EXCLUSIV: FOTO plus tot ce trebuie sa stii despre NOUL AUDI A6!

1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Acesta este unul dintre cele mai grele articole pe care le-am avut eu de scris în 15 ani de presă auto… pentru ca a trebuit să aștept O LUNĂ de când am văzut mașina, am făcut fotografiile, am filmat și am aflat totul despre ea… pentru că „embargo de presă”. Ok, ce poate fi așa de greu să aștepți? În principiu nu poate fi așa greu dar când subiectul este unul atât de interesant precum acest nou A6, este mult mai greu decât pare să ții în tine toate informațiile pe care le-ai absorbit de la specialiștii Audi atunci când ai văzut mașina.

Am spus de foarte multe ori că eu am făcut și fac prsă auto pentru plăcerea de a vorbi despre mașini oamenilor care vor să mă asculte și care aleg să o facă, nu pentru testele propriu-zise, nu pentru contactul propriu-zis cu mașina. De aceea, așteptarea asta de a scrie articolul ce urmează a fost pentru mine un calvar… pentru că nu am putut eu să vă arăt și să vă povestesc tot ce am învățat despre noul Audi A6. Acum însă, lectură plăcută dragii mei!

Noul A6 a fost prezentat acum dar sosește în fața publicului la Salonul Auto de la Geneva și apoi destul de repede și în România. Este al treilea model complet nou de clasă mare/ lux al lui Audi după noile A8 și A7. Designul este da, o evoluție dar este o evoluție mai mare față de cea dintre precedentele două generații. Foarte important – înainte de a spune că mașina arată ca aia veche sau că arată ca un A8 mai mic, așteptați să o vedeți în realitate dacă nu vă prindeți de asta din fotografii: nu prea are nicio legătură cu A8.

Chiar designerii Audi ne explică felul în care au încercat să creeze personalități aparte pentru cele mai mari trei modele ale sale pentru a fi diferite. Astfel, cu un design inspirat de cel al conceptului Prologue, A6 a fost creat în patru direcții distincte: el trebuie să ofere un design îmbunătățit, digitalizare, confort și sportivitate. Acum, A8 reprezintă Status și Prestigiu. A7 reprezintă Sportivitatea iar acest nou A6 este caracterizat cu Eleganță Tehnică. Sună superb acest „Eleganță Tehnică”, nu?

Cumva departe de această caracterizare, noul A6 a fost desenat în așa fel încât mașina să arată în versiunea sa „de serie”, „de bază” precum un… RS6. Desigur, asta este o exagerare dar dacă privești cu atenție aripile super-evazate, stilizate pentru a aminti de cele ale modelului original „quattro” și consolele scurte (mai scurte cu doi mm față de cele ale modelului anterior”, precum și montantul spate desenat precum cel al unui Coupe cumva le dai dreptate designerilor – acesta este cel mai sportiv desenat A6 din istorie. Sincer, mașina arată excepțional în realitate, pur și simplu excepțional. Este agresivă, plină de artificii de design și aș putea spune chiar foarte agresivă din multe unghiuri.

Coeficientul aerodinamic al mașinii este anunțat la o valoare excelentă de 0.24 (pentru un 2.0 TDI) care va fi oferit ulterior după lansarea inițială. Dacă ți se pare că garda la sol este foarte joasă sau altfel spus, „este lăsată” asta este o impresie lăsată de roțile pur și simplu gigantice de 21 de inch, oferite opțional în premieră la o dimensiune atât de mare pentru mașina asta. Mai mult, pentru aerodinamică, inginerii au micșorat la minim distanța dintre cauciuc și partea metalică a mașinii, de deasupra, la aripi. De aici imaginea asta de muscle-car a mașinii. Altfel, noul A6 este cu 7 mm mai lung, cu 12 mm mai lat și cu 2 mm mai înalt. Ampatamentul a crescut și el cu 12 mm și chiar dacă vedem creșteri foarte mici, Audi anunță o reconfigurare pentru interior astfel că ai mai mult spațiu la toate capitolele atât în față cât și în spate. Portbagajul are 530 de litri și Audi se laudă cu o lățime de un metru a acestuia și implicit cu o posibilitate de așezare mai eficientă a bagajelor.

Alte lucruri pe care aș vrea să vi le mai spun despre caroserie și exterior: în designul capacului portbagajului a fost integrat/ ascuns un mic eleron pentru a ajuta aerodinamica și implicit performanțele și consumul; dacă te uiți cu atenție, îl vei observa; trei opțiuni de faruri vor fi oferite: standard, LED și Matrix LED Beam Smart, inteligente cu câte 32 de elemente LED în fiecare bloc optiv; împreună cu o opțiune de stopuri OLED, vei avea parte de animații la deschiderea sau închiderea mașinii, la fel ca la A7 și A8 echipate similar; luminile de rulare pe timp de zi au un design complet nou care va rămâne unic în gama Audi pentru a diferenția clar A6; la fel și stopurile, vor lumina într-un mod unic pe timp de noapte; spoilerul spate are evacuări finale false și designerii mi-au spus în mod oficial că în urma studiilor clienții vor simetrie în spoilerul spate și doar cu aceste „falsuri” de evacuare o poți avea pentru că sunt motoare care au doar două țevi, altele au patru… bună explicație; Audi promite o insonorizare exemplară, mai bună ca niciodată și îmbunătățită în toate zonele mașinii; portierele au câte două rânduri de chedere, practic pragul se află între aceste două chedere și astfel niciodată pragurile nu vor fi murdare și tu nu te vei murdări niciodată de la ele…

Acum vreau să trec la grila mașinii pentru că ea este foarte importantă din două motive: are un design modificat față de cel al grilei de pe A8 sau față de cea a lui A7… de aici și personalitățile unice pentru fiecare model de care vorbeam la începutul articolului. Ei bine, dacă vedeți un A6 cu două găuri negre care întrerup grila super-evident aflați că acel model este echipat cu cel mai avansat sistem de assitență șofer, capabil de rulare autonomă la nivel 3. În funcție de piață vei putea comanda asta în diverse perioade ale acestui an dar un lucru este clar: Audi a decis că poziția senzorilor radar și laser este ideală acolo, în grilă și că nimic nu trebuie să obstrucționeze aceste două elemente nici măcar o grilă frumoasă… de aceea, radarele din grilă sunt echipate chiar și cu spălător… la fel ca și camera video de marșarier, aș mai putea adăuga, ca un alt amănunt practic… tot pentru vizibilitate vei putea comanda opțional un sistem cu ștergătoare de parbriz cu duzele amplasate în ștergător – ca la Mercedes-Benz.

Un total de 38 de sistem de asistență șofer vor putea echipa mașina asta, o cifră pur și simplu fabuloasă. Dar, mai important și mai spectaculos este faptul că TOATE MOTOARELE noului Audi A6 sunt mild-hybrid. Ce înseamnă asta? Simplu: toate versiunile au un sistem electric de 48V pentru motoarele în șase cilindri sau unul de 12V pentru motoarele în patru cilindri. TOATE versiunile au o baterie lithiu-ion amplasată în podeaua portbagajului ceea ce înseamnă că ORICARE dintre versiuni poate rula în mod coasting cu motorul oprit între 55 și 160 km/h! ȘI deja de la 22 km/h în jos sistemul start/ stop poate opri motorul… Astfel, anunță Audi, se pot economisi cantități importante de combustibil dar se pot reduce mult și emisiile de CO2.

Imediat după lansare vor fi disponibile două motorizări V6: 3.0 TFSI cu 340 CP, 500 Nm și cutie DSG cu șapte trepte și 3.0 TDI cu 286 CP, 620 Nm și cutia automată ZF cu opt trepte. Mai târziu puțin, alte două motoare care vor intra în ofertă vor fi două versiuni diesel: un V6 de 231 CP, 500 Nm cu automata în opt trepte dar și un 2.0 TDI de 204 CP și 400 Nm cu DSG cu șapte trepte.

Iar acum, puțină atenție vă rog frumos. BMW Seria 5 poate fi echipat cu tracțiune integrală și direcție integrală; Mercedes-Benz Clasa E poate fi echipat cu tracțiune integrală și suspensie pneumatică. Noul Audi A6 poate fi echipat cu: tracțiune integrală, suspensie pneumatică ȘI direcție integrală. Asta da știre tehnică spectaculoasă, abia aștept să conducem o astfel de versiune care unește în același model toate aceste sisteme. Revenind puțin pe suspensii, pe lângă pneumatica oferită în premieră absolută pe un A6, mașina poate avea: suspensia standard cu arcuri din oțel; o suspensie sport cu 20 mm mai joasă decât cea standard; o suspensie sport cu amortizoare controlate electronic și gardă la sol similară celei de la cealaltă suspensie sport. Direcția integrală îi va permite mașinii să vireze cu roțile spate în același sens cu cele din față sau în sens invers într-un unghi maxim de cinci grade.

Interiorul? Ce să vă mai spun… este pur și simplu impecabil. Ca de obicei la Audi, aș putea spune. Da, toate elementele de la A7 și A8 au fost preluate în A6 dar arhitectura bordului este spectaculoasă. Găsesc o asemănare în partea centrală superioară cu designul Lexus dar același lucru pot să îl spun și despre spatele mașinii care îmi amintește de un GS… dar calitata fabricației și anumite elemente de design din interiorului acesui A6 sunt parcă la ani lumină atât de BMW cât și de Mercedes-Benz… de exemplu, pe portiere ai un element cromat foarte mare dar stilizat fantastic fix în zona pe care o apuci pentru a închide sau deschide ușa… sistemul de iluminare ambientală a fost împărțit pe trei zone și ai fie o lumină directă, fie una difuză care mângâie anumite forme fie o linie super-subțire care se vrea un contur… iar asta a fost folosită pentru conturul elementelor în care introduci centurile de siguranță… da, toate cele cinci locuri sunt echipate cu acest artificiu aparent inutil, de show-off… dar credeți-mă, imediat ce vezi iluminarea asta de contur a unor elemente la care nu te-ai fi gândit niciodată că le trebuie așa ceva, îți rămâne gândul nebunește la Audi A6.

Da, noul A6 arată spectaculos. Da, noul A6 are toate motoarele mild-hybrid. Da, noul A6 are încă o dată un interior pur și simplu fabulos. Da, noul A6 poate fi echipat cu tracțiune integrală, suspensie pneumatică ȘI direcție integrală. Da, este prima oară în istoria acestei mașini când o vezi, o studiezi, o pipăi și simți că în sfârșit… ea poate deveni clar mai bună atât ca Seria 5 cât și ca Clasa E. Și încă nu am condus-o…