforturi în direcția aceasta, în principal în China, unde este un interes deosebit pentru mașini electrice mai mici și mai accesibile. Majoritatea proiectelor au fost dezvoltate în cooperare sau chiar prin companii noi – în general joint-venture –, înființate pentru a separa cumva investiția și posibilele succese sau eșecuri de alte produse deja puse pe piață de grupurile interesate.

Acesta este și cazul mărcii Yiwei – o marcă nouă a grupului JAC (Anhui Jianghuai Automobile Group) – o companie deținută de stat prin Guvernul Provinciei Anhui, dar susținută de la început de Volkswagen, cu subsidiare comune și diverse cote de participație în companiile interdependente.
Mașinile fabricate până acum de JAC Motors au fost realizate cu contribuția unui număr mare de ingineri și designeri alocați de grupul Volkswagen, dar nu mi-e clar care e contribuția acestora la proiectul mașinii cu baterie sodiu-ion. 
„Cine deține pe cine” este în general un „joc” extrem de complicat când vorbim de mărcile auto din China, mai ales că majoritatea producătorilor și-au schimbat des numele și modurile de administrare ale diverselor mărci. Iar participarea companiilor occidentale (Volkswagen, de exemplu, fiind combinat și cu JAC, dar și cu alți producători ca SAIC și FAW) este într-o efervescență continuă în funcție de evoluția pieței și a legislației chineze. Așa că trecem la mașină.

YIWEI

Conform informațiilor disponibile, s-ar putea numi Yiwei EV și ar fi bazată (ca structură și design) pe JAC E10X – o citadină ultra-compactă, integral electrică.
Bateria de pe mașina nouă ar fi însă diferită, utilizând celulele cilindrice sodiu-ion furnizate de Hina Battery și testate de la începutul anului „inclusiv în condiții de exploatare cotidiană”.
Nu avem deocamdată un preț final, nu am găsit specificații tehnice finale și nu sunt clare nici datele de producție, dar se vorbește de mașini livrate în primăvara 2024.

 

JMEV

Promisiuni similare vin și din partea altui proiect mixt – de data asta între JMEV, (marcă deținută de Jiangling Motors Group) și Farasis Energy (producător de baterii). Anunțul lor vizavi de „începerea producției de serie” și „livrări în 2024” a venit cu câteva zile întârziere, însă include informații mai precise.

A fost prezentată o mașină de serie deja „ieșită de pe linia de fabricație” pe 28 decembrie. Automobilul – de asemenea o citadină ultra-compactă – s-ar numi JMEV EV3, ar avea o baterie sodiu-ion de 21,4 kWh și ar avea o autonomie maximă de circa 250 km (CLTC). Prețul mașinii ar urma să fie de 58.800 RMB (circa 7.500 euro), cu 7-10% mai mic decât al versiunilor echipate cu baterii litiu-ion.

 

BYD

Trebuie să precizez că și BYD a anunțat cu multe luni în urmă că la începutul lui 2024 va pune în vânzare modelul BYD Seagull cu două alternative de baterie: litiu-ion pentru circa 80.000 RMB (circa 10.200 euro) și sodiu-ion pentru circa 60.000 RMB (circa 7.650 euro) – prețul citat fiind cu 25% mai mic (dar fără date tehnice și echipări complete, care să permită o comparație relevantă).

 

NORTHVOLT

Aici nu vorbim de o marcă de mașini, ci de un producător de baterii… din Suedia, până acum specializat în litiu-ion. Lucrează însă în strânsă legătură cu BMW, Volvo și Volkswagen și a anunțat pe 21 noiembrie 2023 că a finalizat o baterie sodiu-ion cotată oficial la o densitate de 160 Wh/kg – cea mai mare cifră din industrie, până acum.

„Lumea și-a pus mari speranțe în ionul de sodiu și sunt foarte încântat să spun că am dezvoltat o tehnologie care va permite implementarea sa pe scară largă pentru a accelera tranziția energetică. Este o etapă importantă pentru propunerea de piață a Northvolt, dar o tehnologie ca aceasta este, de asemenea, crucială pentru atingerea obiectivelor globale de sustenabilitate, făcând electrificarea mai eficientă din punct de vedere al costurilor, mai durabilă și mai accesibilă la nivel mondial.” – Peter Carlsson, CEO și co-fondator Northvolt

 

De ce e important?

Folosirea bateriilor sodiu-ion în primele mașini de serie ar fi un pas important, cel puțin teoretic, către o mai ușoară adoptare a vehiculelor electrice în ariile foarte sensibile la preț. Aceste baterii au mai fost folosite pe vehicule cu două roți sau pentru stocarea energiei, dar utilizarea lor în automobile este în fază de pionierat.
Deocamdată vorbim exclusiv de mașini foarte mici, dar specialiștii ne spun că, odată cu a doua generație de baterii, ele vor putea fi probabil folosite și în mașini de talie medie sau mare.

Densitatea energetică a bateriei cu ioni de sodiu este mai mică decât cea a bateriei actuale, cu litiu: undeva între 130 și 150 Wh/kg fiind cifrele vehiculate de dezvoltatorii chinezi (față de o medie de 200 Wh/kg pentru bateriile litiu-ion din generația actuală de mașini). Dar are avantaje semnificative în ceea ce privește intervalul de temperatură în care poate fi utilizată, are performanțe mai bune la temperaturi scăzute și prezintă mai puțin pericol de incendiu la temperaturi înalte. Bateria sodiu-ion s-ar încărca mai repede și ar putea avea un ciclu de viață cu până la de trei ori mai lung. 
 
Totodată, bateriile sodiu-ion au teoretic un cost mai mic al fabricației comparativ cu bateriile cu litiu-ion, lucru foarte important pentru toată lumea, dar în special pentru piețele cu venituri mai mici și un număr foarte mare de potențiali clienți – vezi China, India etc.
 
Bateriile cu ioni de sodiu nu folosesc metale rare și sunt o alternativă mai sigură și mai puțin toxică la bateriile cu ioni de litiu. Folosesc sodiu și fier, ambele abundente, eliminând din proces nichelul, manganul și cobaltul, de exemplu. Asta în general reduce dependența industriei de resursele limitate, dar evită și probleme de acces la resurse – unele fiind disponibile într-un număr redus de țări. 
În procesul de fabricație s-ar folosi aluminiu în locul cuprului (care e mai scump) și, în general, costurile de stocare și impactul asupra mediului pe care îl implică producția cu sodiu este semnificativ mai mic decât în cazul litiului.
Tehnologia poate fi produsă cu materiale de proveniență locală, oferind o cale către dezvoltarea unor capacități regionale de producție a bateriilor. O mai mare independență față de furnizorii de materie primă, dar și de fabricanții tradiționali și metodele/rutele clasice de transport are la rândul ei un mare potențial strategic și financiar, prin reducerea costurilor și a timpului necesar fabricării/integrării.

 

Este ceva clar și complet credibil?

Legat de mașini și termene de livrare… nu chiar. Bateria sodiu-ion este încă în fază incipientă, urmând cu siguranță multe ajustări și îmbunătățiri pe partea de tehnologie, precum și optimizări pe partea de producție și integrare în platforme. Europenii și americanii nu s-au hazardat să dea termene încă, iar producătorii auto chinezi nu sunt renumiți nici pentru claritate în comunicare, nici pentru rigurozitate în ceea ce privește denumirile, mărcile, patentele etc.

Clar este doar că există foarte mare interes pentru tehnologie și că multiple companii converg rapid către momentul în care primele mașini vor ajunge pe piață – probabil undeva în cursul anului viitor. Cât de bune vor fi și cât de mult își vor pune în valoare anunțatele avantaje, vom vedea. Dar există potențial și sunt mulți care se străduiesc să fie atins.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici